• LIFE&STYLE

    Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Founder/Curator TEDxAthens): Το ελληνικό TEDxAthens είναι το δεύτερο καλύτερο στην Ευρώπη

    Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής και εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Velocity.Partners VC και συνιδρυτής του οργανισμού καινοτομίας Found.ation


    Η απελευθέρωση, η απαλλαγή από το δεσμά που μας κρατάνε πίσω, το Unleash είναι το σύνθημα του φετινού TEDxAthens, που συγκεντρώνει 40 ομιλητές και 2.500 κοινό,  την Κυριακή 28 Μαΐου στο χώρο της Λυρικής Σκηνής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Και οι ιδέες, η έμπνευση οι προβληματισμοί είναι τα απαραίτητα εφόδια  για να ξεκινήσουμε μια διαδικασία απελευθέρωσης από ταμπού, δεσμά, φόβους, περιορισμούς. Γιατί, η ελευθερία  είναι μονίμως ζητούμενο, ειδικά σε μια εποχή που αλλάζει και βάζει συνεχώς νέα δεδομένα,  γιατί δίνει το χώρο που χρειαζόμαστε να αναπτυχθούμε, να αξιοποιήσουμε δυνατότητες αλλά και να τις πολλαπλασιάσουμε.

    Το TEDx είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν και στην Αθήνα το TEDxAthens πραγματοποιείται από το 2009. Ξεκινώντας ως ένα τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια πριν από 30 χρόνια,   με επίκεντρο την τεχνολογία, την ψυχαγωγία και το σχεδιασμό, σήμερα καλύπτει όλους τους τομείς – από την επιστήμη και την τέχνη μέχρι την επιχειρηματικότητα και τα παγκόσμια θέματα.

    Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, που έφερε πριν 14 χρόνια το TEDx στην Αθήνα, μιλάει αποκλειστικά στο mononews.gr  για το φετινό TEDxAthens και μας εξηγεί τι προσφέρει και ποιες είναι οι νέες προκλήσεις για την εξέλιξή του.

    Τι προσφέρει το TEDx και πώς αποφάσισες να το φέρεις στην Αθήνα; Τι σημαίνει TEDx;

    Το TED είναι ακρωνύμιο. Technology, Entertainment, Design, που ήταν οι πρώτες τρεις θεματικές με τις οποίες ξεκίνησε ο θεσμός το 1984, στην Καλιφόρνια, πολύ πριν ξεκινήσουν οι ανεξάρτητες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

    Το TEDx είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, έμπνευσης και προβληματισμού. Θέλουμε μέσα από τις διαφορετικές ομιλίες, να ενεργοποιούμε αυτές τις δυνατότητες στον κόσμο. Άλλες φορές μια ομιλία μπορεί να σε εμπνεύσει, ή να σε προβληματίσει με τα δεδομένα που θα παρουσιάσει  ο ομιλητής. Αυτός ο προσανατολισμός αναπτύχθηκε μέσα στα χρόνια.

    Η ενασχόλησή μου με το TEDx ξεκίνησε το 2007, όταν παρακολουθούσα ομιλίες του TEDx από το διαδίκτυο. Όταν δόθηκε η δυνατότητα να διοργανωθεί σε άλλες πόλεις, λοιπόν, θέλησα να το διοργανώσω κι εγώ στην Αθήνα. Το TEDx έχει αφετηρία το 1984 και την Καλιφόρνια και το 2009 διεθνοποιήθηκε με το πρόγραμμα των ανεξάρτητων διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο και δόθηκαν τα δικαιώματα σε μια σειρά από πόλεις. Η Αθήνα ήταν από τότε μία από τις 15 πόλεις που ξεκίνησε από τότε το TEDx, ήμασταν το 15ο event που πήρε άδεια σε όλο τον κόσμο.

    Τι να περιμένουμε από το φετινό TEDxAthens;

    Φέτος το TEDxAthens γίνεται την Κυριακή 28 Μαΐου, από τις 10:00 μέχρι τις 20:00, στη Λυρική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ. Είναι η πρώτη Κυριακή μετά τις εκλογές και η προηγούμενη από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και, ο κόσμος που θα είναι στην Αθήνα, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος. Άλλωστε, μέχρι και 2.500 άτομα μπορούν  να παρακολουθήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις του TEDxAthens.

    Είμαστε στη 14η χρονιά από τότε που ξεκινήσαμε, το 2009, όμως έχουμε κάνει δύο λιγότερα λόγω της πανδημίας αφού για 2,5 χρόνια δεν είχαμε εκδηλώσεις. Το φετινό μας event είναι το 12ο και το θέμα είναι το Unleash, η Απελευθέρωση.

    Τα θέματα που επιλέγουμε έχουν πάντα μια ευρύτητα και μια ασάφεια – είμαστε ένα πολυθεματικό event, και την ίδια μέρα πραγματοποιούνται ομιλίες από διαφορετικούς τομείς της ζωής, τεχνολογία, οικονομία, κοινωνικά θέματα, τεχνητή νοημοσύνη που τους τελευταίους μήνες άλλαξε ήδη πολλά, θα μιλήσουμε για πόλεμο Ουκρανία, νέες μεθοδολογίες στην εξατομικευμένη διατροφή  με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και την αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων. Για το πώς εξελίσσεται ένας καλλιτέχνης και η τέχνη του, για την ελευθερία των ΜΜΕ.

    Στους 3 χώρους  του TEDxAthens, το συνολικό πρόγραμμα διαρκεί 18 ώρες και συνολικά οι ομιλητές και στις τρεις σκηνές θα είναι σχεδόν 40 .

    Μόνο στην κεντρική σκηνή θα εμφανιστούν 13 ομιλητές. Στην Εναλλακτική σκηνή θα γίνονται πάνελ, με θέματα όπως για την ελευθερία των μέσων, για το μέλλον του εργασιακού χώρου, για την ενέργεια και την βιωσιμότητα. Επίσης, στο Lab, γίνονται Q&As με ομιλητές της Κεντρικής σκηνής και workshops με θέματα που θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες. Προηγούμενες χρονιές ο κόσμος είχε την ευκαιρία να μάθει ακόνισμα μαχαιριών ή πώς να φτιάχνει vegan γάλα. Επιλέγουμε θέματα πρωτότυπα που δεν έχει εύκολα την ευκαιρία να μάθει κάποιος.

    Ποια ήταν η εξέλιξή του τα χρόνια αυτά και ποιες οι νέες προκλήσεις; Έχει πετύχει το TEDx της Αθήνας;

    Από το 2009 που γίνονται οι διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο, έχουν πραγματοποιηθεί events σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο οργανισμός TED δίνει χωριστή άδεια διοργάνωσης για  κάθε πόλη– άδεια με τοπωνύμιο, και εμείς έχουμε το TEDx Athens. Το TEDx της Αθήνας ήταν πάντα στα 5 μεγαλύτερα της Ευρώπης και πλέον είναι στα 2 μεγαλύτερα της Ευρώπης.

    Το μέγεθος του TEDx μετριέται με τη συμμετοχή του κόσμου και με τη θέαση των ομιλιών στο youtube, δηλαδή πόσος κόσμος βλέπει μετά το event τις ομιλίες που πραγματοποιούνται εκείνη την ημέρα. Το περσινό TEDxAthens έγινε τον περασμένο Μάιο, και οι ομιλίες ανέβηκαν σταδιακά μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Κάποιες ομιλίες 3 με 4 έφτασαν τα 2,5 εκ. views και όλες ήταν πάνω από 10.000 views με μέσο όρο τις 40-50.000 views και αρκετές πάνω από 300.000 views. Αυτές οι επιδόσεις και η μεγάλη συμμετοχή του κοινού κάνουν το ελληνικό TEDx της Αθήνας το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

    Όταν ξεκινήσαμε, το 2009, η πραγματικότητα στην Ελλάδα και διεθνώς ήταν πολύ διαφορετική. Τότε θέλαμε την παγκόσμια κοινότητα διαλόγου να τη φέρουμε και εδώ, και η Αθήνα να έχει μια θέση σε αυτόν τον παγκόσμιο χάρτη ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προβληματισμού. Πλέον και η Αθήνα αναφέρεται, και είναι μέρος αυτού του διαλόγου και  αυτής της  παγκόσμιας πλατφόρμας.

    Η πανδημία ήταν μια μεγάλη δοκιμασία γιατί μας κόστισε να μη βρισκόμαστε για 2,5 χρόνια τη στιγμή που η ανθρώπινη διεπαφή και συνύπαρξη είναι βασικό στοιχείο της διοργάνωσης. Η επανέναρξη του TEDxAthens πέρυσι ήταν πολύ μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε.

    Επίσης, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα που την έχουμε ονομάσει TEDxAthens Universe, που περιλαμβάνει αρκετά ψηφιακά προϊόντα, 2 σειρές podcast που παράγουν περιεχόμενο, μια σειρά informative video στο κανάλι μας στο YouTube, μικρά events μέσα στην πόλη, που ονομάζονται secrets adventures και έχουμε και κάποιες δράσεις στη λογική της γυναικείας ενδυνάμωσης ή άλλα εξειδικευμένα θέματα.

    Ποιοι παρακολουθούν το TEDxAthens;

    Το 80% του κοινού, είναι ηλικίας 25-40 ετών, ένα δυναμικό κοινό. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι μεγαλύτεροι είναι άνθρωποι που έρχονται συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια και έχουν μεγαλώσει μαζί μας. Το 60% του κόσμου είναι άνθρωποι που έρχονται σε 3-4 ετήσια events. Και έχουμε αρχίσει και βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα τάση που μπορεί να γίνει αφορμή και μια μελλοντική εξέλιξη. Κάποιοι από τους επισκέπτες μας έχουν παιδιά στην προεφηβία, 12-14 ετών και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε το TEDx ένα γεγονός για όλη την οικογένεια.

    Να μπορούν δηλαδή να έρθουν όλοι μαζί και να μπορεί και το παιδί να βρει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Σήμερα, οι αφορμές για κοινές δράσεις γονέα παιδιού είναι λίγες και μας ενδιαφέρει αρκετά αυτή η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.

    Το κόστος των εισιτηρίων, είναι 74 ευρώ και το φοιτητικό 45 ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλα εξειδικευμένα εισιτήρια που δίνουν, μεταξύ άλλων, πρόσβαση backstage, τη δυνατότητα γευμάτων και γνωριμία  με τους ομιλητές.



    ΣΧΟΛΙΑ