• LIFE&STYLE

    Απίστευτες δορυφορικές εικόνες της Γης που θα σας κόψουν την ανάσα

    • NewsRoom


    Η όψη της Γης από το διάστημα σίγουρα κόβει την ανάσα. Βλέποντας μία εικόνα όπως την “Blue Marble”, είναι σχεδόν αδύνατο να μην νιώσετε μικροί και εύθραυστοι μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Όπως επίσης δεν γίνεται να δείτε μία από τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από δορυφόρους χωρίς να νιώσετε δέος απέναντι στο μεγαλείο της φύσης – και σίγουρα τρόμο για την ατέρμονη επιθυμία του ανθρώπου να την αλλάξει.

    Ο συγγραφέας Frank White ονομάζει αυτή τη διαδικασία “το φαινόμενο της επισκόπησης” και μπορείτε να το βιώσετε και οι ίδιοι ακολουθώντας απλώς τη σελίδα Daily Overview του Benjamin Grant στο Instagram (σας συνιστούμε να το κάνετε), ο οποίος καθημερινά, δημοσιεύει μία φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από το Google Earth. “Η κλίμακα είναι κάπως παράλογη. Μας δείχνει κάτι που δεν θα το βλέπαμε ποτέ στη ζωή μας και με κανέναν άλλο τρόπο” αναφέρει ο Grant.

    Benjamin Grant
    Benjamin Grant

    Ο Grant ξεκίνησε να ψάχνει και να αναδημοσιεύει εντυπωσιακές εικόνες από το Google Earth, τον Ιανουάριο του 2014, όταν αναζήτησε στο browser του τη λέξη “Γη” και βρήκε δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν κυκλικά πεδία άρδευσης στην περιοχή του Τέξας (ναι, σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες και πάντα κατηγορούν τους εξωγήινους). Ύστερα από αυτό, άρχισε να ψάχνει τα πάντα. Από τον παγετώνα Perito Moreno στην Αργεντινή, μέχρι τη φυλακή ADX Florence του Κολοράντο. Ορισμένες από τις εικόνες που ανεβάζει πλέον, είναι συνδιαστικές περισσότερων από 25 φωτογραφιών, τις οποίες ο Grant ενώνει και διαμορφώνει στο Photoshop.

    Οι καλύτερες από αυτές τις φωτογραφίες εμφανίζονται στο βιβλίο του Grant “Overview: A 41pGTzzCjxLNew Perspective of Earth”. Το βιβλίο αποκαλύπτει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος διαμορφώνει τον κόσμο. Ελαιώνες με ελιές σε έντονες πράσινες αποχρώσεις έτοιμες για σιγκομιδή. Σκούρα μπλε και μωβ σπήλαια μέσα στη γη σε ένα ορυχείο ουρανίου. Σίδερα που με την αντανάκλασή τους χαρίζουν σε μία λίμνη ένα φωτεινό ροζ χρώμα. Ο Grant χρησιμοποιεί αντιπαραθέσεις για να τονίσει αυτό που θέλει να δείξει, τοποθετώντας για παράδειγμα ένα αποψιλωμένο τροπικό δάσος δίπλα σε ένα εργοστάσιο χαρτοποιίας. “Μέσα από τα κεφάλαια του βιβλίου είσαι σε θέση να κάνεις συγκρίσεις για τον κόσμο, με έναν τρόπο διαφορετικό από το να βλέπεις καθημερινά μία νέα φωτογραφία στο Instagram” δηλώνει. Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στις ατελείωτες κορυφογραμμές της Rub ‘al Khali, της μεγαλύτερης αμμώδους εκτάσεως στον κόσμο.

    Οι εικόνες είναι σαφώς πολύ όμορφες αισθητικά, όμως αυτό το έργο μας τονίζει πως πρέπει να αφυπνιστούμε σχετικά με την πορεία του κόσμου. Βλέπουμε για παράδειγμα τα ευθυγραμμισμένα και σκουριασμένα κόκκινα πλέγματα γύρω από τον Προσφυγικό Καταυλισμό Dadaab στην Κένυα ή τις ριγέ σε κίτρινες και μαύρες αποχρώσεις που φαίνονται από τον τερματικό σταθμό ναυτιλίας στο Qinhuangdao της Κίνας. Ο Grant προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω τις αλλαγές που έχει δημιουργήσει η σύγχρονη βιομηχανία στη γη. “Μέσα από τις φωτογραφίες συνειδητοποιείς τον χρόνο που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο τοπίο, τα βουνά, οι πεδιάδες, σε σύγκριση με ό,τι ο άνθρωπος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μέσα σε μόλις 100 χρόνια” δηλώνει.

    Διαβάστε ακόμη: Daniel Craig: “James Bond; Καλύτερα να κόψω τις φλέβες μου!”

    Διαβάστε επίσης: 10 ξεχωριστές προτάσεις για καφέ και ποτό στα βόρεια προάστια

    Μη χάσετε:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ