• LIFE&STYLE

    Σοκ στον χώρο της μόδας- Προκαλεί ο Valentino με ανήλικο μοντέλο που φαίνονται οι θηλές του

    • NewsRoom


    Όλα συνέβησαν στην επίδειξη μόδας του Fashion Week του Λονδίνο, όταν ανέβηκε στην πασαρέλα μοντέλο του οίκου Valentino φορώντας ένα άκρως προκλητικό φόρεμα, έχοντας ακάλυπτες τις θηλές της. Το θέαμα αυτό δέχτηκε έντονη κριτική ιδιαίτερα εξαιτίας της νεαρής εμφάνισης του μοντέλου.

    adcdwsdw

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος οίκος παρουσιάζει στην στην πασαρέλα “γυμνά” μοντέλα. Ειδικά στην φετινή επίδειξη όμως, ο σχεδιαστής είχε πληθώρα σχεδίων με λιγότερο ύφασμα αποκαλύπτοντας διάφορα μέρη του σώματος ειδικά αυτών γύρω από τον λαιμό.

    montelo valentino

    Η νεαρή εμφάνιση του μοντέλου όμως ήταν το θέμα που κέντρισε τα περισσότερα αρνητικά σχόλια, καθώς το μοντέλο φαίνεται να είναι κάτω των 18 ετών. Η συν- ιδρύτρια του πρώτου πρακτορείο μοντέλων του Λονδίνου, Carole White μίλησε ανοιχτά για την προτίμηση των σχεδιαστών στα νεαρά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα η ίδια αποκαλύπτει πως οι σχεδιαστές σήμερα προτιμούν να προσλαμβάνουν μοντέλα μικρότερων ηλικιών, τα οποία εκτός της νεαρής όψης έχουν και μικρότερο μπούστο. Εξηγώντας αναφέρει ότι οι σχεδιαστές τα θέλουν όλα ευθεία, που αυτό σημαίνει από ελάχιστο ως καθόλου στήθος. Ακόμη τα στοιχεία του πρακτορείου δείχνουν ότι οι οίκοι μόδας επιθυμούν πολύ αδύνατα μοντέλα γι΄αυτό κάνουν αναζήτηση στα σχολεία στα οποία μπορούν να βρουν πολύ αδύνατες κοπέλες που συνήθως είναι οι πιο μικρές ηλικιακά.

    montelo Valentinou

    Το ζήτημα της “γύμνιας” στα μοντέλα δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο, καθώς όλα τα μοντέλα γνωρίζουν ότι είναι μέρος της δουλειάς τους. Ακόμη και το ίδιο το κοινό φαίνεται εξοικειωμένο με ανάλογες εικόνες. Ο σύμβουλος- στυλίστας Nick Ede αναφέρει πως η θέα ενός γυμνού στήθος δεν σοκάρει πλέον το κοινό, το οποίο το θεωρεί κάτι αναμενόμενο. Το πρόβλημα όμως φαίνεται να σχετίζεται με τις ηλικίες των μοντέλων που ανεβαίνουν στην πασαρέλα. Οι κανονισμοί σε κάθε χώρα είναι διαφορετικοί, για παράδειγμα στην Νέα Υόρκη νομοθετήθηκε ένας διαχωρισμός ο οποίος ξεχωρίζει τα μοντέλα κάτω των 18 ετών ως “performers” από τα υπόλοιπα με σκοπό να εξαλείψει την χρήση 14 χρόνων κοριτσιών στην πασαρέλα.

    Στο συγκεκριμένο γεγονός, της χρήσης πολύ νεαρών μοντέλων στις πασαρέλες, αντέδρασε και το Αμερικάνικο Συμβούλιο των σχεδιαστών ( CFDA ) με την πρόεδρο του, κ. Diane Von Furstenburg η οποία έστειλε ανοιχτή επιστολή μιλώντας για το θέμα. Η επιστολή αναφερόταν στο φλέγον ζήτημα της κατάλληλης ηλικίας των μοντέλων της πασαρέλας. Σύμφωνα με την επιστολή το συμβούλιο αναφέρει την διαφωνία του στην χρήση μοντέλων κάτω των 16 ετών.

    montelo valentino

    Η ίδια αιτιολόγησε την απόφαση αυτή καθώς όπως λέει ” το να προσλαμβάνεις μικρά κορίτσια τα οποία έχουν τον συγκεκριμένο σωματότυπο δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα ρούχα που έχουν σχεδιαστεί για ενήλικες γυναίκες, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό.

    Ακόμη η Γαλλία ακόμη σκέφτεται να εξαλείψει και τις επιτάσεις των οίκων που θέλουν να παρουσιάζουν μόνο πολύ αδύνατα μοντέλα. Για τον λόγο αυτό τον Δεκέμβριο εφάρμοσε την επιβολή ενός πιστοποιητικού υγείας που να διαβεβαιώνει την υγεία του μοντέλου. Συμπληρωματικά αυτού του μέτρου είναι και η επιβολή του κατώτερου νούμερου μεγέθους στα ρούχα για τα μοντέλα στο 18, το οποίο φυσικά αντιμετώπισε σθεναρή αντίδραση από την μεριά των οίκων μόδας.

    Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί δεν δηλώνουν και αυτόματα ότι τα μοντέλα αυτά είναι υγιή, παρόλα αυτά φαίνεται πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή της επικρατούσας θέσης και αντίληψης που υπάρχει στον κόσμο της μόδας όσον αφορά την εικόνα των μοντέλων.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ