• LIFE&STYLE

    Kate Moss κάνε στη άκρη! Έρχονται τα εικονογραφημένα μοντέλα


    Όλα ξεκίνησαν σε ένα φωτεινό, βιομηχανικό στούντιο στο East Williamsburg, μια γειτονιά στο Μπρούκλιν. Ο John Jay Cabuay ξεκίνησε να ζωγραφίζει μια πολύ καλλίγραμμη γυναικεία σιλουέτα. Ο Cabuay έχει εργαστεί σε μεγάλους οίκους μόδας, από τον Christian Dior έως τον Cartier και τους Dolce & Gabbana και συμμετέχει σε μια ομάδα, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το χώρο. Ο John, παίρνοντας έμπνευση από την Pop Art, δίνει ζωή σε μια ξεχασμένη μορφή τέχνης. Στο Fashion Institute of Technology στη Νέα Υόρκη, οι αίτησεις για μεγάλες εταιρείες απεικόνισης αυξήθηκαν κατά 26%, από το 2011 έως το 2015.

    illustration

    Μάλιστα, ο χώρος της μόδας δηλώνει τόσο ενθουσιασμένος από το έργο του John, που οι υπεύθυνοι του οίκου Louis Vuitton, του ζήτησαν να παρευρίσκεται σε όλα τα ιδιωτικά πάρτυ, σκιτσάροντας τα πορτρέτα των καλεσμένων. “Μερικές φορές δημιουργείται ταραχή, αφού όλοι θέλουν να γίνουν, για λίγο, μοντέλα του.”

    Η βομηχανία της μόδας είχε εξασθενίσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις κάμερες και τις ψηφιακές εικόνες να έχουν κυριαρχήσει. Οι παλιοί εικονογράφοι της μόδας, όπως ο David Dowton, που έχει σκιτσάρει διάσημα μοντέλα, από τη Dita Von Teese ως την Carolina Herrera και την Elizabeth Hurley, έχουν έρθει πάλι στο προσκήνιο. “Στη βιομηχανία της μόδας, τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίαρχη ήταν η φωτογραφία, οπότε αυτή είναι μια καταπληκτική στιγμή”, λέει ο Downton, που το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του εργαζόταν στη Vogue. Και συνεχίζει λέγοντας: “Για πρώτη φορά σε μια γενιά, η εικονογραφημένη μόδα αποτελεί μια πραγματική πρόταση.”

    illustration fashion

    Η πρώτη εμφάνιση της τεχνικής αυτής έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα στη Γαλλία, από έναν καλλιτέχνη, ονόματι Paul Iribe, ο οποίος δημιούργησε μινιμαλιστικά σχέδια για να συλλάβει την ομορφιά των σχεδίων του γνωστού μόδιστρου, Paul Poiret. Στη δεκαετία του ’50, ο Andy Warhol ζωγράφιζε τσάντες και παπούτσια για το Harper’s Bazaar και σχεδίαζε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες για τα Tiffany & Co. Μετά, οι κάμερες “ανέλαβαν” δράση, ωθώντας τη σκιτσογραφία στο περιθώριο. “Η φωτογραφία μονοπωλούσε τη βιομηχανία της μόδας. Δημιουργούσε μια στιγμιαία ικανοποίηση”, αναφέρει ο Bil Donovan, καλλιτέχνης του Dior Beauty και καθηγητής στο FIT. Η έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τα σχέδιά τους σε ένα νέο κοινό, σε ανθρώπους που δεν είχαν ξανά επαφή με εικονογραφίες. Έτσι, δημιουργήθηκε μια νέα γενιά σκιτσογράφων.

    illustraion 2

    Καλλιτέχνες, όπως είναι ο Rodgers, Morrison, Kur και Mekel χρησιμοποίησαν το ίδιο μέσο που αρχικά κατέστρεψε την εικονογραφημένη μόδα – τη φωτογραφία – για να την αναγεννήσουν, δημοσιεύοντας φωτογραφίες της δουλειάς τους στα social media. Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησαν χιλιάδες οπαδούς και τράβηξαν τα βλέμματα των οίκων μόδας και των fashion bloggers.

    Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η αυξανόμενη δημοτικότητα αυτής της καλλιτεχνικής δημιουργίας, παράγει αναπόφευκτα και αντιγραφείς. Η 30χρονη Rodgers, η οποία ξεκίνησε ως σχεδιάστρια στη Reebok και έγινε γνωστή με το όνομα Paper Fashion, δηλώνει πως δεν την ανησυχούν οι προσπάθειες κάποιων να ατιγράψουν τη δουλειά της, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό που κάνει απαιτεί χρόνια εξάσκησης, κάτι που οι άλλοι δεν διαθέτουν. Και συνεχίζει λέγοντας: Μερικοί άνθρωποι απλά θέλουν να δημιουργήσουν αυτό που έχει ήδη γίνει και ορισμένες μάρκες  είναι εντάξει με αυτό και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Με τα χρόνια, έχω μάθει να να μη με ενοχλεί πια.”

    εικονογραφηση

    “Η Rodgers αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της μόδας”, δηλώνει η Cassidy Zachary, ιστορικός της μόδας, που πρόσφατα δημοσίευσε το Fashion and the Art of Pochoir, μια σύντομη ιστορία της εικονογραφημένης μόδας. Και προσθέτει: “Η φωτογραφία στη μόδα δε πρόκειται ποτέ να εξαφανιστεί, γιατί παραμένει ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος διάδοσης των fashion νέων”. 

    Το πλεονέκτημα της εικονογράφησης είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ενός μη κολακευτικού αποτελέσματος. Είναι μια μίξη φαντασίας και πραγματικότητας. Ο Cabuay αναφέρει: “Με ρωτάνε οι άνθρωποι αν μπορώ να τους κάνω να δείχνουν πιο όμορφοι, πιο ψηλοί. Και εγώ τους απαντάω πως φυσικά μπορώ.”

    Illustration in fashion

    Illustration in fashion 2 Illustration in fashion 3

     

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/anglides-echoun-trelathi-dite-posa-lefta-pontarise-mia-gineka-sto-remain-ke-posa-tha-kerdisi-video/55749



    ΣΧΟΛΙΑ