• LIFE&STYLE

    Η αλήθεια για τον Αλέξανδρο

    • NewsRoom


    Από την παλιά γοργόνα που, χρόνια πολλά, γυρνάει τα πέλαγα εκβιάζοντας μιαν επιβεβαίωση πως «ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος» και τιμωρώντας με θάνατο όσους δεν της τη δίνουν, μέχρι τα πολλά σύγχρονα δημοσιεύματα για το που μπορεί να βρίσκεται ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά, από την Αίγυπτο στην Αμφίπολη και ως τα βουνά του Αφγανιστάν, πολλές και παράξενες ιστορίες κυκλοφορούν για τον Μεγαλέξανδρο.

    Ιστορίες που μιλούν για φίδια εξηντάμετρα και κήτη θεόρατα, για αστέρια στο στερέωμα πρωτόφαντα, για ταλαιπωρίες αφάνταστες, κρασοπότια ατέλειωτα και άθλους εγκράτειας, βασιλιάδες που προσκύνησαν, έρωτες μοναδικούς, γοητευτικές Ανατολίτισσες και ρωμαλέους Μακεδόνες, θεούς, πολέμους, ηρωισμούς, καλοσύνη, αυστηρότητα.

    e0d406c2-efe3-4beb-bac6-9c6b8ebabe97

    Κι η αλήθεια για τον Αλέξανδρο; Και μέσα σε αυτές τις ιστορίες που διηγούνται με απέραντο θαυμασμό για τον Έλληνα κοσμοκατακτητή οι πιο διαφορετικοί άνθρωποι από εδώ ως την Ινδία.

    «Ακόμα και αυτά τα απροκάλυπτα παραμύθια, πως καταδύθηκε τάχα και στων ωκεανών τα βάθη με κρυσταλλένιο σκάφανδρο, μήπως το ίδιο διατρανώνουν; Πως δεν επρόκειτο για κοινό θνητό, αλλά για μορφή άλλων διαστάσεων;» τονίζουν οι Ήρκος και Στάντης Αποστολίδης στον πρόλογο του πιό επιστημονικού βιβλίου για τον Μεγαλέξανδρο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg.

    Ο τόμος Μέγας Αλέξανδρος – Τα αποσπάσματα των Αρχαίων Ιστορικών, είναι αποτέλεσμα 30χρονης έρευνας των Ήρκου και Στάντη Αποστολίδη στις πηγές της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Περιλαμβάνει αποσπάσματα των χαμένων έργων 42 ιστορικών που έγραψαν αποκλειστικά για τη μορφή του Μακεδόνα στρατηλάτη. Μερικοί είναι σύγχρονοί του και συμμέτοχοι της ασιατικής εκστρατείας, άλλοι μεταγενέστεροι (ως τα ρωμαϊκά χρόνια). Τα κείμενά τους είναι η βάση όλων των γνωστών βιογραφιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τον Αρριανό, τον Πλούταρχο, τον Διόδωρο έως σύγχρονους συγγραφείς.

    17b9a40b-4398-4dc2-b1dd-c622a1ea6d81

    Πρόκειται για μια μοναδική έκδοση, μια πλήρη συλλογή όλου του υλικού, όπου τα αρχαία αποσπάσματα παρουσιάζονται με παράλληλη μετάφραση, μαζί με πληροφορίες και βιογραφικά του κάθε αρχαίου συγγραφέα, πίνακες, έναν μεγάλο και καλαίσθητο χάρτη με τις κατακτήσεις του Αλέξανδρου.

    Το πολύτιμο, για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία του Ελληνισμού, αυτό βιβλίο παρουσιάζεται την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 7.30μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών (Ακαδημίας 20).

    Θα μιλήσουν ο συγγραφέας και κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος και οι επιμελητές του, οι φιλόλογοι και ιστορικοί Ήρκος και Στάντης Αποστολίδης.



    ΣΧΟΛΙΑ