• LIFE&STYLE

    7 ιδέες για να ανακαλύψεις ποια είναι η δουλειά που σου ταιριάζει

    • NewsRoom


    Δεν αρκεί να βρεις την κλίση σου, αλλά θα πρέπει να μάχεσαι γι’ αυτή…! Είτε κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας είτε σε μια από καρδιάς συνομιλία, οι πιθανότητες είναι ότι θα υπάρξει κάποιος που θα σας μιλήσεις για την κλίση σας. Είναι μια από εκείνες τις φράσεις, που οι άνθρωποι θα σας πουν. Αλλά ο ιδρυτής του StoryCorps, Dave Isay αναφέρεται στο θέμα “Η εύρεση της κλίσης σας δεν γίνεται με παθητικότητα”, υποστηρίζει. Όταν οι άνθρωποι έχουν βρει την κλίση τους,  καλούνται να πάρουν σκληρές αποφάσεις και θυσίες, προκειμένου να ασχοληθούν με  τη δουλειά, που ήταν γραφτό να κάνουν. Με άλλα λόγια δεν αρκεί να ανακαλύψουμε την κλίση μας, αλλά θα πρέπει να αγωνιστούμε γι΄ αυτήν. Και αξίζει ο αγώνα. Οι άνθρωποι που έχουν βρει την κλίση τους έχουν ένα πάθος γι’ αυτή, λέει ο Isay νικητής του βραβείου ΤΕD 2015.

    dave_isay_calling_ted

    1. H κλίση σας είναι η διασταύρωση του διαγράμματος Venn και προκύπτει από τρία πράγματα: Nα ασχοληθείτε με κάτι, που είστε καλοί, νιώθετε ικανοποιημένοι, και κάνετε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι θα πρέπει το άτομο να γίνει χειρουργός για να σώζει ζωές. Σκεφτείτε τη σερβιτόρα σε ένα δείπνο, που μιλά με τους πελάτες και τους κάνει να αισθάνονται όμορφα. Πώς μπορείτε να ανακαλύψετε τις σας καλύπτει; Θα πρέπει να απομονώσετε τις φωνές της οικογένειάς σας, των φίλων σας και της κοινωνίας που σας λένε τι θα πρέπει να κάνετε”, υποστηρίζει ο Isay.  Καλό θα είναι να μείνετε μόνοι σας και να ακούσετε την εσωτερική σας φωνή, που ξέρει την αλήθεια.

    2.Η κλήση σας  προκύπτει πολλές φορές μέσα από δύσκολες εμπειρίες. Η διαδικασία αρκετές φορές είναι πολύ επώδυνη. Ο Isay ανέφερε ότι “Σε μία συνέντευξη που είχα με τον 24χρονο δάσκαλο Ayodeji Ogunniyi μου είπε ότι σπούδασε ιατρική, όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε. Τότε, συνειδητοποίησε ότι αυτό, που ήθελε πραγματικά να κάνει ήταν να γίνει δάσκαλος. Άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν 180 μοίρες τις επιλογές τους, εξαιτίας μιας συγκλονιστικής εμπειρίες, που βίωσαν κάποια στιγμή στη ζωή τους”.

    3. H κλίσεις σας συχνά σας δίνουν θάρρος. Ο Wendell Scott, ο οποίος έγινε ο πρώτος Αφρο-αμερικανός οδηγός NASCAR το 1952, και συνέχισε να οδηγεί παρά τις απειλές κατά της ζωής του. “Η κλήση μας”, λέει ο Isay, “Πολύ συχνά ξεκινά  από τη στάση μας εναντίον ενός στάτους κβο, που απλά δεν είναι αποδεκτό και στη συνέχεια αφιερώνουμε τη ζωή μας στο να το αλλάξουμε. «Ένα έργο αναφλέγεται με την ελπίδα, την αγάπη, ή την περιφρόνηση – και ανατροφοδοτείται από τον σκοπό και την επιμονή . “

    4. Άλλοι άνθρωποι συχνά θα σας ωθήσουν προς την κλήση σας. Η Sharon Long είχε εργαστεί σε δουλειές του ποδαριού, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Όπως εξήγησε ο Isay “H κόρη της πήγαινε στο κολέγιο και καθώς η οικονόμος τους, που τους βοηθούσε προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια την άκουσε να αναφωνεί “Μακάρι να μπορούσα να έχω πάει στο κολέγιο”. “Και η οικονόμος τότε της απάντησε πως δεν ήταν τόσο αργά. Η Sharon γράφτηκε στο κολέγιο και σπούδασε εγκληματολογική ανθρωπολογία”.

     5. Τι ακολουθεί όμως μετά από τον εντοπισμό της κλίσης μας. Ο Isay τονίζει ότι η κλήση σας είναι μια συνεχής διαδικασία. «Το να την εντοπίσετε είναι πολύ διαφορετικό από το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα που θα ρίξετε μέχρι να την πραγματοποιήσετε”, λέει.

    6. Η ηλικία δεν έχει σημασία. Ο Isay ανακάλυψε την κλήση του όταν ήταν 21. “Ήξερα ότι το να είμαι δημοσιογράφος και να παίρνω συνεντεύξεις από ανθρώπους ήταν αυτό που επρόκειτο να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου», «Αισθάνομαι πολύ τυχερός, που ένας κεραυνός με χτύπησε όταν ήμουν πολύ νέος.” Αλλά η συλλογή ιστοριών για το βιβλίο μου, με έκανε να καταλήξω ότι μια κλήση μπορεί να ανακαλυφθεί σε οποιαδήποτε ηλικία”.

    7. Η κλήση συχνά δεν έρχεται σαν ένα εκκαθαριστικό σημείωμα. Μια άλλη τάση, που έχει παρατηρήσει ο Ιsay είναι ότι άνθρωποι παρατούν μια καλά αμειβόμενη εργασία, για μία δουλειά με όχι και τόσο υψηλό μισθό, αλλά πιο ικανοποιητική.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ke-an-ise-telika-toso-exipnos-giati-den-ise-eftichismenos/44735

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/afti-ine-i-megaliteri-apili-gia-tin-pagkosmia-ikonomia/44710



    ΣΧΟΛΙΑ