• LIFE&STYLE

    Δεν θα γίνετε ευτυχισμένοι μέχρι να φτάσετε 65 ετών


    Θα είστε ποτέ ευτυχισμένοι; Η απάντηση, όπως φαίνεται, είναι ναι. Πιθανώς όταν θα είστε λίγο μεγαλύτεροι. Μια πρόσφατη έρευνα της κυβέρνησης ζήτησε από ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να βαθμολογήσουν με άριστα το 10 πόσο ικανοποιημένοι ήταν με τη ζωή, καθώς και πόσο αγχωμένοι και ευτυχισμένοι ένιωθαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα ηλικίας 65-79 είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή, και τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

    Αλλά τα πράγματα φάνηκαν λιγότερο ρόδινα για τα άτομα ηλικίας 45-59, τα οποία παρουσίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή.

    (Ποσοστά Ευτυχίας και Άγχους σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες)

    Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών έκανε έρευνα σε πάνω από 300.000 ενήλικες μεταξύ του 2012 και 2015. Τα αποτελέσματά της προσθέτουν περαιτέρω αποδείξεις ότι η κρίση της μέσης ηλικίας είναι πραγματική.

    Η ικανοποίηση από τη ζωή ξεκινά ψηλά για τα άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 19 χρονών, η νεότερη ηλικιακή ομάδα στην έρευνα, αλλά σταδιακά πέφτει από την ηλικία των 20 χρονών. Η ικανοποίηση της ζωής αρχίζει σταδιακά να κορυφώνεται και πάλι, επιστρέφοντας στα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στη νεότερη ομάδα.

    (Η ικανοποίηση από τη ζωή σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στην Βρετανία)

    Εξακολουθεί να παραμένει ασαφές ως προς το γιατί η ικανοποίηση από τη ζωή ακολουθεί ένα σχήμα καμπύλης σχήματος «U». Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι διαφορές μπορεί να καθοδηγούνται από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Η νεότερη ομάδα και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί τείνουν να έχουν λιγότερες ευθύνες και περισσότερο χρόνο, οπότε είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή. Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 45 – 54 ετών μπορεί να δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν την εργασία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

    Οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους από τους άνδρες, αλλά επίσης ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Αν και δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των εθνοτήτων, οι άνθρωποι της Αραβικής εθνικότητας στη Βρετανία είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους και χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε όλες τις ηλικίες.

    (Βρετανοί άνδρες και γυναίκες βαθμολογούν την ευημερία τους με άριστα το 10)

    (Ποσοστά Ευτυχίας και Άγχους σε διαφορετικές εθνικότητες στην Βρετανία)

     



    ΣΧΟΛΙΑ