• LIFE&STYLE

    Αυτό το γονίδιο καθόρισε την πρώτη φορά που κάνατε σεξ

    • NewsRoom


    Το πότε θα πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για την προσωπική μας ζωή, όπως η πρώτη μας ολοκληρωμένη σχέση ή η απόφαση για την απόκτηση οικογένειας, στον κάθε άνθρωπο φαίνεται ότι διαφέρει. Οι λόγοι όμως που επηρεάζουν αυτές τις αποφάσεις μας φαίνεται να μην έχουν να κάνουν μόνο με οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, αλλά ακόμη και με τα γονίδια μας. Οι επιστήμονες πλέον φέρνουν στο φως νέα στοιχεία τα οποία φαίνεται να αποδεικνύουν πως τα ορόσημα της σεξουαλικής ζωής μας επηρεάζονται και από γονιδιακούς παράγοντες.

    Η νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 125,000 άνθρωποι, η οποία δημοσιεύτηκε στην Nature Genetics, έδειξε ότι υπάρχουν διαφορετικών ειδών γονίδια τα οποία επηρεάζουν το πότε θα ξεκινήσει η περίοδος της εφηβείας μας, πότε θα ολοκληρώσουμε για πρώτη φορά, ακόμη και το πότε θα κάνουμε το πρώτο μας παιδί. Αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς φαίνεται να συσχετίζουν με αυτά τις εκπαιδευτικές μας επιδόσεις ακόμη και την νοητική μας υγεία.

    Η περίοδος της εφηβείας στα παιδιά ξεκινάει συνήθως στις ηλικίες μεταξύ των 8 και 14 ετών. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η σύνδεση αυτής της περιόδου με τα γονίδια μας. Μέσα από τις έρευνες που έχουν γίνει στους ανθρώπους και στα ζώα, έχουμε κατανοήσει ότι υπάρχει ένας περίπλοκος μηχανισμός στον εγκέφαλο που “απενεργοποιεί” τις ορμόνες της εφηβείας μέχρι την κατάλληλη στιγμή. Την κατάλληλη στιγμή δημιουργούνται χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο και μετά από μια σειρά γεγονότων, ξεκινάει η παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών και της αναπαραγωγικής ωρίμανσης.

    Η ανθρώπινη γενετική έχει εξετάσει πολλά γονίδια τα οποία έχουν συνδεθεί με τις ιδιαιτερότητες του καθενός στην αρχή της εφηβείας μας. Όπως αναφέρεται υπάρχουν δύο προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για να εντοπίσουν αυτά τα γονίδια που επηρεάζουν τις σπάνιες διαταραχές επηρεάζουν την κρίσιμη αυτή περίοδο της ζωής μας.

    Αν και τα στοιχεία της έρευνας ρίχνει άπλετο φως στην περίοδο της εφηβείας, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τους βιολογικούς και γενετικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την πρώτη μας σεξουαλική εμπειρία ή και το πότε κάνουμε το πρώτο μας παιδί. Αυτή η άγνοια οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι για πολλά χρόνια οι επιστήμονες είχαν επικεντρωθεί στην ανάλυση των περιβαντολογικών και οικογενειακών παραγόντων παρά στην ανάλυση των γονιδίων. Αυτή όμως η κατάσταση άλλαξε όταν δημοσιεύτηκε η έρευνα από την Uk Biobank, στην οποία συμμετείχαν πάνω από μισό εκατ. άνθρωποι.

    Στην συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν 38 διαφορετικά είδη γονιδίων που φαίνονται να σχετίζονται με την ηλικία που ξεκινάει κανείς την σεξουαλική του ζωή. Τα γονίδια που βρέθηκαν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη σχετίζεται με τον ρόλο των γονιδίων στην βιολογία της αναπαραγωγής και της εφηβικής ωρίμανσης. Ενώ η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από τα γονίδια που έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στον σχηματισμό της προσωπικότητας.

    Το γονίδιο CADM2 για παράδειγμα, είναι αυτό που ελέγχει την εγκεφαλική δραστηριότητα και αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στον σχηματισμό μιας ριψοκίνδυνης προσωπικότητας, πλέον συσχετίζεται και με την σχετικά πρόωρη πρώτη ερωτική μας επαφή. Ακόμη φαίνεται πως το ίδιο γονίδιο σχετίζεται και με την πρόωρη εγκυμοσύνη και με τον αριθμό των παιδιών που θα αποκτήσουμε.

    Επομένως τα στοιχεία έδειξαν πως το 25% από την ποικιλία που υπάρχει στα σημαντικά σεξουαλικά ορόσημα της ζωής μας επηρεάζεται κυρίως από γενετικούς παράγοντες παρά από άλλους παράγοντες.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/i-ginekes-pou-aminonte-mousika-tous-talimpan-sto-afganistan-video/39207



    ΣΧΟΛΙΑ