• LIFE&STYLE

    Μελέτη εντοπίζει ότι γυναίκες με 4 ή περισσότερα τατουάζ έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση


    Γνωρίζουμε ότι τα τατουάζ μπορούν να συνδέουν ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Γνωρίζουμε ότι τα τατουάζ μπορούν να είναι ενισχυτικά. Γνωρίζουμε ότι τα τατουάζ μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αναμορφώσει το σώμα του. Τώρα, μια νέα μελέτη δηλώνει ότι τα τατουάζ μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη αυτοεκτίμηση .

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του καθηγητή κοινωνιολογίας Jerome Koch, από το πανεπιστήμιο του «Texas Tech», με τίτλο “Τατουάζ, Γένος και Ευημερία μεταξύ των φοιτητών του Αμερικανικού Κολλεγίου“, υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ φοιτητριών με πολλαπλά τατουάζ και της υψηλής αυτοεκτίμησης.

    Η μελέτη του Koch, ο οποίος έχει μελετήσει τα τατουάζ και τα piercings (σκουλαρίκια) για πολλά χρόνια, έδειξε ότι ανάμεσα στους 2.395 φοιτητές από έξι αμερικανικά δημόσια πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες με τέσσερα ή περισσότερα τατουάζ δήλωσαν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης από οποιονδήποτε άλλο στη μελέτη.

    Για να καταλάβουμε: Η ίδια η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της αύξησης των τατουάζ και την κατάθλιψη, τον αυτοκτονικό ιδεασμό, του αριθμού των αποπειρών αυτοκτονίας και της αυτοεκτίμησης.

    «Το μόνο κοινό στοιχείο που βρήκαμε» είπε ο Koch στο «Mic», «ήταν ότι οι γυναίκες με τέσσερα ή περισσότερα τατουάζ είχαν μια σημαντική αύξηση στην αυτοεκτίμηση έναντι άλλων στη μελέτη.”

    Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα. «Στις αναφορές τους είχαν μια σημαντική αύξηση σε προηγούμενες απόπειρες αυτοκτονίας», δήλωσε ο Koch.

    Με αυτό το παράδοξο στην έρευνα, οι ερευνητές εξηγούν ότι τα τατουάζ φαίνεται να είναι ένας αξιόπιστος μηχανισμός θεραπείας, με τις γυναίκες να εξέρχονται από μια σκοτεινή περίοδο, αναμορφώνοντας τα σώματά τους με τέχνη, η οποία στη συνέχεια στέλνει την αυτοεκτίμησή τους στα ύψη. Όπως έχει ήδη αναφερθεί στο «Mic», αυτή η λογική – τα τατουάζ ως μονοπάτι για να αποκατάσταση του εαυτού μας – είναι ορατή για τις γυναίκες που κάνουν τατουάζ για να καλύψουν τα σημάδια από μαστεκτομή, ενδοοικογενειακή βία και τους αυτοτραυματισμούς, και είναι ένας τρόπος για να γίνουν θετικοί κυρίαρχοι του σώματός τους.

    «Νομίζω ότι ειδικά οι γυναίκες, είναι περισσότερο ενημερωμένες για το σώμα τους, για πράγματα όπως το λίπος, τα καλλυντικά, τη βιομηχανία της πλαστικής χειρουργικής και τις εικόνες της υπερ-σεξουαλικότητας στα μέσα ενημέρωσης»  είπε ο Koch στη «Science Daily». «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ενημέρωση στις γυναίκες μεταφράζεται σε δύναμη. Ξέρουμε ότι μερικές φορές οι γυναίκες αντικαθιστούν έναν χειρουργημένο μαστό, για παράδειγμα, με ένα κομψό body art. Αναρωτιόμαστε αν τα πολλά τατουάζ μπορούν να είναι ένας τρόπος διεκδίκησης του εαυτού μας στον απόηχο μιας συναισθηματικής απώλειας».

    Το 2010, ο Koch δημοσίευσε μια μελέτη που ονομάστηκε “Body Art, Αποκλίνουσα Συμπεριφορά και Αμερικανικοί Φοιτητές Κολλεγίου”, η οποία διαπίστωσε ότι άνθρωποι με τέσσερα ή περισσότερα τατουάζ έχουν υψηλά επίπεδα αποκλίνουσας συμπεριφοράς, από αποδεδειγμένη χρήση ναρκωτικών.  Η πιο πρόσφατη μελέτη του, ωστόσο, φαίνεται να μελετά τα θετικά αποτελέσματα των πολλών τατουάζ.

    «Πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει αυξημένα επίπεδα θετικού συναισθήματος που συνδέονται με την απόκτηση υψηλού επιπέδου body art» είπε ο Koch στο Mic.



    ΣΧΟΛΙΑ