• LIFE&STYLE

    Η ευημερία είναι ένα δίκτυο χαρακτηριστικών που μπορούμε να χτίσουμε για τον εαυτό μας


    Ο καθένας θέλει μια καλή ζωή, αλλά ο μισός αγώνας είναι μόνο το να καταλάβουμε ό,τι συνεπάγεται αυτό. Πρέπει να έχουμε ως στόχο την επαγγελματική επιτυχία, ερωτικές σχέσεις ή συναρπαστικές εμπειρίες; Ο Michael Bishop, καθηγητής φιλοσοφίας στο «Florida State University» και συγγραφέας του πρόσφατου βιβλίου «The Good Life», υποστηρίζει, ότι πρέπει να σταματήσουμε να επιδιώκουμε μόνο ένα στόχο.

    Ο Bishop έχει συνδυάσει τη φιλοσοφία και την ψυχολογία, για να καταλήξει με τη δική του «θεωρία του δικτύου» της ευτυχίας, υποστηρίζοντας ότι η ευημερία είναι μια κατάσταση που έχει την τάση να διαιωνίζεται.

    Υπάρχουν διάφορες αρχές που συμβάλλουν στην ευτυχία, γράφει ο Bishop στο βιβλίο του, μεταξύ των οποίων: τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, η θετική στάση όπως η αισιοδοξία, θετικά χαρακτηριστικά όπως η φιλικότητα, και επιτεύγματα όπως οι ισχυρές σχέσεις και η επαγγελματική επιτυχία.

    Η ευημερία, λέει, δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά ξεχωριστά, αλλά υπάρχει όταν ενώνονται σε ένα κύκλο που βασίζεται σε όλα τα χαρακτηριστικά.

    Για παράδειγμα: Η περιέργεια, η αισιοδοξία, η εμπιστοσύνη, η κοινωνική στήριξη, η φιλικότητα οδηγεί σε επαγγελματική επιτυχία, η οποία στη συνέχεια οδηγεί στο εισόδημα, την αναγνώριση και την περαιτέρω αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και κοινωνική υποστήριξη.

    Ο Bishop λέει στο «Quartz» ότι, έχοντας ένα θετικό στοιχείο είναι όλα ωραία και καλά, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσεις την ευτυχία.

    «Αν σκέφτεστε την ευημερία, σαν ένα μόνο χαρακτηριστικό του συμπλέγματος, όπως την επιτυχία ή την ευχαρίστηση ή ακόμα και την αγάπη, θα πιαστείτε στην παγίδα της απογοήτευσης. Ή απλά δεν θα επιτευχθεί ο στόχος σας, στην οποία περίπτωση θα είστε απογοητευμένοι. Ή θα επιτευχθεί ο στόχος και σε αυτή την περίπτωση είναι ό,τι περιμένατε, αλλά τελικά θα προσαρμοστείτε και θα υποστείτε αυτό που εγώ αποκαλώ το πρόβλημα «Peggy Lee», το οποίο είναι «Αυτό ήταν όλο το πρόβλημα;» Ή αλλιώς, δεν είναι αυτό που ελπίζατε ότι θα ήταν, και είστε ακόμα απογοητευμένοι».

    Ακριβώς όπως υπάρχουν θετικά δίκτυα, είναι επίσης πιθανό να πέσετε σε ένα αρνητικό δίκτυο, όπως ξέρει πολύ καλά, κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη ή άγχος.

    «Αν βρεθείτε ποτέ σε μία περίοδο κατάθλιψης, θα αισθάνεστε λυπημένοι και μόνοι και αυτό οδηγεί σε αρκετά προβλήματα στη ζωή», λέει ο Bishop. «Ίσως δεν τα πάτε πολύ καλά στη δουλειά σας, έχετε αποτυχίες στις σχέσεις σας, έχετε προβλήματα με τον ύπνο. Αυτές οι αδυναμίες με τη σειρά τους θα σας οδηγήσουν να γίνετε πιο δυστυχισμένοι.

    Αλλά ο Bishop λέει ότι ο εντοπισμός θετικών συμπλεγμάτων καθιστά ευκολότερο να τα δημιουργήσετε και να αποφύγετε τις αρνητικές παγίδες. Για παράδειγμα, σε έναν κύκλο με απόλαυση – γνώση – επιτυχία, όπου «μπορείτε να απολαύσετε μια δραστηριότητα, θα νιώθετε καλύτερα σε αυτό, θα έχετε κάποια επιτυχία με αυτό, και η επιτυχία θα σας φέρει περισσότερη απόλαυση». Αυτός είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσετε την ευημερία που αναζητάτε.



    ΣΧΟΛΙΑ