• LIFE&STYLE

    Δεν φαντάζεστε τι παθαίνουν όσοι ζουν χωρίς ήλιο

    • NewsRoom


    Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας που προκαλεί στον οργανισμό μας και κυρίως στην διάθεση μας εξαιτίας της βιταμίνης D η οποία είναι η βασική αιτία για την καλή μας διάθεση και κατ’ επέκταση την ευτυχία. Οι μεσογειακές χώρες κυρίως, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν την τύχη να μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο σχεδόν καθ όλη την διάρκεια του έτους, αποκομίζοντας έτσι όλα τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας. Τι γίνετε όμως με του Βόρειους λαούς και πόσο επηρεάζεται τελικά η διάθεση και η υγεία τους;

    Οι νέες έρευνες όμως προχωράνε εξετάζουν και άλλες ευεργετικές ιδιότητες της ηλιακής ακτινοβολίας υποστηρίζοντας πως η έκθεση στον ήλιο βοηθάει και στην διατήρηση ενός καλλίγραμμου κορμιού. Τελικά ίσως η ηλιοθεραπεία να μην χαρίζει μόνο ένα ωραίο μαύρισμα που όλες οι γυναίκες ονειρευόμαστε αλλά μας βοηθάει να μένουμε και αδύνατες.

    sunbathing

    Οι επιστήμονες φαίνεται να υποστηρίζουν πως ο ήλιο δεν κάνει μόνο καλό στην διάθεση μας αλλά αυξάνει και την μακροζωία. Ακόμη τα νέα αποτελέσματα φαίνεται να αποδεικνύουν πως ο ήλιος μας προστατεύει και από άλλων ειδών ασθένειες όπως, την παχυσαρκία, τα εγκεφαλικά, τις ανακοπές της καρδιάς και το άσθμα. Η ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται να ενισχύει ακόμη και την ερωτική μας διάθεση.

    sun

    Ο λόγος που ο ήλιος είναι τόσο ευεργετικός για την υγεία μας, δεν οφείλεται μόνο στην βιταμίνη D που δημιουργείται στο δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία βοηθάει και στο χτίσιμο δυνατών οστών και δοντιών.

    blue sea

    Η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων αφορά τις επιδράσεις του ηλίου στον οργανισμό μας, όχι μόνο λόγω της βιταμίνης D, αλλά με την έκθεση μας στον ήλιο φαίνεται πως προκαλείται η έκκριση νιτρικού οξειδίου, μιας χημικής ουσίας, η οποία προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, όπως και της σεροτινίνης, ουσίας που προκαλεί την καλή διάθεση και την αίσθηση της ευτυχίας. Η έκκριση του νιτρικό οξείδιο επομένως, μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα καθώς και στην εξάλειψη των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2.

    Τα στοιχεία της νέας έρευνας αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα που έγινε σε 30,000 γυναίκες από την Σουηδία, οι συνήθειες των οποίων σχετικά με την ηλιοθεραπεία, παρακολουθούνταν επί 20 συνεχόμενα έτη.

    sunbathing

    Το συγκλονιστικό εύρημα της έρευνας εκτός των άλλων, ήταν ότι η έλλειψη της ηλιακής ακτινοβολίας συγκρίνεται με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό μας. Ακόμη σημειώνουν, πως οι μη καπνιστές που δεν εκθέτονται στον ήλιο έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με εκείνους που καπνίζουν αλλά έχουν έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Το συμπέρασμα λοιπόν ήταν πως η αποφυγή του ήλιου έχει τις ίδιες πιθανότητες για θάνατο ίδιες με εκείνες που έχει το κάπνισμα.

    sunbathing

    Ανάμεσα στο κοινό που απολαμβάνει και άλλα οφέλη της ηλιακής ενέργειας συγκαταλέγονται οι υπερήλικες, οι οποίοι με την βοήθεια του ήλιου μπορεί να μειωθεί και η αρτηριακή πίεση μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

    sunglasses

    Ακόμη όμως και τα παιδιά φαίνονται να ωφελούνται από τις ακτίνες του ήλιου καθώς, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά που δεν είχαν έκθεση στον ήλιο παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης μυωπίας, ασθένειας των ματιών που αδυνατείς να δεις καλά μακριά.

    sunbathing

    Επομένως εκτός από τον τρόμο που υπάρχει γύρω από την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, πρέπει να γνωρίζουμε και τα θετικά οφέλη της που σαν πολίτες μιας μεσογειακής χώρας έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/ta-7-simantikotera-pragmata-pou-prepi-na-xerete-simera-8/42095



    ΣΧΟΛΙΑ