• LIFE&STYLE

    Étienne Balibar: Η ιδέα της επανάστασης: χθες, σήμερα και αύριο

    • NewsRoom


    Mε έναν από τους κορυφαίους στοχαστές της εποχής μας, τον Étienne Balibar (Birkbeck Institute Professorial Fellow 2007-2014), εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 7 το βράδυ ο νέος Κύκλος Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία του Megaron Plus που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) και υπό την επιμέλεια του διευθυντή του Ινστιτούτου και βουλευτή Α΄ Πειραιά Κώστα Δουζίνα, ο οποίος και θα προλογίσει την εκδήλωση. Η διάλεξη του Ε. Μπαλιμπάρ έχει τίτλο «Η ιδέα της επανάστασης: χθες, σήμερα και αύριο» και θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.

    Étienne Balibar

    Birkbeck Institute Professorial Fellow 2007-2014

    Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής και Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, (Irvine), ΗΠΑ. Μετά τις σπουδές του στην École normale supérieure και στη Σορβόννη (Paris-I), δίδαξε φιλοσοφία στη Σορβόννη (1969-1994) και ακολούθως στο Paris-X Nanterre. Αρχικά, έγινε διεθνώς γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με το φιλοσοφικό έργο του Μαρξ καθώς και για τη συμμετοχή του στο συλλογικό σύγγραμμα «Διαβάζοντας το Κεφάλαιο» (L. Althusser, É. Balibar, R. Establet, P. Macherey, J. Rancière). Θεωρητικός του Ιστορικού Υλισμού, της Ηθικής, της Κριτικής Θεωρίας και της Πολιτικής Φιλοσοφίας, ο E. Μπαλιμπάρ −μαθητής του Λουί Αλτουσέρ− έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Από τη δεκαετία του 1980 και ύστερα εξέδωσε σημαντικά έργα πάνω στη νεότερη και σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία όπως: Ο Σπινόζα και η πολιτική (1985), Φυλή, Έθνος, Τάξη. Οι διφορούμενες ταυτότητες (1988, σε συνεργασία με τον Immanuel Wallerstein), Γραπτά για τον Αλτουσέρ (1991), Τα σύνορα της δημοκρατίας (1992), Ο φόβος των μαζών. Πολιτική και φιλοσοφία πριν και μετά τον Μαρξ (1997). Τα τελευταία δέκα χρόνια η σκέψη του έχει επικεντρωθεί στις έννοιες της δημοκρατίας, της «ισοελευθερίας», της πολιτικής βίας, της διατομικότητας, της ταυτότητας, της καθολικότητας καθώς και στα ζητήματα της Ευρώπης. Τα γνωστότερα βιβλία του είναι: Εμείς, πολίτες της Ευρώπης; Τα σύνορα, το κράτος, ο λαός (2001), Η πολιτική και η άλλη σκηνή (2002), Η Ευρώπη, η Αμερική, ο Πόλεμος. Σκέψεις για την ευρωπαϊκή μεσολάβηση (2003). Βιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί και μεταφραστεί σε πλήθος γλωσσών. Ο Ε. Μπαλιμπάρ συμμετέχει επίσης σε συντακτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών φιλοσοφίας.

    Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ 

    (Birkbeck Institute for the Humanities) 

    Από τη ίδρυσή του το 2004, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου εισέβαλε δυναμικά στην πανεπιστημιακή ζωή και τα πολιτισμικά δρώμενα της Μεγάλης Βρετανίας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο δυναμισμός αυτός ξεπέρασε τον πανεπιστημιακό χώρο και τα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό τη διεύθυνση των Κώστα Δουζίνα (Director) και Σλαβόι Ζίζεκ (International Director), το Ινστιτούτο διαδραμάτισε και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή ιδεών, στον κριτικό έλεγχο αλλά και στην ανακαίνιση των ιδεολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην επανενεργοποίηση του δημόσιου διαλόγου και του ρόλου των διανοουμένων. Με τη θέση του στο κεντρικό Λονδίνο δίπλα στο Βρετανικό Μουσείο, το Ινστιτούτο καλεί διανοούμενους και πολίτες να συζητήσουν τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας από τη σκοπιά των «επιστημών των Γραμμάτων». Σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές υφίστανται τεράστια επίθεση, η Φιλοσοφία, η Ιστορία, η Τέχνη και η Κριτική μπαίνουν πάλι στην καρδιά του δημόσιου διάλογου.

    Το Ινστιτούτο παρέχει υποτροφίες σε αναγνωρισμένους και νέους επιστήμονες, συγγραφείς, λογοτέχνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, γεγονός που τους επιτρέπει να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο εξερευνώντας ιδέες, βιβλία και αρχεία. Μέσω της διοργάνωσης δημόσιων συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, στόχος του Ινστιτούτου είναι να προαγάγει την ενασχόληση με δημόσια θέματα της εποχής μας, τη διεπιστημονική έρευνα, την παραγωγή νέων ιδεών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη διάδοσή τους στη δημόσια σφαίρα και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών.

    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

    Για περισσότερες πληροφορίες

    210 72.82.333

    www.megaron.gr



    ΣΧΟΛΙΑ