• Food

    Salt Bae: Κρεοπώλης; Chef; Showman;

    • Της Κυριακής Παππά, Food blogger
    salt bae

    Salt Bae


    Ο Τούρκος Νουσρέτ Γκιοκτσέ, που κάνει καριέρα διεθνώς λόγω του τρόπου που αλατίζει το κρέας, γνωστός και ως Salt Bae, άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στην Ελλάδα! Και συγκεκριμένα στο νησί των ανέμων, τη Μύκονο.

    Ποιος είναι ο Salt Bae;

    Γιος εργάτη ορυχείων από το Ερζερούμ της Τουρκίας, αναγκάστηκε να δουλέψει από πολύ νωρίς. Στα 14 του, ξεκινά ως μαθητευόμενος κρεοπώλης. Όμως έχει μεγάλες βλέψεις… το 2009, σε ηλικία 26 ετών φεύγει για την Αργεντινή όπου συνεχίζει να εργάζεται ως κρεοπώλης.

    Πορεία

    Ένα χρόνο βρίσκεται στην Αμερική. Δεν καταφέρνει παρά τις πολλές προσπάθειές του να πάρει βίζα, αλλά το όνομά του έχει υπάρξει σε εφημερίδες, ενώ μενού του έχει δημοσιευτεί στους New York Times. Αφού δεν βρίσκει την τύχη του στην Αμερική, επιστρέφει στην Τουρκία. Συνεργάζεται με ένα φίλο του κι ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο. Γίνεται διάσημος απ’τον περίεργο τρόπο που αλατίζει το κρέας.

    Πως δηλαδή θα αναρωτηθείτε; σπάζοντας τον αγκώνα και τον καρπό του. Έτσι, καθώς αλατίζει, το αλάτι κυλάει πάνω στο χέρι του και στη συνέχεια καταλήγει στο κρέας.

    Όταν το ποστ του με το περίφημο αλάτισμά του, ανέβηκε στο λογαριασμό του στο Instagram το Νοέμβριο του 2017 έγινε viral μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Ο Salt Bae μετά την επιτυχία του στη χώρα του άνοιξε εστιατόρια στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή, 13 στο σύνολο! Και ήρθε και η ώρα για να ανοίξει ένα και στη Μύκονο!

    Salt Bae
    Salt Bae

    Κριτικές

    Στα δημοσιεύματα για τα εστιατόριά του, κατακρίνουν το πανάκριβο φαγητό του! Όταν το νερό κοστίζει 7 ευρώ (και το εστιατόριο αρνείται να σερβίρει νερό βρύσης) και οι τηγανιτές πατάτες 12, πως να μην το κατακρίνουν; Μάλιστα τον πρώτο καιρό το burger του σερβιριζόταν σκέτο και στη συνέχεια με… τσιπς. Οι New York Post δημοσίευσαν πως καλό είναι να αποφύγετε τα εστιατόριά του και σημείωσαν μάλιστα πως ένα δείπνο για τρία άτομα κόστισε 415 ευρώ, με τον κριτικό Στιβ Κουόζο να φεύγει νηστικός.

    Το GQ χαρακτήρισε τη μπριζόλα του σκληρή και τα cocktails του απαίσια! Οι τιμές δε, για μια απλή μπριζόλα φτάνουν τα 275 δολάρια, χωρίς καν συνοδευτικά.

    Salt Bae
    Salt Bae

    Το show!

    Πάρτε θέση σ’ένα από τα τραπέζια και θα δείτε ένα τύπο να περιστρέφει ένα δίσκο με «κρέας σούσι»! Αν δεν τρώτε το κρέας rare καλό θα είναι να το αποφύγετε…θα βρεθείτε να παρακολουθείτε μία παράσταση μαγειρικής κρέατος με λεπτά τυλιγμένα νωπά φιλέτα, γύρω από ελάχιστα μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος με ελάχιστα καρυκευμένο ρύζι, τα οποία τα «καίει» με ένα φλόγιστρο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Βγάλτε τα κινητά σας τηλέφωνα και τραβήξτε βίντεο και φωτογραφίες! Οι γυναίκες με μακριά μαλλιά κρατείστε τις αποστάσεις, μην έχετε απρόοπτα με το φλόγιστρο τόσο κοντά σας…

    Η ντίβα εμφανίζεται στο χώρο!

    Ο σεφ με ένα λευκό άσπρο μπλουζάκι με λαιμόκοψη εμφανίζεται και το στυλ αυτό έχει την υπογραφή του! Γυμνασμένος και σιωπηλός, αρχικά δεν κάνει την χαρακτηριστική του κίνηση με το αλάτι. Ο Salt Bae απλά περνά από το χώρο και χαιρετά τους πελάτες. Όταν έρχεται ο ίδιος ο Salt Bae για να κόψει και να αλατίσει την μπριζόλα μας, είναι συναρπαστικό.

    Ποζάρει για όσες φωτογραφίες θελήσετε. Δεν μοιάζει σαν να είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Είναι περισσότερο σαν ένας showman που έχει δουλέψει πολύ καλά αυτό που «πουλάει»! Οι star τον λατρεύουν και επισκέπτονται τα εστιατόριά του!

    Τα ευτράπελα!

    Για το φαγητό δεν έχω προσωπική άποψη αλλά πέραν ενός καλού κρέατος κανείς δεν έχει να πει κάτι πέραν του show που του προσφέρεται! Το 3ήμερο, ο Τούρκος σεφ ήταν στο εστιατόριο της Μυκόνου και οι πελάτες τον απόλαυσαν! Το πλήρωσαν βέβαια κομμάτι ακριβά αφού ενδεικτικά, στο εστιατόριο της Μυκόνου, οι τιμές κατ’άτομο κυμαίνονται από 62 έως 245 ευρώ.

    Έγινε μεγάλος ντόρος, καθώς διάσημη Λιβανέζα προσκάλεσε 20 άτομα στο εστιατόριο του Τούρκου σεφ και ο λογαριασμός ήρθε 6000 ευρώ, 300 το άτομο! Και σαν να μην έφτανε αυτό οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έβαλαν λουκέτο για 48 ώρες στο εστιατόριο.

    Οι ελεγκτές βρέθηκαν στο εστιατόριο το βράδυ της Τρίτης, και παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ.

    Δεν ξέρω τι έχετε να πείτε… και πώς συμβαίνουν αυτά εν έτη 2019!!

    Για να δείτε περισσότερα άρθρα γαστρονομίας από την Κυριακή Παππά, πατήστε εδώ.



    ΣΧΟΛΙΑ