• LIFE&STYLE

    Γιατί η Έμιλι Ραταϊκόφσκι συνεχίζει να θέλει να φωτογραφίζεται γυμνή;

    Έμιλι Ραταϊκόφσκι

    Έμιλι Ραταϊκόφσκι


    Αν την έχεις δει έστω και μία φορά, δύσκολα την ξεχνάς. Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι (Emily Ratajkowski), μοντέλο, ηθοποιός, μούσα, ινφλουένσερ, τώρα και συγγραφέας, είναι το μελαχρινό κορίτσι που δεν φοβάται το γυμνό, ούτε να εκτίθεται, διαφημίζει τα μαγιό που σχεδιάζει η ίδια, μαζί με το στόρι της ζωής της, τον σύζυγο της, τον σκύλο τους, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά, κι αν και τέλεια, με εξωπραγματικά όμορφο σώμα και πρόσωπο, κορίτσια και γυναίκες μοιάζουν να την συμπαθούν και να θέλουν να της μοιάσουν. Να απελευθερωθούν σίγουρα. Γιατί οι άνδρες σίγουρα την θεωρούν το απόλυτο μοντέλο. Και είναι.

    Τώρα όμως που με το βιβλίο της «Το σώμα μου», ή «My body», μιλάει για πρώτη φορά ανοιχτά για το «δικό της» #MeToo και τον τρόπο που εξελίχτηκε η καριέρα της μέχρι σήμερα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης, έχουμε κάθε λόγο να την θαυμάζουμε ακόμη πιο πολύ. Να εκτιμάμε το θάρρος της. Και την ειλικρίνεια της.

    Έμιλι Ραταϊκόφσκι

    Στο Instagram συστήνεται ως @emrata. H Eμράτα λοιπόν, με τους 28,6 εκατομμύρια ακόλουθους, έγινε πρόσφατα μαμά και θέλει τώρα να γράψει και να μιλήσει για τους άνδρες, τα χρήματα και τη μητρότητα. Μια συλλογή από δοκίμια, τις δικές της μικρές ιστορίες, σαν ημερολογιακές σημειώσεις μιας φωτεινής διαδρομής από το σκοτάδι στα φλας και πάλι πίσω.

    Έμιλι Ραταϊκόφσκι

    Στις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου «My Body» η Αμερικανίδα καλλονή λέει:

    «Ό,τι έχω γράψει και πρεσβεύω στη ζωή μου χρόνια τώρα, αντανακλά ό,τι πίστευα την εποχή που το έγραφα. Εκείνο που έλειπε όμως ήταν η πιο σύνθετη εικόνα».

    Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από το παζλ της αναγνωρισιμότητας; Δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι είναι σύμβολο του σεξ, και κάπως έτσι έγινε διάσημη σε διεθνές επίπεδο. Έχοντας μάλιστα υποδυθεί τον εαυτό της στο βίντεο-κλιπ του τραγουδιού «Blurred lines», πριν από οχτώ χρόνια, δεν ξεχνάει την εποχή που οι επικριτές της την είχαν κατηγορήσει ακόμη και για μισογυνιστική διάθεση.

    Είναι η στιγμή που η Έμιλι Ραταϊκόφσκι και δύο ακόμη μοντέλα χορεύουν γυμνά μαζί με τρεις αστέρες της ποπ μουσικής (Robin Thicke, Pharrell Williams και TI). «Εκείνοι ήταν τα ταλέντα κι εμείς τα… αντικείμενα», θα πει σήμερα.

    Έμιλι Ραταϊκόφσκι

    Στο βιβλίο της θα διαβάσουμε πως ο Robin Thicke εμφανίστηκε στα γυρίσματα μεθυσμένος, άγγιξε το στήθος της χωρίς την συγκατάθεση της, εκείνη όμως δεν μίλησε τότε, ίσως γιατί αυτή δεν ήταν καν η πρώτη φορά που υπήρξε (και) η ίδια θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Στο κεφάλαιο με τίτλο «Αγοράζοντας πίσω τον εαυτό μου» περιγράφει πως ο φωτογράφος Jonathan Leder την εκμεταλλεύτηκε, την φωτογράφησε γυμνή για μία σειρά από Polaroids, για τις οποίες δεν πληρώθηκε ποτέ, σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε χωρίς την άδεια της, με την ίδια όμως πρωταγωνίστρια.

    Έμιλι Ραταϊκόφσκι

    Η δόξα έχει πάντοτε δύο όψεις. Το 2019, ένας φωτογράφος του δρόμου, την μήνυσε για 150.000 δολάρια, επειδή ανέβασε μια δική του εικόνα στο Instagram χωρίς να τον ενημερώσει. Κι όμως όταν ο καλλιτέχνης Richard Prince πούλησε αντίγραφα από τα δικά της «Πορτρέτα», μεγεθυμένες φωτογραφίες με σχόλια απευθείας από τον λογαριασμό της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για περισσότερα από 80.000 δολάρια το ένα, ανακάλυψε ότι δεν έχει δικαιώματα για καμία ανάρτηση της.

    Τώρα πλέον επιμένει να θέλει να αγοράσει τον εαυτό της πίσω, όπως λέει χαρακτηριστικά. Είναι ευφυής και δεν το κρύβει. Το δικό της brand, Inamorata, χρηματοδοτείται από την ίδια και το μάρκετινγκ γίνεται αποκλειστικά σχεδόν από το Ιnstagram. Εννοείται πως οτιδήποτε ανεβάζει γίνεται ανάρπαστο στη στιγμή. Η επιχείρηση της παρουσιάζει κερδοφορία ήδη από το 2017. Ακόμη κι αν ξέρει πως το κοινό της είναι ο ανδρικός πληθυσμός και το κυρίαρχο συναίσθημα η επιθυμία.

    Όλα για την εικόνα. Έγινε μητέρα και συγγραφέας, και μέσα από 256 σελίδες, σε μία αυτοβιογραφία που σίγουρα θα έχει και συνέχεια (είναι μόλις 30 χρονών), θέλει να αποκαλύψει τραύματα και πληγές. Στο σώμα και στην ψυχή.

    Και οι θολές γραμμές; Oι «Blurred Lines»; Αποκαλύπτονται μέσα από την αφήγηση για τον βιασμό στα 14 της. Τις απόψεις της περί φεμινισμού και πολιτικής. Τις εξομολογήσεις στις καλύτερες της φίλες στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της. Της ευάλωτες στιγμές. Την απενεχοποίηση του γυμνού. «Μείνε γυμνή», θα πει, «για να μη μπορεί κανένας άλλος να σε γδύσει. Μην κρύβεις τίποτα για να μην μπορεί κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τα μυστικά σου για να σε πληγώσει». Και το τίμημα της ομορφιάς, μαζί με όλα τα κλισέ; «Επιδίωκα πάντοτε να είμαι η πιο όμορφη, το επαναλάμβανα στο μυαλό μου και στην καρδιά. Η ομορφιά ήταν ένας τρόπος να νιώθω ξεχωριστή. Μόνο τότε ένιωθα ότι οι γονείς μου με αγαπούσαν περισσότερο». Emily in Paris? Ή μήπως η Έμιλυ στην Χώρα των Θαυμάτων;

    Διαβάστε επίσης:

    Τι γίνεται όταν δύο οικογενειακοί οίκοι μόδας συγχωνεύονται στην εποχή της πανδημίας; Versace X Fendi σε απευθείας σύνδεση με το Μιλάνο, ή μήπως Fendace;

    Ο Terry Tsiolis, η Tόνια Σωτηροπούλου και οι… Pos Sas Lene?

    O Κarl Lagerfeld, η δημοπρασία και η γάτα που τρώει (ακόμη) χαβιάρι από τον προσωπικό της σεφ



    ΣΧΟΛΙΑ