• LIFE&STYLE

    Διάλεξη του βραβευμένου πεζογράφου Andreï Makine στο Μέγαρο


    Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μegaron Plus εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», ο οποίος φιλοξενεί βραβευμένους γαλλόφωνους λογοτέχνες.

    Στη Γαλλία, όπου τα λογοτεχνικά βραβεία αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο, πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο δίνονται πάνω από 2.000 βραβεία, με δημοφιλέστερο το βραβείο Goncourt, η απονομή του οποίου εκτοξεύει τις πωλήσεις των βιβλίων και απογειώνει την καριέρα του εκάστοτε συγγραφέα.

    Οι συναντήσεις του Κύκλου «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα» έχουν σκοπό να θέσουν ερωτήματα γύρω από τη γραφή στη γαλλική γλώσσα, τον πλούτο, τη συνειρμική δύναμη και έκφρασή της, αλλά και να ενισχύσουν περισσότερο τη  θέση που κατέχει η ποιητική, θεατρική και μυθιστορηματική πλευρά της λογοτεχνίας στις εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου.

    Ο Κύκλος θα αρχίσει την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 19.00, με τη διάλεξη «Λογοτεχνία: η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος» του ρωσικής καταγωγής γαλλόφωνου συγγραφέα Andreï Makine [Αντρέι Μακίν], ο οποίος τιμήθηκε το 1995 με τα βραβεία Goncourt, Médicis (ex aequo με τον Βασίλη Αλεξάκη) καθώς και με το Goncourt μαθητών Λυκείου για το βιβλίο του Le testament français (κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1997 με τον τίτλο Η κληρονομιά).

    Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Συντονίζει η Marie-Christine Vandoorne [Μαρί-Κριστίν Βαντόρν], πολιτιστική ακόλουθος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Η ομιλία του Αντρέι Μακίν θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής δελτίων: 17.30).

    Andreï Makine

    Γεννημένος στη Ρωσία το 1957, ο Αντρέι Μακίν απέκτησε τίτλο διδακτορικών σπουδών (γαλλική λογοτεχνία) από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και συνεργάστηκε με το περιοδικό Σύγχρονη λογοτεχνία στο εξωτερικό, πριν εγκατασταθεί στη Γαλλία το 1987, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο. Πριν αφοσιωθεί πλήρως στη συγγραφή, δίδαξε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και την École normale supérieure.

    Ανακαλύπτουμε τον λογοτέχνη Αντρέι Μακίν κυρίως μέσα από τα μυθιστορήματά του αλλά και μέσα από τολμηρά κείμενά του σχετικά με τα δείγματα παρακμής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η εργογραφία του μετρά πάνω από 15 μυθιστορήματα και ένα θεατρικό έργο (Le Monde selon Gabriel). Είναι γνωστός στο αναγνωστικό κοινό και με τα ψευδώνυμα Gabriel Osmonde [Γκαμπριέλ Οσμόντ] και Αlbert Lemonnier [Aλμπέρ Λεμοννιέ].

    Το τελευταίο του μυθιστόρημα Le pays du lieutenant Schreiber  που κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις εκδόσεις Grasset (2014) αποτελεί προέκταση του δοκιμίου του με τίτλο Cette France qu’on oublie d’aimer (2006). Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημά του Η ζωή ενός άγνωστου άντρα. Εξελέγη πρόσφατα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

    Η ομιλία θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr

    Για περισσότερες πληροφορίες

    210 72.82.333

    www.megaron.gr



    ΣΧΟΛΙΑ