• LIFE&STYLE

    Η επιστήμη λέει: Εγκαταλείψτε το Facebook και θα γίνετε καλύτερος άνθρωπος


    Μια μελέτη που έγινε από το «Happiness Research Institute» επιβεβαιώνει κάτι που ίσως ήδη ξέρετε: εγκαταλείποντας το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, θα μπορούσατε να γίνετε κυριολεκτικά ένα πολύ πιο ευτυχισμένο άτομο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αν κλείσουμε για πάντα το λογαριασμό μας στο Facebook,  υπάρχει η πιθανότητα να ενισχυθεί ο ενθουσιασμός μας, η αποφασιστικότητα και η απόλαυση της ζωής.  Αποχαιρετώντας τους 5.000 “φίλους” μας, ίσως μειώσουμε πράγματα όπως το θυμό, την κατάθλιψη και τη μοναξιά.

    «Μετά από μία εβδομάδα χωρίς Facebook, η ομάδα θεραπείας ανέφερε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή», κατέληξε η μελέτη.  «Οι άνθρωποι στο Facebook είναι 55% πιο πιθανό να αισθανθούν αγχωμένοι».

    Για να φτάσουν στα συμπεράσματά τους, 1.095 τυπικοί χρήστες του Facebook κλήθηκαν να “αξιολογήσουν τη ζωή τους σε διάφορες διαστάσεις”.  Στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες – η ομάδα ελέγχου, η οποία συνέχισε να χρησιμοποιεί το Facebook κανονικά και η ομάδα θεραπείας, η οποία σταμάτησε αμέσως. Μετά από μια εβδομάδα, ο καθένας κλήθηκε να αξιολογήσει εκ νέου.

    «Εξετάζουμε πολλά στοιχεία σχετικά με την ευτυχία και ένα από αυτά που εμφανίζεται συχνά είναι ότι όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους γνωστούς μας, αυξάνεται η απογοήτευση» είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Happiness Research Institute» Meik Wiking στην εφημερίδα «Guardian».

    Το ινστιτούτο προώθησε στο «Mic» μια φωτογραφία του Wiking που όντως φαίνεται να είναι πολύ χαρούμενος.

    Τα συμπεράσματα βασίζονται σε ένα μεγάλο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι το Facebook μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στη συναισθηματική μας ευεξία. Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στην «Journal of Social and Clinical Psychology» (Εφημερίδα της Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας) κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα, βρίσκοντας ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του χρόνου που περνούν οι άνθρωποι στο Facebook και την κατάθλιψη.  Το κλειδί βρίσκεται στις ουτοπικές «κοινωνικές συγκρίσεις» που δημιουργούνται μεταξύ διαφορετικών ομάδων.

    «Το Facebook διαστρεβλώνει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και για το πώς βλέπουμε τις ζωές των άλλων ανθρώπων» είπε ο Wiking σε μία Δανέζικη ιστοσελίδα ειδήσεων. «Υπολογίζουμε το πώς τα πάμε στη ζωή μας μέσα από συγκρίσεις με όλους τους άλλους, και δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δημοσιεύουν μόνο θετικά πράγματα στο Facebook, μας δίνει μια πολύ μεροληπτική εντύπωση της πραγματικότητας.

    Είτε πρόκειται για εκείνες τις καταπληκτικές διακοπές στην παραλία που έκανε η τρίτη καλύτερη σας φίλη από τη δευτέρα δημοτικού, η διασημότητα που συνάντησε τυχαία ο πρώην φίλος σας, ή η νέα προαγωγή που μόλις πήρε ο καλύτερός σας «frenemy», οι περισσότεροι τακτικοί χρήστες του Facebook κατακλύζουν σταθερά με τα επιμελημένα σχόλιά τους τις στιγμές των φίλων τους. Ο ατέλειωτος κύκλος, και τα πικρά συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει, οδήγησε στο φαινόμενο της «FOMO» (fear of missing out), ή «ο φόβος του να μείνουν απ’ έξω».

    Αλλά τι γίνεται με εκείνους που δεν θέλουν να κόψουν το καλώδιο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά θέλουν και να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία; Η επιστήμη σας καλύπτει εδώ, λέγοντας ότι το «Snapchat» είναι ο τρόπος για να το καταφέρετε.



    ΣΧΟΛΙΑ