• LIFE&STYLE

    Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία – Το νέο βιβλίο του Γ.Παπαδογιάννη

    • NewsRoom

    Γιάννης Παπαδογιάννης,δημοσιογραφος (Καθημερινή) και συγγραφέας


    Την περιπέτεια της μεγάλης κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας τα τελευταία 7 χρόνια, και το πώς η κρίση που ξέσπασε το 2009 εξελίχθηκε σε μια αδιανόητη, σε καιρό ειρήνης, κοινωνικοοικονομική καταστροφή επιχειρεί να περιγράψει το νέο βιβλίο του Γιάννη Παπαδογιάννη, «Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία. 2009 – 2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

    Κεντρική θέση του βιβλίου είναι ότι ενώ η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009 ήταν αναπόφευκτη, ωστόσο η κατάρρευση που ακολούθησε θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί, αρκεί το πολιτικό σύστημα να έδειχνε μια στοιχειώδη ωριμότητα. Αυτό όμως που επικράτησε μετά το 2009 ήταν ένα παραλήρημα λαϊκισμού και δημαγωγίας που έριξε τον τόπο στα βράχια. Το βιβλίο εξηγεί πως και γιατί από την κρίση φτάσαμε στην κατάρρευση, καταδεικνύοντας τις μεγάλες ευθύνες του πολιτικού προσωπικού και τις μοιραίες επιλογές της ηγεσίας.

    «Όποιος θέλει να καταλάβει», σημειώνει στο προλογικό σημείωμα ο Αλέξης Παπαχελάς, «το πώς φτάσαμε το καλοκαίρι του 2015 ένα βήμα πριν τον γκρεμό και την έξοδο από την ευρωζώνη πρέπει να αναλύσει τη μεγάλη ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος».

    Εφτά χρόνια αδυναμίας κατανόησης των συνθηκών, εφτά χρόνια άρνησης της πραγματικότητας, εφτά χρόνια μεγάλων υποσχέσεων, εφτά χρόνια δημαγωγίας και λαϊκισμού που έφεραν την Ελλάδα ένα βήμα πριν την ταπεινωτική εκδίωξή της από την Ευρώπη.

    PAPADOGIANNIS

    Το βιβλίο αποτελείται από τρεις ενότητες

    • Η πρώτη, κάτι σαν εισαγωγή, διατρέχει πολύ γρήγορα την περίοδο 1980-2010. Περιγράφει συνοπτικά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και τους σοσιαλιστικούς πειραματισμούς τη δεκαετία του 1980, τις μεγάλες περιπέτειες της δεκαετίας του 1990, τη θριαμβευτική ένταξη στην ευρωζώνη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και την ταπεινωτική χρεοκοπία οχτώ χρόνια μετά το θρίαμβο του ευρώ!
    • Η δεύτερη ενότητα προσεγγίζει τους βασικούς λόγους και τις αιτίες για τους οποίους η κρίση στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη. Εξηγεί τους τρεις –συν έναν– βασικούς λόγους που κατέστησαν αδύνατο το να ξεγλιστρήσουμε από τα πλοκάμια της κρίσης. Οι τρεις λόγοι ήταν η μεταρρυθμιστική ακινησία, ο υπερδανεισμός και η αναξιοπιστία. Ωστόσο όλα αυτά δεν θα είχαν προκύψει αν η χώρα δεν είχε μετατραπεί σε ένα κράτος-φέουδο των κομματικών μηχανισμών, με μια δημόσια διοίκηση ανίκανη να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά το παραμικρό. Η διοικητική ανεπάρκεια αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία όλων των κακών.
    • Η τρίτη ενότητα περιγράφει πώς και γιατί από την αναπόφευκτη κρίση καταλήξαμε στην κατάρρευση της χώρας, την οποία θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε αποφύγει. Αναδεικνύει τις ευθύνες του πολιτικού προσωπικού, τις άστοχες, εγκληματικές επιλογές και την τυφλή δημαγωγία για την αρπαγή της εξουσίας. Περιγράφει τη διαδρομή από το «λεφτά υπάρχουν» το 2009 του Γιώργου Παπανδρέου, στο «δεν συναινώ στο λάθος» το 2011 του Αντώνη Σαμαρά και το «σκίσιμο των μνημονίων» και τη «διαγραφή του χρέους το 2015 του Αλέξη Τσίπρα. Εφτά χρόνια αδυναμίας κατανόησης των συνθηκών, εφτά χρόνια άρνησης της πραγματικότητας, εφτά χρόνια μεγάλων υποσχέσεων, εφτά χρόνια δημαγωγίας και λαϊκισμού που έφεραν την Ελλάδα ένα βήμα πριν την ταπεινωτική εκδίωξή της από την Ευρώπη.

    Η κατάρρευση την περίοδο 2009-2015 –η οποία κινδυνεύει να εξοντώσει μια ολόκληρη γενιά– είναι το τίμημα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, που κυριάρχησαν στον τόπο πριν και μετά την κρίση.

    Ποιος είναι ο συγγραφέας

    Ο Γιάννης Παπαδογιάννης γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από τα φοιτητικά χρόνια, το 1994, ξεκίνησε να εργάζεται σε οικονομικά περιοδικά και εφημερίδες ως οικονομικός συντάκτης. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες Ημερησία, Εξουσία και Χρηματιστήριο καθώς και σε πολλά οικονομικά περιοδικά (Χρήμα & Αγορά, Επιλογή, Κεφάλαιο κ.α.) Από το 1999 εργάζεται στο οικονομικό τμήμα της εφημερίδας η Καθημερινή. Το 2012, το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο Η άνοδος και η πτώση του Homo Economicus , κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με μεγάλη επιτυχία.



    ΣΧΟΛΙΑ