• LIFE&STYLE

    Συγκλονιστική μαρτυρία καθηγήτριας ελληνικών: παίρνω 2 ευρώ για 1 ώρα μάθημα

    • NewsRoom


    Είναι περίεργο και όμως είναι αληθινό πως καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πληρώνονται με μόνο 3ευρώ την ώρα.  Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό και το σχολικό περιβάλλον. Αρκετοί καθηγητές έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τα χρήματα τα οποία παίρνουν σε ένα ιδιαίτερο μάθημα, καθώς
    οι γονείς των παιδιών αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
    money
    Επιπλέον, και στα φροντιστήρια έχουν πέσει οι μισθοί και πολλοί εκπαιδευτικοί είναι  αρκετά δυσαρεστημένοι. Το έργο τους σε οποιασδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης είναι πολυδιάστατο και ιδιαίτερο. Παράλληλα, αναγνωρίζεται από κυβερνητικούς φορείς και υπερεθνικούς οργανισμούς η αξία της εκπαίδευσης και η συμβολή της στην προσωπική, στην κοινωνική και στην οικονομική ευημερία.
    Το mononews.gr συνομίλησε με δύο καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  οι οποίοι μας μετέφεραν πως βιώνουν τις αλλαγές αυτές . Η Μαρία Κ. φιλόλογος με 6ετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης.
    ”Είμαι 29 χρονών και όταν ξεκίνησα να δουλεύω σε φροντιστήριο, τα πράγματα δεν ήταν τόσο δύσκολα. Οι μισθοί μας ανταποκρίνονταν απόλυτα στην δουλειά που κάναμε. Το επάγγελμα του καθηγητή είναι ιδιαίτερα σημαντικό και νομίζω δεν θα έπρεπε να είχε υποβαθμιστεί τόσο.
    Στα φροντιστήρια οι τιμές ανά ώρα έχουν μειωθεί κατά πολύ, το ίδιο και για τα μαθήματα κατ’οίκον. Οι τιμές είναι 3-5 ευρώ την ώρα, μάλιστα σε ένα μάθημα η τιμή αγγίζει το ποσό των 2ευρώ  , αφού η οικογένεια αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όμως δεν θέλει να στερήσει από το παιδί τους τη βοήθεια που χρειάζεται.
    Με παρακάλεσαν οι γονείς και δεν μπορούσα να αρνηθώ. Θεώρησα ότι έπρεπε να δεχτώ, λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας μας.”
    xrimata
    Ο Γιάννης Ρ. κάνει ιδιαίτερα μαθήματα γερμανικών κατ’οίκον και είχε και αυτός τη δική του ιστορία να μας πει. “Είμαι 39 χρονών, πατέρας δύο μικρών παιδιών. Η επαφή μου με τα παιδιά είναι καθημερινή και ευχάριστη.
    Χαίρομαι που μεταφέρω τις γνώσεις μου σε παιδιά. Οι τιμές στα ιδιαίτερα έχουν όντως μειωθεί. Παλιότερα για ένα μάθημα γερμανικών οι τιμές ήταν πάνω από 10 ευρώ για 1,5 ώρα, πλέον οι τιμές είναι οι μισές, δηλαδή 5 ευρώ ή ακόμη και 4 ευρώ για την ίδια ώρα μαθήματος.
    Παρόλο που η οικονομική κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, εγώ συνεχίζω να κάνω το μάθημα στα παιδιά με την ίδια όρεξη και κέφι. Ας κάνουν το ίδιο και οι συναδελφοί μου, αν και γνωρίζω ότι είναι δύσκολο.”
    Πέντε στους δέκα δεν κόβουν αποδείξεις
    Με βάση τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, σήμερα λειτουργούν 2.348 φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 130.683 μαθητές και 16.826 εκπαιδευτικούς και 28 φροντιστήρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με 1.268 φοιτητές και 171 εκπαιδευτικούς. Για την εκμάθηση ξένων γλωσσών λειτουργούν 6.619 κέντρα ξένων γλωσσών, στα οποία φοιτούν 472.423 μαθητές και διδάσκουν 20.019 εκπαιδευτικοί.
    Ποιος κόβει αποδείξεις; Στην ίδια έρευνα, το 46% των γονιών παραδέχθηκε ότι δεν παίρνει καμιά απόδειξη για τα ιδιαίτερα, ενώ το 35% των γονιών υποστήριξε ότι λαμβάνει αποδείξεις, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων κάνουν λόγο για «τοπίο τρελής φοροδιαφυγής».
    Το επάγγελμα των εκπαιδευτικών είναι από τα πλέον απαιτητικά καθώς συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και την διατήρηση λειτουργικών διαπροσωπικών σχέσεων με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.



    ΣΧΟΛΙΑ