• LIFE&STYLE

    Επιστήμονες επανέφεραν στην ζωή οργανισμό που είχαν καταψύξει για 30 χρόνια! Υπάρχει ελπίδα;


    Για τους ανθρώπους, η κρυπτοβίωση – μια διαδικασία στην οποία η μεταβολική δραστηριότητα μπαίνει σε αναμονή προκειμένου να επιβιώσει σε ένα ακατοίκητο περιβάλλον – είναι απλά και μόνο στη φαντασία ενός φουτουριστικού κόσμου που μπορείτε να συναντήσετε σε ταινίες όπως το Star Wars και Interstellar. Αλλά για κάποιες συγκεκριμένες μικροσκοπικές μορφές ζωής, η προσωρινή διακοπή της ζωής είναι μια κοινή μορφή της επιβίωσης.

    Τα βραδύπορα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί με οκτώ πόδια που φτάνουν μόλις το ένα κλάσμα του χιλιοστού σε μήκος, όταν αναπτυχθούν πλήρως. Είναι αξιαγάπητα και γνωστά ως «μικρές αρκούδες του νερού» για τον προτιμώμενο υδάτινο οικότοπο, και την ομοιότητά τους, όταν παρατηρούνται κάτω από το μικροσκόπιο, με τις τροφαντές, χνουδωτές αρκούδες. Αλλά αυτά τα διάφανα ζωάκια δεν είναι καθόλου για να τα κοροϊδεύουμε: Έχουν επιβιώσει ενώ έχουν υποβληθεί σε ακραίες συνθήκες, όπως το διάστημα, σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και πίεσης. Παρόμοιες συνθήκες σίγουρα θα μας σκότωναν κανονικά, όπως και τις περισσότερες από τις άλλες μορφές ζωής.

    Επίσης, είναι, προφανώς ικανά να επανέρχονται στη ζωή μετά από δεκαετίες που τα έχουν καταψύξει, ακόμη και ως αυγά, έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο «Cryobiology».

    Τον Μάιο του 2014 οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών «Polar Research» στην Ιαπωνία ξεκίνησαν να αποψύχουν δύο ενήλικες «μικρές αρκούδες νερού» και ένα αυγό «μικρής αρκούδας νερού» (που ονομάστηκαν Ωραία Κοιμωμένη 1, 2, και 3) και είχαν συλλεγεί από ένα δείγμα των Ανταρκτικών αλγών το 1983 και αποθηκεύτηκαν στους -20 °C (-4 °F). Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επιστήμονες ζέσταιναν, επανυδάτωναν και έδιναν στα βραδύπορα νέα σπίτια σε δίσκους «Petri» (ένα διαφανές πιάτο με επίπεδο καπάκι, που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) πλήρη σε θρεπτικά συστατικά. Χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να ανακτήσουν τα ζώα την πλήρη έκταση της κίνησής τους. Αν και ο ένας από τους ενήλικες οργανισμούς πέθανε μετά από 20 ημέρες, ο άλλος επέζησε, και το αυγό εκκολάφθηκε. Είχαν ακόμα και βιώσιμους απογόνους.

    Προηγουμένως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι «μικρές αρκούδες νερού» ήταν σε θέση να επανέλθουν αφού καταψυχθούν για 8 χρόνια, και ακόμη περισσότερο σε ξηρές συνθήκες. Οι επιστήμονες έχουν επαναφέρει στη ζωή και άλλους μικροσκοπικούς οργανισμούς που ονομάζονται «micrometazoans», οι οποίοι περιλαμβάνουν ζώα όπως τα νηματώδη, μετά από ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 1946, οι επιστήμονες επανέφεραν στη ζωή ένα νηματώδες μετά από 39 χρόνια που ήταν κατεψυγμένο.

    Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πώς τα βραδύπορα είναι σε θέση να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες και τόσο μεγάλες χρονικές περιόδους. «Η ομάδα μας στοχεύει τώρα στην αποκάλυψη των μηχανισμών που διέπουν την μακροπρόθεσμη επιβίωση των κρυπτοβιοτικών οργανισμών μελετώντας τις ζημιές στο DNA των βραδύπορων και την ικανότητά τους να τις επιδιορθώσει», δήλωσε ο Megumu Tsujimto, ο επικεφαλής ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών «Polar Research», σε ένα  Δελτίο Τύπου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ