• LIFE&STYLE

    Έχουν οι άνδρες οιστρογόνα; Ναι, και είναι κρίσιμα για την υγεία τους


    Προσοχή, άντρες: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα οιστρογόνα. Αν και τυπικά συνδέονται με τις γυναίκες, τα οιστρογόνα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των αρσενικών. Όταν οι άνδρες δεν έχουν αρκετά, το σωματικό λίπος αυξάνεται, η λίμπιντό τους πέφτει και μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν είναι σε θέση να αποδώσουν στο κρεβάτι. Όταν όμως έχουν υπερβολικά, τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χαοτικά. Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής, το κλειδί βρίσκεται στη διατήρηση της ισορροπίας.

    Τι κάνει η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα; Η τεστοστερόνη είναι ένα ανδρογόνο ή μία στεροειδής ορμόνη. Στους άνδρες, τα ανδρογόνα προκαλούν την ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων – το πέος, τους όρχεις, τον προστάτη, κλπ. Η τεστοστερόνη προάγει τη μυϊκή και οστική μάζα, την ανάπτυξη των μαλλιών, την παραγωγή σπέρματος και τη σεξουαλική ορμή.

    Τα οιστρογόνα ταξινομούνται τυπικά ως θηλυκές ορμόνες. Περιλαμβάνουν οιστρόνη, οιστραδιόλη και οιστριόλη. Τα οιστρογόνα δίνουν το σύνθημα για την ανάπτυξη του στήθους, το τρίχωμα του εφηβαίου και τις τρίχες της μασχάλης στην εφηβεία. Παίζουν ρόλο στην έμμηνο ρύση, στην εγκυμοσύνη, στο θηλασμό, στην πήξη του αίματος και στη σεξουαλική λειτουργία. Επηρεάζουν τη διάθεση και είναι καίριας σημασίας για το σχηματισμό των οστών και τη διατήρηση της οστικής μάζας.

    Πόσα θα πρέπει να έχουν οι άνδρες; Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο: ο μέσος όρος της τεστοστερόνης είναι μεταξύ 260 και 1.000 νανογραμμαρίων για κάθε δέκατο του λίτρου αίματος. Το μέσο εύρος των οιστρογόνων για τους άνδρες είναι 10 έως 40 πικογραμμάρια για κάθε χιλιοστόλιτρο αίματος. (Για αναφορά, ένα νανογραμμάριο είναι ένα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου, ενώ ένα πικογραμμάριο είναι ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου). Ένα ένζυμο που ονομάζεται αρωματάση μετατρέπει την ανδρική τεστοστερόνη σε οιστραδιόλη.

    Τι κάνουν τα πολλά οιστρογόνα στους άνδρες; Καθώς μεγαλώνουν οι άνδρες, παράγουν όλο και λιγότερη τεστοστερόνη: Μετά την ηλικία των 30, τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν περίπου 1% ετησίως, οδηγώντας τελικά σε ανδρόπαυση, που αναφέρεται ως «ανδρική εμμηνόπαυση» στη δημοφιλή διάλεκτο. Όπως και στις γυναίκες, αυτή η εμμηνόπαυση έρχεται με αλλαγές διάθεσης, αύξηση βάρους, δυσκολία στον ύπνο, εξάψεις, κατάθλιψη, νυχτερινές εφιδρώσεις, χαμηλή λίμπιντο και απώλεια μαλλιών. Οι άνδρες θα βιώσουν συχνά στυτική δυσλειτουργία και ανάπτυξη των ανδρικών μαστών.

    Τι κάνουν τα λίγα οιστρογόνα στους άνδρες; Το 2013, το NBC αναφέρθηκε σε μια μελέτη από το New England Journal of Medicine. Κατά τη διάρκεια των 16 εβδομάδων της μελέτης εξετάστηκαν 400 άνδρες μεταξύ των ηλικιών 20 και 50, και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν ένα φάρμακο που σταματά την παραγωγή της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων. Κατόπιν δόθηκε στη μια ομάδα χάπια για αντικατάσταση της τεστοστερόνης, ενώ η άλλη πήρε εικονικά σκευάσματα (placebos).

    Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι η ομάδα που έπαιρνε τεστοστερόνη, αλλά δεν παρήγαγε οιστρογόνα, υπέστη στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη σεξουαλική ορμή και αυξημένα επίπεδα σωματικού λίπους.

    Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι άνδρες χρειάζονται οιστρογόνα για τη διατήρηση της οστικής τους μάζας. Όταν δεν έχουν αρκετά, είναι πιο πιθανό να πάθουν οστεοπόρωση, ενώ η πυκνότητα των οστών τους βελτιώνεται με την προσθήκη των οιστρογόνων.

    5af2kmrrbc007fuvfko5lp4vcqozwf9a2pghyqpxywiyjenfxwvusllfutngt4cq

    Σε τελική ανάλυση. Η ισορροπία των επιπέδων των οιστρογόνων είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ανδρών, όπως και για των γυναικών. Καθώς μεγαλώνουν, οι άνδρες θα πρέπει να έχουν το νου τους στα επίπεδα των ορμονών τους και να συνεργάζονται με τους γιατρούς τους για να συμβαδίζει η τεστοστερόνη με τα οιστρογόνα τους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ