• LIFE&STYLE

    Έρωτας και social media: Πώς η γλώσσα του σώματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας στο διαδικτυακό φλερτ!


    Η γλώσσα του σώματος έχει υπάρξει κατά καιρούς θέμα έρευνας και συζήτησης όχι μόνο για τους επιστήμονες αλλά και για όλους ανθρώπους που θέλουν να ερμηνεύσουν αλλά κυρίως να κερδίσουν το παιχνίδι της κυριαρχίας και της αυτοπεποίθησης χωρίς τα πολλά λόγια αλλά με τις κινήσεις!

    Αυτή τη φορά όμως οι ειδικοί αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γλώσσα του σώματος και πως αυτή εκφράζεται με τη στάση του σώματος στις φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε στις ΗΠΑ περίπου 90 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γνωρίσει ένα πιθανό ταίρι μέσω των εφαρμογών του κινητού τους και μάλιστα επισημαίνεται πως το 70% είναι ηλικίας 16 έως 34 ετών, αποδεικνύοντας πως το διαδικτυακό φλερτ έχει μπει για τα καλά στις ζωές των σύγχρονων ανθρώπων.

    tinder_match

    Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι, ερευνητές από το πανεπιστήμιο UBC της California, αποφάσισαν να μελετήσουν αν και κατά πόσο η πόζα στις φωτογραφίες μπορεί να επηρεάσει την εντύπωση που δίνεται στο αντίθετο φύλο.

    Για το λόγο αυτό οι ερευνητές σχεδίασαν δύο πειράματα. Στο πρώτο βιντεοσκόπησαν τις αλληλεπιδράσεις 144 ζευγαριών κατά τη διάρκεια ενός speed- dating, το οποίο κρατούσε 4 λεπτά, και στο τέλος οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν το ταίρι τους και δήλωσαν αν θα ήθελαν αν ξαναβγούν ή όχι μαζί τους. Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν διαπίστωσαν πως η προβολή του κορμού, η έκταση των χεριών και το άπλωμα των ποδιών σημαίνουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις το ενδιαφέρον του αντίθετου φύλου.

    Σε ένα δεύτερο πείραμα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή τύπου Tinder δημιουργώντας για κάθε χρήστη 2 διαφορετικά προφίλ, ένα με πιο χαλαρές και “ανοιχτές” πόζες και ένα με πιο συνεσταλμένες. Στην πρώτη περίπτωση τα πόδια ήταν πιο ανοιχτά ή τεντωμένα(για τους άντρες), η πλάτη έγερνε προς τα πίσω ή τα χέρια ήταν απλωμένα, ενώ στην δεύτερη τα πόδια ή τα χέρια ήταν μαζεμένα και η πλάτη σκυφτή.

    Bodylang1

    Tο πείραμα διήρκεσε ένα Σαββατοκύριακο και όπως ήταν αναμενόμενο οι πιο “ανοιχτές” φωτογραφίες ήταν αυτές που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον και δέχτηκαν και περισσότερες προτάσεις για ραντεβού. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε, ότι οι άντρες ήταν περισσότερο ευνοημένοι από τις γυναίκες.

    “Είναι φανερό πως η σωματική επεκτατικότητα μπορεί να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες κάποιου να κάνει ένα επιτυχημένο ξεκίνημα σε μία ρομαντική σχέση”, ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS, ενώ η Tanya Vacharkulksemsuk δήλωσε ότι “Γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες πως η ανοιχτή στάση του σώματος εκπέμπει αυτοπεποίθηση, υψηλή αυτοεκτίμηση, εξωστρέφεια και χαλαρότητα. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού”.



    ΣΧΟΛΙΑ