• LIFE&STYLE

    Φανή Σαραντοπούλου: Πλέον έχω συνεργασίες με το εξωτερικό και επεκτείνομαι σε νέα projects

    • Contributor

    Φανή Σαραντοπούλου


    Με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και master στο interior design, η Φανή Σαραντοπούλου ξεκίνησε γράφοντας για θέματα διακόσμησης στην Απογευματινή,  άμεσα εντάχτηκε στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και δεν άργησε ν’ αναλάβει τα ένθετα περιοδικά της εφημερίδας. Η άνθηση του αρχιτεκτονικού design και της διακόσμησης εσωτερικών χώρων τη χρυσή εποχή του ‘99, σε συνδυασμό με την δυναμική προσωπικότητα και την εντυπωσιακή της εμφάνιση, σύντομα της άνοιξαν τις πόρτες της τηλεόρασης, όπου μας συστήθηκε μέσα  από μια ενημερωτική εκπομπή  με το Νίκο  Μάνεση στον Ant1.

    Δύο δεκαετίες σχεδόν αργότερα την ξαναβρίσκουμε, το ίδιο ασίγαστη κι εκτυφλωτική, αλλά πολύ πιο κομψή και φινετσάτη, μητέρα τριών παιδιών και σχεδιάστρια μιας επιτυχημένης γραμμής κοσμημάτων με ημιπολύτιμους λίθους που φέρει το όνομα της.

    Η Fanny S. αποτελείται από τρεις συλλογές, την Bead it -που είναι και η πρώτη χρονολογικά (2012)-  με έμφαση στις πέτρες και τον όγκο, την ομώνυμη Fanny S., όπου οι πέτρες είναι μικρότερες, η γραμμή γεωμετρική και κυριαρχούν τα μεταλλικά στοιχεία και την  Elixir που επικεντρώνεται στην ενέργεια και τις θεραπευτικές ιδιότητες των λίθων.

    Τα κοσμήματα της Φανής Σαραντοπούλου αντανακλούν την προσωπικότητα της, την αγάπη της για τη μόδα, την αισιοδοξία της κι έναν κοσμοπολίτικο τρόπο της ζωής.

    Έντονα αλλά καλαίσθητα, σύγχρονα αλλά διαχρονικά, σοφιστικέ αλλά λαμπερά. Με σήμα κατατεθέν τους δυνατούς  συνδυασμούς χρωμάτων που την χαρακτηρίζουν. H κ. Σαραντοπουλου παραχώρησε συνέντευξη στο mononews και την Ναταλία Ιορδάνου-Φουρλή. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

    – Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με το κόσμημα;

    – Φ.Σ. Είχα πάντα αδυναμία στα κοσμήματα , αλλά και την τάση να βάζω την δική μου πινελιά. Πήγαινα στον κοσμηματοπώλη κι έλεγα «μου αρέσει πολύ αυτό, αλλά θέλω να κάνουμε μια παραλλαγή». Κι ήρθε η στιγμή, που όπως οι περισσότερες μαμάδες, ξεκίνησα να κάνω βραχιολάκια με τις κόρες μου. Έχουν κι αυτές την ίδια κλίση στο design, οπότε γρήγορα περάσαμε σε πολύπλοκα σχέδια κι αρχίσαμε να το εξελίσσουμε. Αγαπώ τα ταξίδια και την επαφή με την  κουλτούρα του κάθε τόπου, είχα ήδη έτοιμη την πρώτη ύλη, μια μεγάλη συλλογή από ημιπολύτιμες πέτρες- λάπις λάζουλι, τζέιντ, μικρούς βούδες κι ότι μου κέντριζε το ενδιαφέρον στις περιηγήσεις μου.

    – Και ποια στάθηκε η τελική ώθηση;

    -Φ.Σ. Την τελική ώθηση μού την έδωσε η κρίση που δημιούργησε την ανάγκη για κοσμήματα με ποιότητα κι αισθητική, σύγχρονα, κομψά και ταυτόχρονα προσιτά στις τιμές τους . Το παιχνίδι έγινε πειραματισμός, άρχισαν να μου τα ζητάνε οι φίλες  μου αρχικά για να τα φορέσουν, αργότερα  για δώρα. Και κάποια Χριστούγεννα, τρία χρόνια πριν, έβαλα κάτω τη συλλογή μου από πέτρες και ξεκίνησα. Κι επειδή έφυγαν αμέσως κι η συλλογή κάποια στιγμή στέρεψε, ήρθε η στιγμή των εκθέσεων.  Τότε ξεδιπλώθηκε ένας συναρπαστικός  καινούριος κόσμος μπροστά μου, που με συνεπήρε. Ήρθα σε επαφή με επαγγελματίες, μπήκα στο χώρο κι άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά. Κι η βουτιά έγινε μακροβούτι κι εξελίχθηκε σε κολύμπι μακρινών αποστάσεων.

    • Η πρωταρχική πηγή έμπνευσης;

    – Φ.Σ. Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στους Κρίστις με παλιά κοσμήματα Βulgari. Εκεί με εντυπωσίασε βαθιά ένα κοντό κολιέ. Κι  εντυπωσιάστηκα ακόμη περισσότερο, όταν μελετώντας την αρχαιοελληνικές τεχνοτροπίες, βρήκα ότι πάρα πολλά σχέδια των συλλογών του οίκου είχαν έντονες επιρροές από τη Μινωική τέχνη. Κι αυτό στάθηκε για μένα μια αφετηρία. Αλλά η έμπνευση υπάρχει παντού. Μπορεί να εμπνευστώ από τα λουλούδια που τα λατρεύω. Τις συζητήσεις με τα παιδιά μου. Έναν άνθρωπο σε ένα παζάρι.  Μια απολαυστική μυρωδιά να ξυπνήσει μια όμορφη εικόνα. Το χρώμα του δειλινού.

    Φανή Σαραντοπούλου

    – Οι επιρροές σας; 

    – Φ. Σ. Επειδή διατηρώ μια ειδική σχέση με τους πελάτες μου κι ακόμη και τώρα ένα κομμάτι της δουλειάς μου γίνεται κατά παραγγελία, μ’ ενδιαφέρει να πετύχω αυτό που τους αντιπροσωπεύει. Ακουμπάω σε ελληνικά στοιχεία και πιστεύω στο χρώμα, κάτι άλλωστε προφανές στις συλλογές μου. Σήμα κατατεθέν μου είναι ο συνδυασμός  των χρωμάτων. Μελετώ επίσης τις ιαματικές ιδιότητες των λίθων κι εκεί στηρίζεται μια καινούρια συλλογή που δουλεύω αυτό τον καιρό. Η κάθε πέτρα εκπέμπει μια ενέργεια κι όταν αυτή ακουμπάει στο δέρμα, διοχετεύεται σε αυτόν που τη φοράει. Εξού και το όνομα της σειράς,  elixir.

    – Και ποιο είναι το χρώμα της πέτρας που προτιμάτε;

    -Φ.Σ. Σαν ενέργεια και χρώμα μαζί, επιλέγω το ρουμπίνι, που χαρακτηρίζεται από ένταση,  εκρηκτικότητα και ζωή. Μια φωτιά που δε σβήνει ποτέ. Αυτό δε σημαίνει ότι παραγνωρίζω την διαύγεια και τη λάμψη του διαμαντιού, ή το φωτεινό, αρχοντικό πράσινο που έχει το σμαράγδι.  Το ρουμπίνι όμως είναι η πέτρα που με εκφράζει.

    – Τι συνθέτει το προφίλ της γυναίκας στην οποία απευθύνεστε;

    – Φ.Σ.  Πρόκειται για τη γυναίκα που παρακολουθεί την μόδα, χωρίς  να την ακολουθεί πιστά. Για εκείνη που έχει την ικανότητα της σύνθεσης, και δημιουργεί το δικό της στιλ, απόρροια της αισθητικής της και του τρόπου που βλέπει τα πράγματα. Είναι κομψή, διατηρώντας τη μοναδικότητα της. Αυτή η γυναίκα ξέρει να επιλέξει το σωστό κόσμημα και το σωστό χρώμα και το σωστό ύφος. Και αυτή είναι η καλύτερη πελάτισσα.

    – Το δικό σας στιλ;

    – Φ.Σ. Επειδή είμαι πρακτική και θέλω να κάνω πολλά πράγματα μέσα στη μέρα, επιλέγω στοιχεία που μπορείς να φορέσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ και να κινηθείς σε όλους τους χώρους. Αυτή ήταν και η αρχική ιδέα, πίσω από την πρώτη συλλογή. Να φτιάξω κοσμήματα που να μπορούν να φορεθούν κάθε στιγμή. Κλασσικά με κάποιες αναπάντεχες  ανατροπές και πινελιές φρεσκάδας.

     – Πού θα θέλατε να δείτε τη δουλειά σας να διατίθεται;

    -Φ.Σ. Σίγουρα όχι στη μαζικότητα ενός πολυκαταστήματος. Θα ήθελα να τη δω σε ένα concept store. Ακόμη και στα εξαιρετικά πολυκαταστήματα της Νέας Υόρκης μπορεί να δείς από κάτι πάρα πολύ καλαίσθητο έως κάτι πάρα πολύ κιτς. Επομένως δε θα το επέλεγα. Τα concept store είναι η σύγχρονη τάση, γιατί αποτελούν μια συγκεκριμένη οπτική.

    – Ποιος είναι ο αγαπημένος σας σχεδιαστής;

    -Φ.Σ. Πάντα, ο Βαλεντίνο. Μου αρέσει το αέρινο στιλ του, το στοιχείο του ρομαντισμού, αλλά και η ροκιά που έχει βγάζει στα παπούτσια τα τελευταία χρόνια. Τρελλαίνομαι για τα βραδινά του. Στην καθημερινότητα, αγαπώ τη Στέλλα Μακ Κάρτνει.

    Φανή Σαραντοπούλου

    – Πώς θα περιγράφατε την καθημερινότητα σας ;

    – Φ.Σ. Το χόμπι μου ήταν να σχεδιάζω και τώρα έγινε η δουλειά μου. Εκτός όμως από το δημιουργικό κομμάτι, οι εκθέσεις μου άνοιξαν νέους δρόμους. Γνώρισα καινούρια υλικά και τεχνικές επεξεργασίας που δεν φανταζόμουν, ήρθα σε επαφή με καινούριους ανθρώπους. Τα social media επίσης είναι ένα παράθυρο μέσα από το οποίο βλέπουν τη δουλειά σου, απ’ όλο τον κόσμο. Πλέον έχω συνεργασίες με το εξωτερικό, κάνω ταξίδια για τη δουλειά, επεκτείνομαι σε νέα projects.  Αν  είσαι up to date, δεν μπορείς να σκέφτεσαι, ούτε να δρας σε στενά πλαίσια.

    – Το ιδανικό μέρος  για να ζει κανείς;

    – Φ.Σ. Επειδή δεν αρκούμαι στα λίγα, θα ήθελα τρία σε ένα. Νέα Υόρκη για τα μεγέθη, τους ρυθμούς και την διάθεση των ανθρώπων  για το καινούριο. Είναι η πόλη που  δεν βαριέται ποτέ. Παρίσι,  για την παράδοση που έχει στη μόδα, το ντιζάιν και την αισθητική. Συναρπαστικό, γοητευτικοί άνθρωποι, πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον να δεις ή ν’ ακούσεις.  Κι Ελλάδα , για τη φυσική ομορφιά,  τα χρώματα, τη θάλασσα, τον καιρό.  Αυτά είναι και τα χρώματα του loggo μου, χρυσό και γαλάζιο – ελληνικό καλοκαίρι. Η άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν κάτι το εορταστικό, η ομορφιά της φύσης μεταφέρεται παντού, στα ρούχα, τα κοσμήματα, στη διάθεση των ανθρώπων.  Η μέρα μεγαλώνει, τα όρια διευρύνονται.

    – Ποιος ο συσχετισμός ανάμεσα στο παρακολουθώ τη μόδα και παράγω μόδα;

    -Φ.Σ. Αν παρακολουθείς τη μόδα και την αγαπάς, ξέρεις να τη διαβάζεις. Κι η ανάγνωση περνάει από το πρίσμα των προσωπικών σου κριτηρίων και βιωμάτων  κι  αυτό μεταβολίζεται σε έμπνευση. Οι τάσεις καθορίζονται από τις ανάγκες της εποχής, τα χρώματα έχουν να κάνουν με τη διάθεση των ανθρώπων.  Όσον αφορά τις πρώτες ύλες, αντανακλούν τα σημεία των καιρών. Βλέπεις ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση μας έχει στρέψει σε πιο απλά και ανθεκτικά υλικά.

    – Το μότο σας;

    Φ.Σ. Μετά την καταιγίδα, έρχεται η γαλήνη. Αισιοδοξία…



    ΣΧΟΛΙΑ