• LIFE&STYLE

    H γούνα γίνεται όλο και πιο ανδροπρεπής


    Σε γενικές γραμμές, όταν φοράμε γούνα υπάρχει ένας θηλυκός συνειρμός. Με εξαίρεση κάποιους ριψοκίνδυνους ράπερ, το ακριβό και αμφιλεγόμενο υλικό θεωρείται συνήθως το προνόμιο των πλούσιων γυναικών.

    Πρόσφατα, ωστόσο, μια αλλαγή φαίνεται να είναι σε εξέλιξη. Πέρα από αυτά που αναδεικνύονται στο ενδυματολογικό κομμάτι των ταινιών «The Hateful Eight» και «The Revenant» – και οι δύο με πολύ τεστοστερόνη – η γούνα ήταν σε όλη την ανδρική συλλογή, που παρουσίασαν οι μεγαλύτερες φίρμες της μόδας στην Ευρώπη, αυτή την εβδομάδα. Το μήνυμα: Η γούνα είναι απλά αρρενωπή.

    Εκτιμάται ότι το 63% των μεγάλων σχεδιαστών, που κάνουν επιδείξεις στο Λονδίνο, στο Μιλάνο και στο Παρίσι χρησιμοποιούν γούνα σε κάποια μορφή στις συλλογές τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γούνας, προς ευχαρίστησή τους και προς φρίκη της PETA. Αυτό περιλαμβάνει παλτά, αλλά και αξεσουάρ και διακοσμητικά γούνας.

    Η τάση ήταν εντονότερη στο Μιλάνο, όπου μεταξύ άλλων, η Dolce & Gabbana παρουσίασε παλτά από δέρμα προβάτου, ο Marni έδειξε γούνινες εσάρπες και η συλλογή Thom Browne Moncler Gamme Bleu ανέδειξε ένα τρελό γούνινο παλτό που είχε patchwork καμουφλάζ.

    untitled1

    H IFF δεν είχε λεπτομέρειες για το αν οι γούνες ήταν ψεύτικες, αλλά πιστεύει ότι τουλάχιστον οι περισσότερες ήταν αληθινές. Πολλά επώνυμες φίρμες χρησιμοποιούν ήδη αληθινή γούνα στις γυναικείες συλλογές τους.

    Στο Λονδίνο, η γούνα εμφανίστηκε σε ανδρικά σόου των: Burberry, Coach, και JW Anderson. Στο Παρίσι, έκανε την εμφάνισή της στους: Louis Vuitton, Dries Van Noten και Valentino.

    Η γούνα είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοστούμια στην ταινία «The Hateful Eight» του Quentin Tarantino, κυρίως για τον John “The Hangman” Ruth, που ενσαρκώνει ο Kurt Russel. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την ταινία «The Revenant» του Alejandro González Iñárritu, που αφηγείται την πραγματική ιστορία της ζωής του κυνηγού γούνας Hugh Glass, που έπαιξε ο Leonardo DiCaprio. Ο Glass ήταν μεταξύ των πιο σκληρών ανδρών, που ζούσαν στα βουνά, ο οποίος ώθησε την επέκταση των ΗΠΑ προς τα δυτικά σε αναζήτηση εμπορικών διαδρομών και δερμάτων ζώων.

    untitled2

    Και στις δύο ταινίες, στιβαροί, σκληραγωγημένοι άνδρες στριμώχνονται μέσα σε γούνινα παλτά για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες. Και τι θα μπορούσε να είναι πιο στερεότυπα αρρενωπό από το να φοράει το δέρμα ενός νεκρού ζώου;

    Η χρήση της γούνας έχει αλλάξει αρκετά, από τότε που μία αρκούδα κατασπάραξε τον Glass το 1823, όπως και η νοοτροπία γύρω από αυτό. Παρά τις προσπάθειες των ομάδων, που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ζώων, το υλικό έχει επιστρέψει στη μόδα μετά από μια σύντομη παύση. Πέρυσι, ο Karl Lagerfeld διοργάνωσε το πρώτο σόου της Fendi all-fur couture.

    Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον, ένας μικρός, αλλά αυξανόμενος αριθμός ανδρών συμμετέχουν σε αυτό. H Επιτροπή Πληροφοριών Γούνας της Αμερικής λέει ότι έχει υπάρξει «σημαντική αύξηση των πωλήσεων της γούνας στην ανδρική μόδα» κατά τα τελευταία χρόνια. Τώρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5 % των συνολικών πωλήσεων γούνας.

    Πιθανότατα δεν θα συναντήσετε ορδές ανδρών μέσα σε γούνινα παλτά σύντομα. Αλλά μπορείτε να δείτε μερικούς άνδρες εκτός από τον Macklemore και τον Kanye West, αν αγοράσετε εσείς και οι φίλοι σας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ