• LIFE&STYLE

    Εδώ θα δείτε γιατί τα αγχώδη όνειρα είναι στην πραγματικότητα καλά για σας


    Βλέπετε συχνά αγχώδη όνειρα; Η Hilary Moss ονειρεύεται συχνά ότι την κυνηγάει ένας δολοφόνος. Το μαρτύριο συνδυάζεται συχνά με κάποια άλλη αγχωτική δοκιμασία: Έχει χαθεί, ενώ την κυνηγάει ένας δολοφόνος. Χάνει τα δόντια της, ενώ την κυνηγάει ένας δολοφόνος. Ξεφεύγει, αφού αποτυγχάνει στις εξετάσεις, ενώ την κυνηγάει ένας δολοφόνος.

    CG6QXN84

    «Θα μπορούσα να μιλάω για τα αγχωτικά όνειρα όλη μέρα», είπε η 26χρονη Moss, στο Mic. Όλοι έχουμε δει παρόμοια όνειρα. Προσωπικά, έχω την τάση να ονειρεύομαι ότι ανεβαίνω στην σκηνή για να εκτελέσω ένα έργο, που δεν έχω κάνει πρόβες. Ξεφυλλίζω μανιωδώς το σενάριο στα παρασκήνια, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποστηθίσω όσες γραμμές μπορώ.

    A31T3IF2

    Τι τα προκαλεί; «Το αγχωτικά όνειρα έρχονται απλά επειδή κουβαλάμε άγχος», είπε η Shannon McFarlin, μια αναγνωρισμένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας η οποία εργάζεται με την θεραπευτική εφαρμογή «Talkspace», στο Mic. «Είναι ένας τρόπος για να απελευθερώσει το υποσυνείδητο, κάποια συναισθήματα». Τα όνειρα έχουν συχνά παρόμοια θέματα, είπε η McFarlin. Θα σας κάνουν να νιώσετε εκτεθημένοι, απροετοίμαστοι ή ανίσχυροι.

    Είναι ένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το στρες και το άγχος στην καθημερινή ζωή τους, συνήθως δεν θέλουν να αισθάνονται έτσι, όταν κοιμούνται. Είναι ένας φαύλος κύκλος: Οι ενήλικες που βιώνουν επίμονο στρες, τείνουν να έχουν προβλήματα στον ύπνο. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, μπορεί να διαιωνιστεί το άγχος μας. Πάρτε για παράδειγμα τη Lexi Nisita: Την εβδομάδα που μιλήσαμε, έβλεπε ήδη ένα δυσάρεστο επαναλαμβανόμενο όνειρο, ότι συναντούσε ένα πρώην αφεντικό για μεσημεριανό.

    «Έτρωγα μια πράσινη σαλάτα και μιλούσαμε όταν άρχισα σταδιακά να παρατηρώ το σαγόνι μου να κολλάει», γράφει η Nisita, 25 χρονών, μέσω email. «Γίνεται όλο και πιο σκληρό και δεν μπορώ να μιλήσω, ολόκληρο το πρόσωπό μου πρήζεται και γίνεται κόκκινο, και το στόμα μου έχει κολλήσει ανοικτό με το μασημένο σπανάκι να είναι εκεί. Είναι αηδιαστικό».

    Αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά της δυσάρεστης κατάστασης. Τα αγχωτικά όνειρα μπορεί να φαίνονται σαν εφιάλτες, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς στα όνειρα, είναι πραγματικά καλό για τη συνολική πνευματική υγεία σας.

    «Δεν υπάρχουν άσχημα όνειρα», είπε ο ψυχολόγος και ειδικός στα όνειρα Ian Wallace στο Mic.

    Τα όνειρα άγχους δεν έρχονται τυχαία σε μας, είπε ο Wallace. Αντίθετα, τα δημιουργούμε υποσυνείδητα για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που βιώνουμε στην πραγματική ζωή, ή να ανταπεξέλθουν στην καταπιεσμένη συναισθηματική ένταση.

    «Αυτό που πραγματικά εκφράζετε είναι ότι έχετε μια ισχυρή ευκαιρία να πάρετε στα χέρια σας κάποιες πλευρές της ζωής σας», δήλωσε ο Wallace. «Είναι μια υπέροχη φυσική διαδικασία».

    Είχατε ποτέ τρομακτικά όνειρα σχετικά με φωτιά; Μην ανησυχείτε. Είναι απλά μια μεταφορά. Σύμφωνα με μια επιστημονική αναλύτρια ονείρων τη Lauri Loewenberg, είναι το σώμα σας, που σας προειδοποιεί «ότι κοντεύετε να καείτε, ότι είστε στα πρόθυρα της εξάντλησης».

    KZ7Q2H8S

    Αυτό είναι το ωραίο για τον τρόπο που δουλεύουν τα όνειρα: Θα σας επιτρέψουν να δείτε την τρέχουσα κατάστασή σας και τη συμπεριφορά σας σε ένα διαφορετικό φως, ώστε να μπορέσετε να το καταλάβετε καλύτερα», είπε.

    Ο Loewenberg συμβούλεψε να σκεφτόμαστε τα όνειρά μας ως «τον καλύτερο φίλο στη ζωή».

    «Είναι μαζί σας σε κάθε βήμα της πορείας σας, συμβουλεύοντας σας, χαστουκίζοντάς σας, όταν τα κάνετε μαντάρα. Είναι ο εσωτερικός σας γκουρού», είπε. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε μια συνομιλία μαζί του».

     



    ΣΧΟΛΙΑ