• LIFE&STYLE

    H ζάχαρη στο στόχαστρο της… αμερικανικής κυβέρνησης

    • NewsRoom

    Child drinking fizzy drink


    H Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) ψήφισε την αναγνώριση της παχυσαρκίας ως ασθένεια και συνέστησε μια σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της. Μάλιστα υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της, ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ «έχουν διπλασιαστεί, μεταξύ των ενηλίκων, τα τελευταία 20 χρόνια και τριπλασιαστεί στα παιδιά μέσα σε μία και μόνο γενιά». Τόνισε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων καθώς και η Δημόσια Υπηρεσία Εσόδων έχουν ήδη αναγνωρίσει την παχυσαρκία ως ασθένεια.

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο το Ίδρυμα Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον, τα ποσοστά παχυσαρκίας το 2011 υπερέβησαν το 30 τοις εκατό σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ. Η μελέτη προβλέπει ότι «εάν τα ποσοστά συνεχίσουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς, η παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερβεί το 60 τοις εκατό σε 13 αμερικανικές πολιτείες».

    Η παχυσαρκία συνδέεται με ποικίλες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας αναμένεται να αυξήσουν τις ήδη υψηλές δαπάνες των ΗΠΑ στον τομέα της υγείας. Η ΑΜΑ συνέστησε πως οι γιατροί αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να «αναγνωρίσουν την παχυσαρκία ως μια σύνθετη διαταραχή» και να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για την εκπαίδευση του κοινού «σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί». Ακόμα συνέστησε τη δημιουργία μήνα Εθνικής Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία «οπότε και θα τονίζονται τα οφέλη της άσκησης και της υγιεινής διατροφής και παράλληλα θα προειδοποιεί για τους κινδύνους».

    Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε μία σειρά από διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου για να βοηθήσει Αμερικανούς να τρώνε πιο υγιεινά.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες η κατανάλωση ζάχαρης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, που σημαίνει πως σε ένα διατροφολόγιο που επιβάλει κατανάλωση 2.000 θερμίδων την ημέρα, η ζάχαρη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

    Για τον μέσο Αμερικανό, αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή, όπως επεσήμανε NPR, καθώς καταναλώνουν περίπου 22 κουταλάκια του γλυκού – ή 88 γραμμάρια – ζάχαρης ανά ημέρα , σύμφωνα με το American Heart Association.

    Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης, θα πρέπει να περιορίσει αυτά τα 22 κουταλάκια του γλυκού σε 12 – ή 48 γραμμάρια ζάχαρης.

    Σαρανταοκτώ γραμμάρια ζάχαρης μπορεί να φαινομενικά να μοιάζουν ευκόλως προσεγγίσιμα σε μία δίαιτα χωρίς υπερβολικές στερήσεις. Ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς, με γνώμονα τις αμερικανικές διατροφικές συνήθειες, το πόση ζάχαρη περιλαμβάνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά που οι Αμερικανοί και όχι μόνο καταναλώνουν καθημερινά θα αντιληφθεί πως ίσως τελικά να μην είναι και τόσο απλό για αυτούς να περιορίσουν στα μισά την ζάχαρη που καταναλώνουν.

    Για παράδειγμα ένα κουτάκι Coca-cola περιέχει 39 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ ένας καφές από τα Starbucks περιέχει 50 γραμμάρια ζάχαρης.

    New Government Dietary Guidelines Crack Down on Sugar, but Ignore Red Meat

    Το εντυπωσιακό και μάλλον απρόσμενο στο προτεινόμενο διατροφολόγιο δεν είναι οι τροφές που προσπαθεί να περιορίσει αλλά εκείνες που αφήνει “ανέγγιχτες”.
    Ανάμεσα σε αυτές είναι και το κόκκινο κρέας, όπως το βόειο κρέας, το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι, που ενώ θεωρείται κακό για την υγεία η κυβέρνηση δεν προτείνει ρητά την περιορισμένη πρόσληψή του.

    Οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης προτείνουν ένα υγιές πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει “μια ποικιλία τροφών σε πρωτεΐνες, όπως θαλασσινά, άπαχα κρέατα και πουλερικά, αυγά, όσπρια (φασόλια και μπιζέλια), και ξηρούς καρπούς και προϊόντα σόγιας.” Στο συγκεκριμένο πρότυπο περιλαμβάνεται και η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όταν αυτό δεν συνοδεύεται από σάλτσες κ.α

    Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση βασικός στόχος είναι ο περιορισμός κυρίως της ζάχαρης, ο οποίος θα βελτιώσει κατά πολύ την υγεία των Αμερικανών και όταν το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς πολλά λίπη τότε θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της παχυσαρκίας.



    ΣΧΟΛΙΑ