• LIFE&STYLE

    Είναι ο ιός Zika ο νέος Embola; Τι λέει η Ινδική εταιρεία που παρήγαγε πρώτη το εμβόλιο


    Στον τομέα της ιατρικής δεν φαντάζονταν ποτέ πως ο Krishna Ella θα κατόρθωνε να κρατά το “κλειδί” για την καταπολέμηση μίας ασθένειας που τείνει να γίνει πανδημία. Και όμως ο Ινδός επιχειρηματίας και η εταιρεία του με την επωνυμία Bharat Biotech έχουν καταφέρει να παράγουν τα πρώτα δύο υποψήφια εμβόλια για την αντιμετώπιση του ιού Zika, ο οποίος έχει ήδη μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική.

    Πρόκειται για ένα ιό που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους, αρρωσταίνει. Από κλινική άποψη, μοιάζει με το δάγκειο πυρετό, με αποτέλεσμα τις συχνά λανθασμένες διαγνώσεις σε περιοχές όπου ο δάγκειος Πυρετός είναι συνηθισμένος.

    Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα του ιού είναι ήπια, όπως πυρετός, εξάνθημα και πόνος στους μυς. Ο ιός μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μια εβδομάδα είναι πυρετός, εξάνθημα, πόνος στις αρθρώσεις και επιπεφυκίτιδα.

    bharat-biotech

    Το “σκληρότερο” σύμπτωμα είναι πως ο ιός Ζήκα συνδέεται με μικροεγκεφαλία, μια γενετική δυσμορφία, στην οποία το μωρό γεννιέται με αφύσικα μικρό κεφάλι, με συνέπεια να κινδυνεύει να έχει αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του. Και, παρότι είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στην Αφρική το 1947, παρέμενε άγνωστος στην αμερικανική ήπειρο έως πέρυσι, όταν αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα από αυτόν.

    Σε αντίθεση με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο η Bharat Biotech ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στον ιό Ζήκα από τον Νοέμβριο του 2014 ενώ το πρώτο ισχυρό κρούσμα εμφανίστηκε στην Βραζιλία τον Απρίλιο του 2015.

    “Δεν πιστεύαμε ποτέ πως ο ιός Ζήκα θα γινόταν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα” είπε ο Έlla στο Quartz. Ενώ πρόσθεσε “Ήμασταν οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το γονιδίωμα chikungunya το 2007, παρ’όλα αυτά κυριαρχεί η αντίληψη πως δεν μπορεί μία ινδική εταιρεία να αντιμετωπίσει μία τέτοιου είδους ασθένεια.”

    Τα εμβόλια δρουν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα με μία ασθενέστερη εκδοχή της ασθένειας και έτσι προετοιμάζει το σώμα για να αντιμετωπίσει μία πραγματική μετάδοση της. Η Βharat Biotech έχει δύο υποψήφια εμβόλια. Το πρώτο χρησιμοποιεί μέρος του DNA που ανήκει στον ιό Ζήκα ενώ το δεύτερο ένα ανακατασκευασμένο DNA με αποτέλεσμα ναι μεν να είναι πιο εύκολο να παραχθεί αλλά θεωρείται λιγότερο ισχυρό.

    Δεν είναι σαφές το αν και το πότε τα συγκεκριμένα φάρμακα θα δοθούν στην αγορά καθώς δεν είναι αρκετές μόνο οι αποτελεσματικές δοκιμές των φαρμάκων, ωστόσο οι ινδικές αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες καθώς η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει και πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, ωστόσο όταν τα φάρμακα εγκριθούν ο Ella διαβεβαιώνει πως η Bharat Biotech θα μπορέσει να παράγει εκατομμύρια εμβόλια σε μόλις μερικούς μήνες.

    Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι ο ιός Zika δε θα είναι ο νέος Embola…



    ΣΧΟΛΙΑ