• LIFE&STYLE

    Δημοσιογράφοι. Ήλθε το τέλος τους ;

    stock robot


    Οι δημοσιογράφοι της Washington Post που καλύπτουν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ανέρχονται σε 50. Ποιο άλλο όπλο, όμως, χρησιμοποιεί η εφημερίδα, για να καλύψει τους αγώνες; Ρομπότ! Η εφημερίδα χρησιμοποιεί ένα λογισμικό, που έχει αναπτύξει η ίδια, για τη δημιουργία εκατοντάδων ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλες αυτές οι ειδήσεις εμφανίζονται, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας αλλά και σε εξωτερικά μέσα, όπως στον λογαριασμό της στο Twitter.

    Η κεντρική ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό αυτό, για να δημιουργούνται γρήγορα τόσο απλές όσο και χρήσιμες αναφορές για αποτελέσματα αγώνων, αριθμό μεταλλίων και άλλα κομμάτια ειδήσεων που βασίζονται σε δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι της Post, μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο ενδιαφέρουσες και πολύπλοκες εργασίες, λέει ο Jeremy Gilbert, που είναι πλέον υπεύθυνος για τα ψηφιακά έργα της εφημερίδας.

    “Δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τους δημοσιογράφους,» είπε. «Προσπαθούμε να τους απελευθερώσουμε.” Ο Gilbert και ο Sam Han, επικεφαλής του τμήματος δεδομένων, έχουν μια ομάδα αποτελούμενη από τρεις μηχανικούς, οι οποίοι απασχολούνται πλήρως με το Heliograf, το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης της Post. Μερικοί ακόμα αναλυτές προϊόντων ξοδεύουν τον μισό τους χρόνο σε αυτό το έργο καθώς και τέσσερις με πέντε δημοσιογράφοι, εργάζονται πάνω σε αυτό.

    Εδώ υπάρχει ένα προσχέδιο της δουλειάς που θα επιτελέσει το Heliograf. Το παράδειγμα αυτό χρησιμοποιεί δεδομένα.

    rio 1

    Το περιεχόμενο δεν είναι κάτι αξιοσημείωτο. Αλλά κάνει τη δουλειά που πρέπει απελευθερώνοντας κάποιον άλλο, ώστε να κάνει διαφορετική δουλειά, κάτι που είναι και το ζητούμενο.

    Η Post δεν είναι ο πρώτος ειδησεογραφικός όμιλος που χρησιμοποιεί υποστηριζόμενη από μηχανές δημοσιογραφία. Η Narrative Science, που ξεκίνησε σαν πείραμα του Northwestern University και μετέτρεπε αποτελέσματα αγώνων μπέιζμπολ σε ιστορίες και τώρα χρησιμοποιείται σε αναλύσεις κερδοφορίας και η Automated Insights κάνει παρόμοια δουλειά για πελάτες, στους οποίους περιλαμβάνεται και το Associated Press.

    Αλλά ο Gilbert, πρώην καθηγητής δημοσιογραφίας στο Northwestern με σημαντική συμβολή στη δημιουργία του Narrative Science, είπε ότι η εφημερίδα έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από τη δημιουργία μικρών, γραμμένων από ρομπότ ιστοριών.

    Αρχικά, θα χρησιμοποιήσει το Heliograf για να ενισχύσει την κάλυψη των εκλογών του Νοεμβρίου στις Η.Π.Α., όπου θα δημιουργήσει μια σειρά από ιστορίες για εκλογικά αποτελέσματα τα οποία θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο.

    Το 2012, ο Gilbert είπε, ότι μερικά από τα αποτελέσματα της Post ήταν μέχρι και 16 ώρες πίσω, καθότι λίγοι άνθρωποι τα χειρίζονταν. Επίσης, υπάρχει πλάνο να χρησιμοποιείται το λογισμικό και για άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, όπως τάσεις στις εκλογές.

    Σε κάποιο σημείο, λέει ο Gilbert, η Post θέλει να είναι σε θέση να προσθέσει κομμάτια από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ρεπορτάζ των «κανονικών» δημοσιογράφων. Ιδανικά, οι αναγνώστες δε θα μπορούν να διακρίνουν ποιος έγραψε τι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/olimpiaki-agones-afta-ine-ta-11-pio-tromaktika-atichimata/66953

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/rio-2016-talk-of-the-town-i-tsoupoti-gimnastria-ke-o-gematoulis-ethiopas-kolimvitis/66989



    ΣΧΟΛΙΑ