• LIFE&STYLE

    Πού οφείλεται ο “οργασμός του δέρματος”;

    • NewsRoom


    Έχετε ποτέ αισθανθεί ένα ρίγος να διατρέχει τη σπονδυλική σας στήλη, ενώ ακούτε ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή ανατριχιάζετε κατά τη διάρκεια μιας πολύ συναισθηματικής σκηνής παρακολουθώντας κάποια ταινία; Αν ναι συγχαριτήρια, είστε μέρος των δύο τρίτων του πληθυσμού, που βιώνει ανάλογο ρίγος ή αλλιώς “αισθητική ρίγη”.

    Η γαλλική ονομασία του φαινομένου, την οποία τουλάχιστον ένας ερευνητής την αναφέρει ως “οργασμό του δέρματος”, εμφανίζεται, ενώ βιώνουμε κάτι ιδιαίτερο, που μας επηρεάζει είτε πρόκειται για μουσική, ταινία ή ακόμη και την ανθρώπινη επαφή.

    Με τη μουσική, όταν ένα τραγούδι προκαλεί ορισμένα συναισθήματα στους ακροατές, εκείνοι μπορούν να βιώσουν ρίγος, ένα αίσθημα παρόμοιο με την ανατριχήλα.

    Την αντριχίλα μπορούμε να την νιώσουμε, βλέποντας μία ταινία ή συμμετέχοντας σε ορισμένες δραστηριότητες.

    Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να το αισθανθεί, υποψιάζονται ότι το συγκεκριμένο συνδέεται με τον τρόπο, που το σώμα αντιδρά στα συναισθηματικά ερεθίσματα, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι απροσδόκητα.

    Σύμφωνα με τον Slate, τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν μουσικά κομμάτια που διαθέτουν “απροσδόκητες αρμονίες, μεταβολές της έντασης, είσοδο του σολίστ στο κομμάτι”, κυρίως επειδή ανατρέπει τις προσδοκίες των ακροατών.

    Για παράδειγμα: Το 2015, η τραγουδίστρια της ποπ Adele πήγε σε ένα μουσικό διαγωνισμό μεταμφιεσμένη για να μην την αναγνωρίζουν και μόλις ανέβηκε στη σκηνή επισκίασε όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους.

    Οι αντιδράσεις όσων την άκουσαν ήταν απερίγραπτες. Αυτό που ένιωσαν σύμφωνα με την περιγραφή μιας γυναίκας, που βρίσκονταν στην αίθουσα, ήταν ρίγος- η ανέλπιστη συναισθηματική πλήρωση, που προέρχεται από αυτό το τόσο όμορφο, που άκουσαν απροσδόκητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ticheros-agrotis-egine-disekatommiriouchos-kata-lathos/48539

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/thelete-na-kinigisete-to-amerikaniko-oniro-aftes-ine-i-kaliteres-polis-gia-tous-neous/48451



    ΣΧΟΛΙΑ