• LIFE&STYLE

    Δεν φαντάζεστε γιατί δημιουργήθηκαν τα πρώτα ATM

    • NewsRoom


    Το 1939 ο Luther George Simjian (Λούθερ Τζορτζ Σιμγιάν), ένας Αρμενοαμερικάνος εφευρέτης, είχε την ιδέα του «μηχανήματος εντός των τοιχών». Δημιούργησε, λοιπόν, και εγκατέστησε τα πρώτα ATM σε μερικές τράπεζες των ΗΠΑ, για μια δοκιμαστική περίοδο 6 μηνών. Yπήρχε μια φωτογραφική μηχανή- μικροφίλμ μέσα στο μηχάνημα και τραβούσε ένα στιγμιότυπο της κάθε κατάθεσης . Οι πελάτες έπαιρναν ένα αντίγραφο της φωτογραφίας ως απόδειξη .

     “Οι μόνοι άνθρωποι όμως, που χρησιμοποίησαν τα ΑΤΜ  ήταν πόρνες και χαρτοπαίκτες που δεν ήθελαν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους ταμίες” εξήγησε Luther George Simjian  και δεν υπήρχαν αρκετά από αυτά να κάνουν τις μηχανές μια αξιόλογη επένδυση .  Η απόπειρα στέφθηκε με αποτυχία, καθώς η ζήτηση ήταν μικρή και ο κόσμος ανέτοιμος να αφουγκραστεί τη σκέψη πίσω από το μηχάνημα, χάνοντας έτσι τα εύσημα της δημιουργίας.

    atmbank

    Δεκαετίες αργότερα, στα μέσα του 1960, ο John Shepherd Barron (Τζον Σέπαρντ Μπάρον),σκεπτόμενος εντός της μπανιέρας του και κουρασμένος εξαιτίας της αδυναμίας ανάληψης χρημάτων οποιαδήποτε μέρα ή ώρα, ασπάστηκε την ίδια ιδέα με τον Σιμγιάν. Το 1967 εγκατέστησε στο Λονδίνο το πρώτο ηλεκτρονικό ATM, το οποίο διάβαζε επιταγές κι όχι κάρτες. Ο Don Wetzel ,επίσης, συγκαταλέγεται στη λίστα των επίδοξων εϕευρετών του μηχανήματος. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας άνοιξε τον δρόμο εξελικτικά στη λειτουργία των σημερινών ATM, με μια λίστα ελεγχόμενων ενεργειών, που κάνουν ευκολότερες τις συνδιαλλαγές μας. Μάλιστα, το 2005 δόθηκε στον Μπάρον η βασιλική τιμητική διάκριση OBE, για τις υπηρεσίες που προσέϕερε.

    Ανά τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια ATM. Κατά τα μέσα του 1990 έκαναν την εμφάνισή τους και στον ελλαδικό χώρο. Ο χρόνος έδειξε ότι το εγχείρημα του Μπάρον έγινε την κατάλληλη στιγμή, καθώς η επιτυχία μιας εφεύρεσης πηγάζει από την αναγκαιότητα της εποχής της.



    ΣΧΟΛΙΑ