• LIFE&STYLE

    Η οικονομική κρίση χτύπησε και το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο


    Φτερά, πούπουλα, γκλίτερ και αψεγάδιαστα κορμιά, που λικνίζονται στους ρυθμούς της σάμπα, αποτελούν τα κύρια συστατικά του καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου αφού χιλιάδες λάτρεις της σάμπα και τους κεφιού ταξιδεύουν ως την μακρινή Βραζιλία προκειμένου να απολαύσουν το φαντασμαγορικό υπερθέαμα από κοντά.

    Για μια ολόκληρη εβδομάδα κάθε χρόνο χιλιάδες Βραζιλιάνοι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης και γεμάτη ενέργεια και αισιοδοξία φορώντας πολύχρωμες στολές κουνιούνται στους ρυθμούς της σάμπας, μιας και καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις φαντασμαγορικές παρελάσεις, τους ξέφρενους εορτασμούς και τις εκθαμβωτικές παρουσίες που κλέβουν την παράσταση.

    5429

    Οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει στις πολυάριθμές σχολές σάμπα, φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με τους προηγούμενες χρονιές αφού η Βραζιλία οδεύει προς τη χειρότερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της χώρας από τη δεκαετία του ’30. Με την κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ να εμπλέκεται σε από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα όλων των εποχών, οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν καμία όρεξη να χορέψουν σάμπα στους δρόμους ούτε να ξεφαντώσουν μέχρι πρωίας.

    Revelers of the Unidos da Tijuca samba school perform during the second day of carnival parade in the Sambodrome in Rio de Janeiro, Brazil on February 17, 2015. AFP PHOTO/YASUYOSHI CHIBA (Photo credit should read YASUYOSHI CHIBA/AFP/Getty Images)
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φημισμένες σχολές σάμπα της περιοχής να μην βγουν φέτος στους δρόμους πάνω σε πολύχρωμα άρματα, καθώς οι αρχές δεν σκοπεύουν να δαπανήσουν τα 322.000 δολάρια που απαιτούνται για τον εορτασμό.

    Αν και η οικονομία της Βραζιλίας είχε καταγράψει μια άνοδο την περίοδο 2002 – 2011 με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%, χάρη στην έκρηξη των βασικών προϊόντων, την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και την ανακάλυψη των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Οι τιμές του πετρελαίου, σιδηρομεταλλεύματος και σόγιας έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση και η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται.

    Σε αυτό που ελπίζει τώρα η χώρα, είναι πως το φαντασμογορικό καρναβάλι θα προσελκύσει και φέτος πλήθος τουριστών οι οποίοι θα αφήσουν τον οβολών τους και θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ