• LIFE&STYLE

    «Ερωτική φωλιά» για κρατούμενους και κρατούμενες-Δημιουργία παιδικού δωματίου στις φυλακές

    • NewsRoom


    Χώρους συνεύρεσης συζύγων – συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος – Ξεκίνησε την λειτουργία του το πρώτο «Παιδικό επισκεπτήριο» στις φυλακές Γρεβενών

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, από τα Γρεβενά εξήγγειλε την δημιουργία χώρου συναντήσεων συζύγων – συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες, σε κατάλληλο τμήμα των φυλακών Γρεβενών.

    Στην Ελλάδα θα είναι ο πρώτος χώρος συνάντησης συζύγων και συντρόφων (είτε είναι παντρεμένες, είτε έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης) με κρατούμενους ή κρατούμενες.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε πως η ύπαρξη χώρων συνεύρεσης συζυγικών – συντροφικών συναντήσεων μέσα στις φυλακές αποτελεί διεθνή πρακτική.

    Να σημειωθεί, επίσης, ότι προ ετών είχε εξαγγελθεί ανάλογη πρόβλεψη, αλλά λόγω του αυξανόμενου υπερπληθωρισμού των φυλακών και των αντιδράσεων που είχε προκληθεί ουδέποτε εφαρμόστηκε.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, εν τούτοις,  έκανε την επίμαχη εξαγγελία εγκαινιάζοντας σήμερα το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» στις φυλακές Γρεβενών.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος, επισήμανε ότι«το «παιδικό επισκεπτήριο» υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον».

    Το παιδικό επισκεπτήριο είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλη επίπλωση και ζωγραφισμένους τοίχους, κάτι σαν παιδικό δωμάτιο, όπου οι κρατούμενοι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να συναντούν τα παιδιά τους.

    Τα παιδιά θα φτάνουν στο συγκεκριμένο αυτό χώρο χωρίς να μπαίνει στο εσωτερικό της φυλακής.

    Σ’ αυτό το παιδικό δωμάτιο θα υπάρχει οπτική επιτήρηση από σωφρονιστικό υπάλληλο η οποία όμως «θα γίνεται με σχετική απόκρυψη», όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Ήδη ετοιμάζεται αντίστοιχος χώρος στη φυλακή Γυναικών Θήβας, ενώ θα ακολουθήσουν και αλλού.

    Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος ενημερώθηκε και για τη λειτουργία «ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου» (μέσω skype), που λειτουργεί πιλοτικά με την παρουσία ψυχολόγων του καταστήματος.

    Με την ευκαιρία αυτή, ο υπουργός Δικαιοσύνης συνομίλησε με κρατουμένους και επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το συμβουλευτικό σταθμό του ΚΕΘΕΑ, καθώς και το νέο αναγνωστήριο των κρατουμένων.

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/afisan-elefthero-ton-tzichantisti-faycal-cheffou-stis-vrixelles-ellipsi-stichion/33865



    ΣΧΟΛΙΑ