• LIFE&STYLE

    Γιατί τα διαβατήρια εκδίδονται σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα


    Το διαβατήριο είναι το κλειδί που θα σας ανοίξει την πόρτα των άλλων χωρών. Όπως θα έχετε ήδη προσέξει, πιθανότατα καθώς περιμένετε στην ουρά για τον έλεγχο των διαβατηρίων, αυτά τα ταξιδιωτικά έγγραφα κυκλοφορούν μόνο σε συγκεκριμένα χρώματα.

    Σε γενικές γραμμές, τα διαβατήρια είναι κόκκινα, πράσινα, μπλε ή μαύρα, σύμφωνα με τον Hrant Boghossian, τον αντιπρόεδρο marketing της εταιρείας παροχής οικονομικών συμβουλών Arton Capital, που έχει την διαδραστική βάση δεδομένων διαβατηρίων ‘Passport Index’.

    Τα διαβατήρια, πάντως, βγαίνουν σε διαφορετικές αποχρώσεις των παραπάνω βασικών χρωμάτων. “Σε κάθε χρωματική ομάδα, βλέπουμε τεράστια διαφοροποίηση”, είπε ο Boghossian. “Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλά χρώματα διαβατηρίων”.

    Η διαδικασία επιλογής των χρωμάτων

    Υπάρχουν πολλά “πιθανά σενάρια” σχετικά με το γιατί οι χώρες επιλέγουν ένα χρώμα, σύμφωνα με τον Boghossian. “Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν το μπορντό, ενώ τα μέλη της Caricom (οι χώρες της Καραϊβικής Κοινότητας) χρησιμοποιούν το μπλε”.

    Μπορεί να υπάρχουν πολιτικά και γεωπολιτικά κίνητρα για τη χρήση ορισμένων χρωμάτων.

    “Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το μπορντό μαρτυράει κομμουνιστικό παρελθόν, ενώ το μπλε συμβολίζει το ‘Νέο Κόσμο’ (Βόρειος Αμερική, Νότια Αμερική, Ωκεανία κλπ)”, είπε ο Boghossian.

    Για κάποιες χώρες είναι απλά θέμα πίστης. “Οι περισσότερες ισλαμικές χώρες χρησιμοποιούν το πράσινο λόγω της σημασίας αυτού του χρώματος στη θρησκεία τους”, είπε ο Boghossian.

    Το ελβετικό διαβατήριο εκδίδεται σε έντονο κόκκινο χρώμα
    Το ελβετικό διαβατήριο εκδίδεται σε έντονο κόκκινο χρώμα

    Το πράσινο πιστεύεται ότι ήταν το αγαπημένο χρώμα του Προφήτη Μωάμεθ και αποτελεί επίσης “σύμβολο της φύσης και της ζωής”, κάτι που κάνει αυτό το χρώμα “κατάλληλο για το Ισλάμ και τη Μέση Ανατολή”.

    Άλλα κράτη επιλέγουν στυλ που αντανακλούν τον χαρακτήρα και την ταυτότητά τους.

    “Τα ελβετικά διαβατήρια είναι έντονα κόκκινα”, ανέφερε ως παράδειγμα ο Boghossian. “Το τούρκικο διαβατήριο έχει αλλάξει σε μπορντό, καθώς η Τουρκία ελπίζει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

    Όλως περιέργως, πρόσεξε ότι τα διαβατήρια των ΗΠΑ έχουν τρία διαφορετικά χρώματα – κόκκινο, πράσινο και τώρα μπλε.

    Τα διαβατήρια, ακόμη, είναι και θέμα πρακτικότητας. Κάποιες φορές το χρώμα επιλέγεται ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο.

    “Η έκδοση διαβατηρίων είναι μια εξαιρετικά ελεγχόμενη διαδικασία και μόνο μερικές εταιρείες παγκοσμίως μπορούν να το κάνουν”, δήλωσε ο Boghossian. Το χαρτόνι που χρησιμοποιείται στα εξώφυλλα συνήθως “προμηθεύεται από τρίτους” και συνεπώς “βγαίνει μόνο σε συγκεκριμένους χρωματισμούς που ανταποκρίνονται στα απαιτούμενα κριτήρια”, πρόσθεσε.

    Η σχεδίαση των διαβατηρίων περνάει σε νέα εποχή

    Τα διαβατήρια δεν έχουν διαφοροποιηθεί και πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει, σύμφωνα με τον Boghossian.

    “Περνάμε σε μια εποχή όπου οι χώρες αρχίζουν να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία διαφοροποίησης των διαβατηρίων τους”, είπε.

    Κάποια από τα πιο ωραία σχέδια είναι αυτά του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας καθώς παρουσιάζουν “κρυμμένες” εικόνες κάτω από το φως του Ήλιου. Και το διαβατήριο της Φινλανδίας που μέσα στις σελίδες του υπάρχει ένας τάρανδος που τρέχει, τέθηκε σε κυκλοφορία το 2012.

    Σύμφωνα με τον Boghossian, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μοναδική διαφοροποίηση στο διαβατήριό του: το διαβατήριο του Αγγελιαφόρου της Βασίλισσας, που χρησιμοποιείται από όσους πρέπει να παραδώσουν σημαντικές πληροφορίες στα βρετανικά προξενεία και πρεσβείες ανά τον πλανήτη.

    Εκτός από τα προαναφερθέντα τέσσερα βασικά χρώματα, ο Boghossian ανέφερε και κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις χωρών όπως ο Καναδάς, οι πολίτες του οποίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν άσπρα διαβατήρια σαν προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης, η Νορβηγία προσφέρει διαβατήρια σε διαφορετικές αποχρώσεις με κομψά μινιμαλιστικά σχέδια.

    Στην ιστοσελίδα του Passport Index, μπορείτε να βρείτε εικόνες από όλα τα διαβατήρια, διαχωρισμένα ανά χρώμα και περιοχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/para-tous-forouspara-to-metanasteftikokapios-laos-protima-tin-ellada-gia-tis-diakopes-tou/47542

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/fraport-minima-stin-pagkosmia-agora-gia-tin-simvasi-gia-ta-periferiaka-aerodromia/47500

     



    ΣΧΟΛΙΑ