• LIFE&STYLE

    Αφήστε τον εαυτό σας να είναι θλιμμένος και γίνετε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος


    Είτε ανήκετε στο ένα τρίτο των ανθρώπων που κάνουν επίσημη ανάλυση την Πρωτοχρονιά είτε όχι, εδώ είναι ένας τρόπος για να γίνετε ένας καλύτερος, πιο φιλικός άνθρωπος, φέτος: αγκαλιάστε τη θλίψη.

    Θα σας κάνει πιο ευτυχισμένο.

    Η θλίψη έχει πολλά να μας διδάξει αν είμαστε αρκετά γενναίοι να την αφήσουμε να μας αγγίξει. Όταν το κάνουμε, βρίσκουμε τη συμπόνια για τους εαυτούς μας και τους άλλους, το οποίο προκαλεί την καλοσύνη και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς. Και η έρευνα δείχνει ότι αυτοί οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί, οδηγούν στην ευτυχία. Με άλλα λόγια, η ευτυχία προκύπτει από τη θλίψη, όταν υποστηρίζεται κοινωνικά.

    Εδώ είναι που συχνά μπερδευόμαστε. Η πρώτη μας αντίδραση στη θλίψη του εαυτού μας και των άλλων είναι μια προσπάθεια να απαλλαγούμε από αυτή. Ο πολιτισμός μας με το κίνημα «πρέπει να είσαι ευτυχισμένος, πρέπει να είσαι θετικός» θέλει να είμαστε αντι – καταθλιπτικοί. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου όταν αισθανόμαστε λίγο μελαγχολικοί είναι αρκετό για να φέρει συναισθήματα ανεπάρκειας και ντροπής .

    Και θλίψη + ντροπή = πόνος.

    Ήρθε λοιπόν η ώρα για μια στροφή πολιτισμού. Το 2016 είναι η χρονιά που θα απωθήσουμε την ουτοπική αισιοδοξία και θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε απ’ ευθείας με τη δυσκολία με ουσιαστικό τρόπο. Πρέπει να το κάνουμε αυτό ως άτομα, ως οικογένειες, ως κοινότητες και ως έθνη. Πρέπει να μάθουμε να αισθανόμαστε θλίψη και να επιτρέψουμε στη θλίψη να μας παρακινήσει να είμαστε πιο καλοσυνάτοι έτσι ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Μέσα σε αυτή την καλοσύνη θα βιώσουμε μεγαλύτερη ευτυχία. Και χρειαζόμαστε τη θλίψη μας για να φτάσουμε εκεί.

    Εδώ είναι 5 τρόποι που μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα με τη θλίψη:

    1. Αντισταθείτε στην προσπάθεια να κάνετε χαρούμενο ένα λυπημένο άτομο. Η θλίψη είναι ένα σημαντικό και φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα.

    2. Ως ένας υποστηρικτικός φίλος, η δουλειά σας είναι να μην μειώσετε τη θλίψη του αγαπημένου σας προσώπου, αλλά μάλλον να μειώσετε τον πόνο του. Όταν αποδείξετε στο φίλο σας ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί τη θλίψη του (ότι δεν πρόκειται να προσπαθήσετε να τη «διορθώσετε»), μειώνετε τον πόνο του.

    3. Παραδεχθείτε ότι δεν ξέρετε τι να κάνετε ή τι να πείτε. Ένα ταπεινό, «δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σε στηρίξω, αλλά είμαι εδώ» μπορεί να βοηθήσει πολύ. Αν μπορείτε να επινοήσετε κάτι χρήσιμο να κάνετε γι’ αυτούς, ρωτήστε αν μπορείτε να το κάνετε και ολοκληρώστε το.

    4. Ακούστε και ακούστε λίγο περισσότερο.

    5. Ρωτήστε αν μπορείτε να τους «τσεκάρετε». Το να πείτε «Τηλεφώνησέ μου αν χρειαστείς κάτι» ρίχνει το βάρος της ευθύνης στο στενοχωρημένο άτομο και δεν χρειάζεται την πρόσθετη ευθύνη του συντονισμού της δική του υποστήριξης θλίψης. Συνεχίστε να τους «τσεκάρετε».

    Η ευγένεια θέλει εξάσκηση και η αποδοχή της θλίψης είναι μια ικανότητα καλοσύνης που, όταν επεξεργαστεί, βοηθά στη δημιουργία και την ενίσχυση των δεσμών που είναι απαραίτητοι για την ευτυχία.

    Έτσι, εάν θέλετε το 2016 να είναι μια πιο ευτυχισμένη χρονιά, αγκαλιάστε τη θλίψη!



    ΣΧΟΛΙΑ