• LIFE&STYLE

    Επιστημονική ανακάλυψη: “Μαγικά” μανιτάρια θεραπεύουν την κατάθλιψη

    • NewsRoom


    Θετική επίδραση σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη παρουσίασε παραισθησιογόνα χημική ουσία που περιέχουν τα “μαγικά” μανιτάρια,  δημιουργώντας ελπίδες για μια μελλοντική θεραπεία.

    mushrooms

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ψυχιατρικού κέντρου, Lancet Psychiatry, το οποίο έκανε μια μικρή εξέταση σε μόλις 12 ασθενείς, βρήκε πως οι 8 από τους 12 ασθενείς μετά την χρήση του ναρκωτικού σταμάτησαν να νοσούν.

    "Magik" Mushrooms

    Σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν ακόμη, το γεγονός ότι οι 5 από αυτούς τους ασθενείς συνέχισαν σε αυτή την κατάσταση για τους επόμενους πέντε μήνες.

    Οι επιστήμονες της ομάδας φέρονται αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο τονίζουν πως τα ευρήματα τους δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά, καθώς πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

    Αρχικά, στο Imperial College του Λονδίνου, δόθηκε στους ασθενείς μια μικρή δόση του παραισθησιογόνου χημικού συστατικού, που βρίσκεται στο ναρκωτικό των “μαγικών” μανιταριών, για να εξεταστεί η ασφάλεια των ασθενών από τις παρενέργειες που μπορούσε να προκαλέσει.

    depression

    Στη συνέχεια, τους δόθηκε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα η οποία είχε παρενέργειες διάρκειας 6 ωρών, οι οποίες αυξήθηκαν μετά τις πρώτες 2 ώρες. Επίσης οι ασθενείς καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης, “ησύχαζαν” μέσα από τους ήχους της κλασικής μουσικής και έπειτα ακολούθησε η ψυχολογική υποστήριξη, των ιδίων, από τους ειδικούς.

    magic-mushrooms-brain

    Σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα της ομάδας κ. Carhart-Harris, οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν μια αξιοσημείωτη πρώτη στα συμπτώματα της πάθησης, όπως το άγχος, η ναυτία και οι πονοκέφαλοι, στοιχεία ιδιαιτέρως αισιόδοξα για την εύρεση θεραπείας τους.

     Οι ειδικοί σημειώνουν πως το συγκεκριμένο χημικό συστατικό, στοχεύει στην αντιληπτικές ικανότητες του εγκεφάλου όταν αντιδράει στην ορμόνη της σεροτονίνης, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την πρόκληση των ψυχολογικών μας μεταπτώσεων.

    Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και αισιόδοξα, δεν υπόσχονται ταυτοχρόνως και θεραπεία, καθώς η έρευνα έγινε σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων και χωρίς να υπάρχει ένα group με άτομα που δοκίμασαν ένα placebo, δηλαδή υποκατάστατο, φάρμακο.

    Τέλος οι ειδικοί σημειώνουν, ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αποδεικνύουν πως έχει βρεθεί μια “μαγική” λύση, καθώς πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να μπορούν να αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο της θεραπείας της κατάθλιψης από την ουσία αυτή.

    Από την άλλη, τονίζουν πως και μόνο το γεγονός ότι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μια εξέταση χρησιμοποιώντας, για τις ανάγκες της, το “απαγορευμένο” αυτό συστατικό, αποτελεί μια σοβαρή επιστημονική “νίκη”.

    Όπως συμπεραίνουν, η αρχική παρατήρηση της ικανότητας αυτής της χημικής ουσίας, έστω και στον μικρό αυτό αριθμό των ασθενών, αποδεικνύουν και την χρήση της συγκεκριμένης ουσίας σε θεραπείες για άτομα που υποφέρουν εδώ και πολλά χρόνια από ανάλογα συμπτώματα, και που καμία αποδεκτή θεραπεία δεν μπόρεσε να τα εξαλείψει.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/aita-ina-ta-aerodromia-me-tis-chiroteres-oures-anamonis/46184

     



    ΣΧΟΛΙΑ