• LIFE&STYLE

    Αργό Internet; Ίσως να φταίει ο… φούρνος μικροκυμάτων!

    Router

    Router


    Αν το Internet στο σπίτι σας είναι αργό, ίσως να μη φταίει μόνο ο πάροχός σας, αλλά και ο… φούρνος μικροκυμάτων!

    Σύμφωνα με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Ofcom, ως και έξι εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία θα μπορούσαν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, όμως είτε το δίκτυο Wi-Fi δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, είτε υφίσταται παρεμβολές από ηλεκτρονικές συσκευές όπως ασύρματα τηλέφωνα, φούρνους μικροκυμάτων ή και χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια.

    Κι όμως, είναι αλήθεια: οι συχνότητες που χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους πολλά ασύρματα τηλέφωνα και φούρνοι μικροκυμάτων κυμαίνονται στα 2,4 GHz, όπως και κάποιες συσκευές παρακολούθησης βρεφών (baby monitors), και στις συχνότητες αυτές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παρεμβολών στο router. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται η αγορά νέων συσκευών, οι οποίες εκπέμπουν σε άλλες συχνότητες που δεν επηρεάζουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

    Επίσης, άλλες συσκευές που «ενοχοποιούνται» για παρεμβολές στο Wi-Fi είναι τα στερεοφωνικά ηχεία, τα ψυγεία, τα χειριστήρια γκαραζόπορτας και οι επιτραπέζιες λάμπες, που συνιστάται να μην τοποθετούνται κοντά στο router για να ελαχιστοποιηθούν οι παρεμβολές.

    Όμως δεν είναι μόνο οι ηλεκτρονικές συσκευές. Ίσως ο βασικός λόγος που η σύνδεσή σας είναι αργή να είναι… το Wi-Fi του γείτονα! Κι αυτό γιατί συνήθως η σύνδεση των γειτονικών σπιτιών γίνεται και αυτή στην ίδια συχνότητα, των 2,4 GHz, και έτσι λόγω του «συνωστισμού» διαδικτυακών συνδέσεων στην ίδια συχνότητα περιορίζεται η ταχύτητα της σύνδεσης.

    Σε σπανιότερες περιπτώσεις, πρόβλημα μπορεί να προκαλεί και το Bluetooth των κινητών τηλεφώνων, αν και τα τελευταία χρόνια οι παρεμβολές από τη συγκεκριμένη τεχνολογία έχουν ελαχιστοποιηθεί και το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο με παλαιότερα κινητά.

    Πάντως, ως γενικός κανόνας, το router καλό είναι να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από άλλες συσκευές που εκπέμπουν ραδιοκύματα, καθώς και να μην τοποθετείται κοντά σε «χοντρούς» τοίχους, που εμποδίζουν τη διέλευση του σήματος. Επίσης, καλό θα ήταν να ξεμπλέκετε τα μπλεγμένα καλώδια του router, που επίσης μπορεί να ευθύνονται για το αργό Internet.



    ΣΧΟΛΙΑ