• LIFE&STYLE

    Chadwick Boseman: Ποιος ήταν ο αγαπημένος «μαύρος πάνθηρας» της Marvel

    • NewsRoom

    Chadwick Boseman


    Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του αγαπημένου Αμερικανού ηθοποιού Τζάντουικ Μπόουζμαν σε ηλικία μόλις 43 ετών

    Ο ηθοποιός, που έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τον ρόλο του ως Black Panther της Marvel, έφυγε από τη ζωή μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

    Ο αγαπημένος ηθοποιός άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στον κινηματογράφο. Ο ηθοποιός με την ταπεινή καταγωγή από την Νότια Καρολίνα, αλλά και το θάρρος και τη δυναμική προσωπικότητα έφυγε σαν από τραγική ειρωνεία, καθώς ενσάρκωσε τον ήρωα που ήταν ορκισμένος να πάρει εκδίκηση από τους κακούς ως βασιλιάς.

    Αποχαιρετώντας τον μοναδικό της μαύρο ήρωα, η Marvel ανέβασε στον λογαριασμό της μια αφίσα του Black Panther γράφοντας: «Οι καρδιές μας ράγισαν, η σκέψη μας είναι με την οικογένεια του Μπόουζμαν. Η κληρονομιά σου θα ζήσει για πάντα. Αναπαύσου εν ειρήνη».

    Όσοι παρακολουθούσαν τον Μπόουζμαν γνωρίζουν ότι ήταν από τους πλέον αγαπητούς ηθοποιούς, που ήξερε να ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο ταλέντο και την πολιτική στράτευση που τον έκανε να παροτρύνει τις μειονότητες και τους Αφροαμερικανούς να μη φοβούνται να ακολουθήσουν, όπως αυτός, το όνειρό τους.

    Γεννημένος πριν από 43 χρόνια σε φτωχικό προάστιο της Νότιας Καρολίνας, ο Μπόουζμαν ήταν γιος μιας νοσοκόμας και ενός τεχνίτη ταπετσαριών. Ο ίδιος έδειξε από μικρός ότι μπορεί να διαγράψει τη δική του, λαμπρή  πορεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει.

    Ξεχώρισε ως καλός μαθητής στο σχολείο και αποκάλυψε από νωρίς το ταλέντο του στην υποκριτική, που τον έκανε να διεκδικήσει μαζί με μια θέση στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσινγκτον τη δική του πορεία στο δύσκολο κόσμο της δημοσιότητας.

    Αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο, μετέβη αρχικά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, για να σπουδάσει κινηματογράφο, όπου απέκτησε και ενεργό δράση σε διάφορα ακτιβιστικά κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων, ενώ αργότερα μετακόμισε στο Λος Άντζελες, διεκδικώντας καριέρα στο Χόλιγουντ.

    Έπαιξε σε διάφορους μικρούς ρόλους στην τηλεόραση και έγινε γνωστός ερμηνεύοντας τον διάσημο ήρωα του μπέιζομπολ Ρόμπινσον, στο πλευρό του Χάρισον Φορντ στην ταινία “42”.

    Αυτός ήταν μάλιστα ο ρόλος που τον ανέδειξε και τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό.

    Ήταν ήδη 36 χρονών, αρκετά μεγάλος, δηλαδή, για καριέρα, αλλά γνώριζε καλά ότι μέχρι τότε αυτοί που διέπρεπαν στο σινεμά ήταν συνήθως οι λευκοί μοιραίοι άρρενες . «Δεν μπορεί ποτέ ένας μαύρος ηθοποιός να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με έναν λευκό και αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, πόσες φορές έχετε δει μαύρο πρωταγωνιστή σε κομεντί ή σε love story; για να μιλήσουμε ειλικρινά, πολύ σπάνια», έλεγε με παρρησία στη συνέντευξη για το προμοτάρισμα της ταινίας που θα τον έκανε διάσημο.

    Παρά, όμως, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην καριέρα του, δεν το έβαλε ποτέ κάτω και αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που έδωσε τη δική του μάχη με την νόσο, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες μέχρι τέλους και αντέχοντας ακόμα και τους έντονους πόνους.

    Ενεργός και αεικίνητος και στο πανεπιστήμιο, είναι εκείνος που προέτρεπε τους έγχρωμους συμφοιτητές του να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα. Επέστρεψε, μάλιστα, στη σχολή του στην Ουάσινγκτον το 2018, για να βγάλει λόγο, όπου τόνιζε πως «Πολλοί από εσάς θα φύγετε από τη σχολή για να εισαχθείτε σε συστήματα και ιδρύματα που έχουν ιστορικό διακρίσεων και περιθωριοποίησης. Το γεγονός ότι παλέψατε στο πανεπιστήμιο το οποίο αγαπάτε, είναι ένα σημάδι πως μπορείτε να αξιοποιήσετε τη μόρφωσή σας για να βελτιώσετε τον κόσμο στον οποίο εισέρχεστε με δύναμη και αντοχή».

    Ίσως γι’ αυτό και η μοίρα τον ήθελε να φεύγει από τη ζωή την ίδια μέρα που θα γιόρταζαν τον σκληροτράχηλο παίχτη του Μπέιζμπολ που ο ίδιος ερμήνευσε, τον Τζάκι Ρόμπινσον. «Πρόκειται για ένα αδιανόητο χτύπημα» έγραψε ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός Τζόρνταν Πιλ στο Τουίτερ, εκφράζοντας το μεγάλο σοκ που χτύπησε τον κινηματογραφικό κόσμο.

    Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο Μπόουζμαν είχε τη φήμη του καλού παιδιού, αλλά γιατί η παρουσία του ήταν συνώνυμη με την ερμηνεία πρωταγωνιστών που έγραψαν ιστορία στον μαύρο κόσμο, όπως ο Τζέιμς Μπράουν στην ταινία “Get On Up”.

    Είχε, επίσης, υποδυθεί τον διάσημο ακτιβιστή, υπερασπιστή των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και δικαστή Θέργκουντ Μάρσαλ στην ομώνυμη ταινία. Εξ’ ου και ότι έχαιρε αμέριστου σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων της κοινότητάς του.

    Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η Όπρα Γουίνφρεϊ έγραψε γι αυτόν στο Twitter ότι ήταν μία «ευγενική, χαρισματική ψυχή. Μας έδειξε όλο αυτό το μεγαλείο μεταξύ χειρουργείων και χημειοθεραπείας. Το θάρρος, τη δύναμη που χρειάζεται για να τα καταφέρεις. Αυτό ήταν το πρόσωπο της αξιοπρέπειας».

    Ακόμα και ο διάσημος ακτιβιστής που μόλις χτες ξεσήκωνε τα πλήθη στην κεντρική πλατεία της Ουόσινγκτον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο Γ’, μεγαλύτερος γιος του Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, έγραψε πως ο Τσάντουικ Μπόουζμαν «έδωσε ζωή στην Ιστορία, στη μεγάλη οθόνη» με το να ενσαρκώσει επιφανείς μαύρους, πρωτοπόρους και ηγετικές μορφές».

    Ωστόσο, η ταινία που τον έκανε διάσημο ήταν ο Black Panther της Μάρβελ, όπου ξεχώρισε στον ρόλο του βασιλιά Τ ’Τσάλα, ο οποίος ανακηρύσσεται βασιλιάς της Γουακάντα και, ως Black Panther καλείται να προστατεύσει το βασίλειό του από τον Κιλμόνγκερ, ο οποίος αμφισβητεί την εξουσία του.

    Ως ιδανικός μαύρος πάνθηρας, ο Μπόουζμαν επέδειξε πρωτοφανές θάρρος και αντοχή και συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες, παρότι υποβαλλόταν σε πολύ έντονες χημειοθεραπείες, λόγω του καρκίνου του παχέος εντέρου, με το οποίο είχε διαγνωστεί εδώ και χρόνια.

    Όπως έγινε γνωστό από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, «είχε διαγνωστεί με καρκίνο τρίτου σταδίου το 2016 και πάλεψε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς ο καρκίνος εξελίχθηκε στο τέταρτο στάδιο. Ένας πραγματικός μαχητής, ο Τσάντουικ τα υπέμεινε όλα και σας προσέφερε πολλά από τα φιλμ που αγαπήσατε τόσο πολύ. Το “Marshall” το “Da 5 Bloods”, το “Ma Rainey’s Black Bottom” και πολλά άλλα, γυρίστηκαν στα μεσοδιαστήματα αναρίθμητων χειρουργείων και χημειοθεραπειών. Ήταν τιμή που στην καριέρα του ενσάρκωσε τον βασιλιά Τ”” Τσάλα στον Μαύρο Πάνθηρα. Πέθανε σπίτι του, με την σύζυγό του και την οικογένειά του στο πλευρό του. Η οικογένεια σας ευχαριστεί για την αγάπη και τις προσευχές σας και σας παρακαλεί να εξακολουθήσετε να σέβεστε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια αυτή της δύσκολης περιόδου».

    Πιστός Χριστιανός μέχρι τέλους, ο Τσάντουικ Μπόουζμαν μεγάλωσε πηγαίνοντας συχνά στην εκκλησία, ενώ στα παιδικά του χρόνια ήταν μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας της περιοχής του.

    Ο πάστοράς του πάντοτε δήλωνε ότι υπήρξε από τους πλέον διακεκριμένους νέους της ενορίας του, ενώ σε συνέντευξή του, ο ίδιος είχε ομολογήσει πως είχε προσευχηθεί για να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μαύρου Πάνθηρα στην ομώνυμη ταινία της Μάρβελ. Ήταν επίσης χορτοφάγος και λάτρης των σπορ.

    Λίγους μήνες προτού πεθάνει, είχε παντρευτεί με την τραγουδίστρια Τέιλορ Σιμόν Λέντουαρντ, κάτι που, ωστόσο, δεν είχε γίνει ευρέως γνωστό.



    ΣΧΟΛΙΑ