• LIFE&STYLE

    Ενώ το Παρίσι υποδέχεται το Beaujolais, η Αθήνα βάζει φόρο στο κρασί

    • NewsRoom


    Στο Les Caves Saint­ Martin, μία κάβα στη γειτονιά Canal Saint ­Martin του Παρισιού, το Beaujolais Nouveau έχει φθάσει, ως συνήθως, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Όμως, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει ασφάλεια στην πόρτα και πρόσβαση σε μια έξοδο κινδύνου. Ο Antoine Gueguen, ο 37χρονος ιδιοκτήτης, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση στη γειτονιά του πριν από μία εβδομάδα.

    Συνολικά, περίπου 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν, στις 13 Νοεμβρίου, από επιθέσεις σε διάφορα σημεία σε όλο το Παρίσι. Η τρομοκρατική οργάνωση ISIL ανέλαβε την ευθύνη. “Θα βάλω ένα φίλο στην είσοδο για να ρίχνει μια ματιά”, είπε ο Gueguen στο Quartz, εν’ όψει του παραδοσιακού εορτασμού της άφιξης του διάσημου κόκκινου κρασιού. “Εάν προηγείσαι ένα ή δύο δευτερόλεπτα, είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά.”

    Ο Gueguen, ο οποίος στο παρελθόν έστελνε προσκλήσεις με e­mail στους πελάτες του, για να δοκιμάσουν το κρασί την πρώτη ημέρα, δεν θα το κάνει φέτος. Φέτος, βασίζεται στην αφίσα που έχει βάλει στην πόρτα και στην αφοσίωση των πελατών του για να κάνει την μέρα επιτυχημένη.

    Άνοιξε το κατάστημα πριν από επτά χρόνια και είναι σχεδόν θεσμός στη θορυβώδη πόλη.«Δεν ήθελα να κάνω καμία δήλωση στέλνοντας e­mail σε όλους», είπε. “Και επίσης ανησυχούσα ότι θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ότι «αυτός ο τύπος σκέφτεται μόνο να κερδίσει χρήματα» μετά από μια τέτοια τραγωδία”.

    Οι περισσότεροι πελάτες του είναι θαμώνες. «Ξέρουν ότι θα ανοίξουμε πολλά μπουκάλια εδώ», είπε. “Είμαστε χαλαροί. Μερικές φορές πηγαίνουμε απέναντι για να αγοράσουμε λίγο τυρί. Τα πάντα είναι πολύ αυθόρμητα. Νομίζω ότι μετά από όλα όσα συνέβησαν, οι άνθρωποι θα απολαύσουν ένα ποτό με παρέα. “

    Το φαινόμενο Beaujolais Nouveau ξεκίνησε το 1951, όταν οι οινοποιοί εξουσιοδοτήθηκαν για πρώτη φορά να πουλήσουν ένα μέρος της τελευταίας συγκομιδής αμέσως, αντί να περιμένουν να ωριμάσει για χρόνια. Σήμερα, η Beaujolais Nouveau αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό των κρασιών Beaujolais που καταναλώνονται εκτός της Γαλλίας, σύμφωνα με την Inter Beaujolais, τον οργανισμό των οινοποιών του Beaujolais. Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς, όπως δείχνουν τα στοιχεία στο Site του οργανισμού.

    Η άφιξη του Beaujolais Nouveau είναι ένα πολυ­αναμενόμενο γεγονός, που συνοδεύεται από γευσιγνωσία, πολλά πάρτι, ακόμη και ένα δωρεάν ποτήρι κρασί σε κάποια εστιατόρια. Στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής χρονιάς, 50 οινοποιοί θα οδηγήσουν γύρω από το Παρίσι σε αντίκες αυτοκίνητα Citroën 2CV, σταματώντας σε αξιοθέατα, όπως είναι ο Πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και την πλατεία de la Concorde.

    Η Melina Condy, μια εκπρόσωπος της Inter Beaujolais, είπε ότι οι οινοποιοί δεν ήθελαν την ακύρωση του. “Έπειτα από την περίοδο του πένθους, θέλουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες της χώρας μας. Την γαστρονομία, την τέχνη και τον πολιτισμό. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για να ακυρωθεί”.

    Σύμφωνα με την Inter Beaujolais θα πρέπει να τηρείται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας.



    ΣΧΟΛΙΑ