• Food

    Μαργαρώ: Οι καλύτερες γαρίδες στον Πειραιά!

    • της Κυριακής Παππά, Food Blogger


    Απ΄τις πιο παλιές ψαροταβέρνες στον Πειραιά, «μεσοτοιχία» με τη Σχολή Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο, στο ίδιο σημείο απ’τις αρχές του αιώνα· αρχικά ως μπακάλικο και απ΄το 1944 ως κρασοπουλειό και οινομαγειρείο.

    Οι παλιοί θυμούνται την κυρά-Μαργαρώ τη Μυκονιάτισα που είχε την επίβλεψη της ταβέρνας, να τηγανίζει με μαεστρία πάνω από δύο πετρογκάζ· θαμώνες της, οι ναυτικοί κι οι εργάτες της περιοχής. Προμήθευε τους κατοίκους της γύρω περιοχής με κρασί απ΄τα βαρέλια του υπογείου. Τη δεκαετία του ’70, ο γιος της κυρά-Μαργαρώς αναλαμβάνει το μαγαζί, όπου το δουλεύει ακόμη και σήμερα με τους τέσσερις γιους του.

    Για μια περίοδο δούλευε ως self-service· τα τηγάνια ήταν μόνιμα πάνω στη φωτιά και ο πελάτης πήγαινε με το πιάτο να του βάλουν τη μερίδα του.  Από τότε το μόνο που άλλαξε, πέραν μιας μικρής ανακαίνισης, είναι ότι παραγγέλνεις κανονικά πλέον.

     


    Αυτό που κάνει το μαγαζί άξιο αναφοράς είναι το φαγητό του· όλα κι όλα τρία πράγματα, αλλά εξαιρετικής ποιότητας: γαρίδα φρέσκια τηγανητή (ή καραβίδα το χειμώνα), μπαρμπούνι ή λιθρίνι τηγανητό και μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα με πολύ καλή φέτα στην οποία δεν έχουν τσιγκουνευτεί το ελαιόλαδο. Συνοδευτικό μια φρατζόλα ψωμί που πιστέψτε με δεν ξέρω αν θα σας φτάσει! Φρεσκότατο, αφράτο, πάντα το ίδιο καλό!

    Αγαπημένο σημείο η μπροστινή βεράντα· όχι ότι έχει κάποια θέα, αλλά την προτιμούν όλοι από τον εσωτερικό χώρο ή την πίσω μικρή αυλή.

    Η εξυπηρέτηση ταχύτατη γιατί σε ώρες αιχμής – συνήθως τα μεσημέρια ως αργά τ’απόγευμα – περιμένουν όρθιοι για να καθίσουν. Κρατήσεις δε γίνονται, οπότε οπλιστείτε με υπομονή ή επισκεφθείτε την, ένα βραδάκι καθημερινής και θα το απολαύσετε.

    Κατάλογος δεν υπάρχει· ο σερβιτόρος θα σας ρωτήσει μόνο αν θέλετε γαρίδες ή και ψάρι.  Την ποσότητα την υπολογίζουν ανάλογα τα άτομα. Αν δε σας φτάσει η μερίδα, μπορείτε να ξαναπαραγγείλετε και δεν θα αργήσει να φτάσει στο τραπέζι σας, ζεστή ζεστή η επόμενη μερίδα. Τα ψάρια τους είναι ολόφρεσκα, τα φέρνει καθημερινά ψαράς, οι γαρίδες είναι ελληνικές και οι καραβίδες απ΄τη Χαλκίδα.

     

    Η Μαργαρώ όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητά της και σε τιμές πολύ λογικές. Υπολογίστε γύρω στα €20 το άτομο με ούζο ή μπύρα ή χύμα κρασί.

    Ανοιχτά Δευτέρα ως Σάββατο, μεσημέρι-βράδυ, Κυριακή μόνο μεσημέρι ως αργά τ’απόγευμα.

    Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς
    Τηλ. 210 4514226

    Για να δείτε περισσότερα άρθρα γαστρονομίας από την Κυριακή Παππά πατήστε εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ