• LIFE&STYLE

    Οι fake φωτογραφίες για τις φωτιές που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες στο ίντερνετ


    Πολλές φορές βλέπουμε τα fake news να κυκλοφορούν γρήγορα στο ίντερνετ και να κοινοποιούνται με τεράστια ταχύτητα στα social media, γιγαντώνοντας την παραπληροφόρηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις fake φωτογραφίες, ειδικά σε καταστάσεις όπως αυτή που διανύει η χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.

    Οι μεγάλες καταστροφές αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μετάδοση ψεύτικων φωτογραφιών, αφού πολλοί είναι εκείνοι που -άθελά τους συνήθως- κοινοποιούν τέτοιου είδους εικόνες, οι οποίες προέρχονται από προηγούμενες καταστροφές που πολλές φορές συνέβησαν ακόμη και σε άλλη χώρα.

    Μία από τις φωτογραφίες που, παραδόξως, κυκλοφόρησε ευρέως στα social media ήταν αυτή με τον ηλικιωμένο άντρα που κρατά ένα γατάκι μπροστά από ένα κατεστραμμένο σπίτι. Ο κύριος φοράει χειμωνιάτικα ρούχα και είναι προφανές πως χιονίζει. Πρόκειται για ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Τούρκο Αλί Μεσέ (ο άντρας της φωτογραφίας), ο οποίος έβαλε κατά λάθος φωτιά στο σπίτι του όταν επιχείρησε να ανάψει μια ξυλόσομπα με βενζίνη.

    Μία δεύτερη φωτογραφία που “μοιράστηκε” πολλές φορές στα social media, σκορπώντας φρίκη, οδύνη και μεγάλη ανατριχίλα, ήταν η παρακάτω. Μια τραγική εικόνα όπου ένας Αμερικανός πυροσβέστης κρατά στα χέρια του το γυμνό σώμα ενός μικρού παιδιού. Τόσο η στολή του πυροσβέστη, όσο και κάποια άλλα στοιχεία της φωτογραφίας δείχνουν πως δεν τραβήχτηκε στην Ελλάδα. Η εν λόγω φωτογραφία του Ron Olshwanger, πάντως, βραβεύτηκε με Πούλιτζερ.

    Επίσης, τόσο οι πολίτες στα social media όσο και πολλά ειδησεογραφικά sites, χρησιμοποίησαν φωτογραφίες από την περσινή φωτιά στον Κάλαμο με πρωταγωνιστή έναν πυροσβέστη, ο οποίος έπειτα από μάχη με τις φλόγες κάθεται μπροστά στο πυροσβεστικό όχημα, κρατώντας ένα μπουκάλι νερό. Η εν λόγω φωτογραφία περιλαμβάνεται σε πολλά δημοσιεύματα του 2017, τα οποία περιέγραφαν τότε την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Καπανδρίτι, Μετόχι, Βαρνάβα, Γραμματικό, Μικροχώρι.

    Τέλος, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι και η παρακάτω φωτογραφία δεν προέρχεται από την πρόσφατη τραγωδία. Κάποιοι την υποστηρίζουν πως προέρχεται από τις περσινές φωτιές στον Κάλαμο και πως αποτελεί εικόνα από την απέναντι πλευρά του Ευβοϊκού, την Εύβοια, και κάποιοι ισχυρίζονται πως η φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο ενός βίντεο από την μεγάλη πυρκαγιά στο Λος Άντζελες τον Δεκέμβριο 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη των 9χρονων δίδυμων κοριτσιών – Τι λέει ο καπετάνιος που τα διέσωσε (pic+video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στους 81 ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές – Κατέληξε ασθενής στο Θριάσιο, βρέθηκε απανθρακωμένη γυναίκα (upd)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το δράμα του πατέρα που αναζητά τις δίδυμες κόρες του – Η σπαρακτική έκκληση για βοήθεια (video)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλη μία δραματική ιστορία: Νιόπαντρο ζευγάρι χωρίστηκε στις φλόγες – Αγνοείται ο άντρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονιστική ιστορία ζευγαριού στο Μάτι: «Επέλεξε» να πεθάνει πλάι στον σύζυγό της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βρέθηκε μια γυναίκα που αγνοείτο στο Μάτι: Η ηλικιωμένη με τα γυαλιά ηλίου



    ΣΧΟΛΙΑ