• LIFE&STYLE

    Η εταιρεία που βρήκε θεραπεία για τον καρκίνο αξίζει 10 δισ. δολάρια


    Η Stemcentrx, μια start up που έχει τη στήριξη επενδυτών από τη Silicon Valley, μόλις εξαγοράστηκε από τη Abbvie για 5,8 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές. Αλλά οι ιδρυτές της Stemcentrx μπορεί να λάβουν και 4 δισ. δολάρια περισσότερα αν αυτή σημειώσει επιτυχία στις κλινικές μελέτες. Επίσης, η εταιρεία είχε και 400 εκ. δολάρια στην τράπεζα. Δηλαδή, συνολικά, μιλάμε για συμφωνία 10,2 δισ. δολαρίων!

    Η εταιρεία υπάρχει σιωπηλά από το 2008 αλλά έγινε γνωστή το Σεπτέμβρη του 2015. Οι ιδρυτές της είναι ο Brian Slingerland, τέως αντιπρόεδρος της Goldman Sachs – και συνιδρυτής της Qatalyst Partners – και ο Scott Dylla, που ήταν επικεφαλής επιστήμονας στην OncoMed Pharmaceuticals.

    Η Stemcentrx κάνει κλινικές δοκιμές σε ένα φάρμακο που θεραπεύει τον καρκίνο στοχεύοντας τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Εν αντιθέσει με τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν σε ολόκληρο τον οργανισμό ενός ενήλικα ως απροσδιόριστο είδος κυττάρων που μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα, τα καρκινικά βλαστοκύτταρα είναι ένα είδος καρκινικών κυττάρων που, σύμφωνα με ερευνητές, μπορούν να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στην καταπολέμηση της ασθένειας.

    Το φάρμακο της Stemcentrx μέχρι τώρα ονομάζεται Rova-T (Rovalpitzumab Tesirine). Βρίσκεται στην πρώτη φάση των δοκιμών θεραπείας μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ένα είδος καρκίνου του πνεύμονα που αποτελεί το 10-15% όλων των περιπτώσεων.

    Rova-T

    Το φάρμακο στοχεύει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που μπορεί να συνδέεται με τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Η πρωτεΐνη, που ονομάζεται DLL3, υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα (μια γενετική τροποποίηση κάνει τον οργανισμό να παράγει πολλή ποσότητα) στο 70% των όγκων, σύμφωνα με την ερευνήτρια Catherine Pietanza. Ιδανικά το Rova-T θα ‘κλειδώνει’ μέσα στην πρωτεΐνη, θα απελευθερώνει τη θανατηφόρα τοξίνη στο κύτταρο και θα σταματάει την ανάπτυξη των όγκων από την πηγή τους.

    Το Σεπτέμβριο του 2015, η Stemcentrx παρουσίασε τα πρώτα δείγματα των κλινικών μελετών της επίδρασης του φαρμάκου σε 79 που είχαν θεραπευτεί στο παρελθόν από τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Από αυτούς, οι 33 κατέγραψαν υψηλή συγκέντρωση της πρωτεΐνης DLL3 στους όγκους τους. Αυτό είναι καλό σημάδι: οι ερευνητές ήλπιζαν ότι αυτοί με την υψηλή συγκέντρωση της πρωτεΐνης, θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα με το φάρμακο. Από τους 33, οι 10 είδαν μείωση στους όγκους, κάτι που μεταφράστηκε ως «μερική ανταπόκριση» στη θεραπεία. Για άλλους 9, δεν καταγράφηκε καμιά επίδραση.

    Οι παρενέργειες του φαρμάκου ήταν παρόμοιες με αυτές των κλασσικών χημειοθεραπειών, συμπεριλαμβανομένων της ναυτίας και της κόπωσης. Άλλη μια παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν η φωτοευαισθησία. Κάποιοι παρουσίασαν και μια πάθηση που είναι γνωστή ως υπεζωκοτική συλλογή, όπου υγρό συγκεντρώνεται μεταξύ των πνευμόνων και του στήθους.

    Σε σύγκριση με το Topotecan, ένα άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα που ο πρώτος γύρος θεραπείας απέτυχε, το Rova-T παρουσίαζε καλύτερες ενδείξεις συγκράτησης της αύξησης των όγκων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τους μείωνε.

    Η θεωρία των καρκινικών βλαστοκυττάρων

    Η ιδέα στοχοποίησης των καρκινικών βλαστοκυττάρων δεν είναι καινούρια. Για παράδειγμα, η OncoMed (από όπου ξεκίνησε ο ένας εκ των ιδρυτών της Stemcentrx) έχει ήδη 7 τέτοια φάρμακα υπό κλινικές μελέτες, κάποια από τα οποία έχουν περάσει από Συμπληγάδες κατά τη διάρκεια των μελετών. Η Verastem, άλλη μια εταιρεία με φάρμακα που χτυπάνε τα καρκινικά βλαστοκύτταρα, σταμάτησε τη δεύτερη φάση των μελετών το Σεπτέμβριο του 2015 όταν το φάρμακό τους δεν αποδείχτηκε αρκετά αποτελεσματικό από μόνο του. Ο καρκίνος είναι εκ φύσεως περίπλοκη ασθένεια και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι δεν ευθύνονται μόνο τα καρκινικά βλαστοκύτταρα για την εμφάνιση καρκίνου αλλά σχεδόν κάθε καρκινικό κύτταρο στο σώμα. Όμως, σύμφωνα με τον Ravi Majety, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο Stanford, η θεωρία των καρκινικών βλαστοκυττάρων αρχίζει να χάνει έδαφος.

    Η εξαγορά της Stemcentrx από την Abbvie αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει στο χώρο των start up εταιρειών, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η Artis Ventures.

    screen shot 2016-04-28 at 8.54.06 am

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/erevna-pou-sokari-i-pachisarkia-exastheni-ti-mnimi/41737



    ΣΧΟΛΙΑ