• LIFE&STYLE

    Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά τις αποκαλύψεις της Ζέτας Δούκα – Νέες καταγγελίες για τον Γιώργο Κιμούλη

    • NewsRoom

    Ζέτα Δούκα


    Μετά τη συγκλονιστική κατάθεση ζωής από τη Ζέτα Δούκα για την τραυματική εμπειρία που είχε σε παλαιότερη συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη, και άλλες γνωστές γυναίκες ηθοποιοί καταγγέλλουν τον ηθοποιό για ψυχολογική βία.

    Με ανάρτησή της στο Instagram, η Κατερίνα Γερονικολού μίλησε για πρώτη φορά για την δική της εμπειρία σε παλαιότερη συνεργασία που είχε με τον Γιώργο Κιμούλη. Η ηθοποιός καταγγέλλει τον πασίγνωστο σκηνοθέτη και θιασάρχη για εργασιακό εκφοβισμό, ενώ εξήγησε τον λόγο που δεν μίλησε νωρίτερα.

    Παράλληλα, ευχαρίστησε τη Ζέτα Δούκα που της έδωσε το θάρρος να μπορέσει να μιλήσει και εκείνη ανοιχτά για τα όσα έζησε.

    Ακολουθεί η ανάρτηση της Κατερίνας Γερονικολού:

    «Γιατί τώρα; Γιατί τώρα δε με νοιάζει τι θα πουν. Πείτε ότι θέλετε ελεύθερα! Γιατί τώρα νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Δεν είμαι τόσο μικρή για να φοβάμαι τον ίσκιο μου. Αλλά ούτε και τόσο μεγάλη για να μην κλαίω σαν μωρό όταν έρχονται όλα πάλι στο μυαλό μου.

    Με φόβισες. Με τρόμαξες…

    Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη «συνεργασία» μας.

    Φοβόμουν κι εγώ να μιλήσω, γιατί κάποια στιγμή τα περιοδικά μας είχαν ονομάσει ζευγάρι και θα έλεγαν όλοι ότι αυτά είναι τα λόγια μιας «πικραμένης».

    Πικραμένη βέβαια είμαι. Όχι από κάποια υποτιθέμενη σχέση μας. Ούτε από κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση. Τίποτε από τα δύο δε συνέβησαν.

    Πικραίνομαι που δεν κατονομάζουμε τον εργασιακό εκφοβισμό. Που αποθεώνουμε κακόβουλους θνητούς. Που επιτρέπουμε συμπεριφορές που πληγώνουν την αξιοπρέπεια μας. Την ψυχούλα μας.

    Με καθαρή συνείδηση, σε συγχωρώ που με πλήγωσες. Αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δε θα επιτρέψω να το ξανακάνεις εσύ ούτε κανείς άλλος.

    @zetadouka , σε ευχαριστώ που μου έδωσες το θάρρος και μου έδειξες τον τρόπο. Μου θύμισες εικόνες που ήθελα να ξεχάσω. Μου έσφιξες την καρδιά. Λυπάμαι για όσα σου συνέβησαν… λυπάμαι και για μένα.

    Ως εδώ όμως.
    #nowisourtime #σοφίαμπεκατώρου
    *Από την παράσταση ‘Δον Ζουάν, η επιστροφή’
    {Σε παρακαλώ μην επιστρέψεις}»

    Ευδοκία Ρουμελιώτη: «Έκανα τρομακτική υπομονή, δεν μπορούσα άλλο»

    Στο παρελθόν η Ευδοκία Ρουμελιώτη είχε αποχωρήσει από παράσταση του Γιώργου Κιμούλη, ενώ είχε αναφερθεί και εκείνη σε αντισυναδελφική συμπεριφορά.

    Σε παλαιότερες δηλώσεις της στην εκπομπή Happy Day, η ηθοποιός είχε δηλώσει:

    «Μου έχει συμβεί να αντιμετωπίσω αντισυναδελφική συμπεριφορά σε μία παράσταση, όπου δεν ολοκλήρωσα τη σεζόν και έφυγα. Στη συγκεκριμένη παράσταση έκανα τρομακτική υπομονή, αλλά δεν μπορούσα άλλο. Οπότε έγινε μια ωραιότατη αντικατάσταση. Ήμασταν μόνο δύο άτομα, δεν υπήρχε σωτηρία. Ήταν με τον συγκεκριμένο συνάδελφο. Θα το ξανάκανα, αλλά όχι με τον συγκεκριμένο, ποτέ. Δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν μιλάμε, είναι ένας άνθρωπος που δεν θα ήθελα να έχω σχέση».

    Μάλιστα, μερικούς μήνες πριν από τις δηλώσεις της αυτές, όταν έγινε γνωστό πως αποχώρησε από κοινή τους παράσταση λόγω προβλημάτων υγείας, η ίδια είχε πει: «Και πρόβλημα υγείας να μην είχα, δύσκολα θα μπορούσα να συνεχίσω το έργο αυτό με τον κ. Κιμούλη. Ο λόγος είναι ότι οι συνθήκες της συνεργασίας μας υπήρξαν πολύ δύσκολες για μένα. Δεν θέλω να επεκταθώ. Απλώς θα πω ότι δεν ταίριαξαν καθόλου οι χημείες μας».

    Δείτε το βίντεο:

    Κατερίνα Παπουτσάκη: «Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ κι απέκτησα ψυχοσωματικά ζητήματα»

    Η Κατερίνα Παπουτσάκη, η οποία ήταν αυτή που αντικατέστησε την Ευδοκία Ρουμελιώτη στην ίδια παράσταση, το 2007 μοιράστηκε και εκείνη τη δική της εμπειρία, μιλώντας στο ladylike.gr

    «Κατά την περίοδο της συνεργασίας μας δυσκολεύτηκα πάρα πολύ κι απέκτησα ψυχοσωματικά ζητήματα. Έχασα τη φωνή μου για κάποιο διάστημα κι είχα ένα θέμα στο στομάχι».

    «Αυτό που έχω να πω για τους ανθρώπους, γενικότερα, είναι ότι θα πρέπει να λέμε αυτό που μας έχει συμβεί, για να προστατεύσουμε και τους άλλους, χωρίς να φοβόμαστε το status και την εξουσία ανθρώπων που την εκμεταλλεύονται. Αυτό είναι μία μορφή αλληλεγγύης γιατί δεν αφορά μόνο εμάς όλο αυτό, αλλά και τους γύρω μας και τις επόμενες γενιές», κατέληξε η ίδια.

    Η ηθοποιός ξεκαθάρισε πως στην δική της περίπτωση δεν υπήρξε σωματική βία αλλά μόνον επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά.

    Κύμα συμπαράστασης από ηθοποιούς

    Στο πλευρό της Ζέτας Δούκα στάθηκαν από την πρώτη στιγμή πολλοί συνάδελφοί της.

    «Περήφανος για τη Ζέτα» έγραψε ο Νίκος Ψαρράς στο Facebook, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Ζέτα Δούκα στη συγκεκριμένη παράσταση του Γιώργου Κιμούλη.

    «Είσαι φωτεινό παράδειγμα», έγραψε από την πλευρά της, η Βίκυ Σταυροπούλου.


    «Ψάχνω να βρω λέξεις… θα πω ευχαριστώ για την πόρτα που άνοιξες», έγραψε η Μαρίαννα Τουμασάτου.

    «Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει αφορμή για ένα ξεκαθάρισμα, μια ‘ανακούφιση’ όλων όσων θελήσουν να δημοσιοποιήσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες. Nα αποτρέψουν μελλοντικά παρόμοια κρούσματα, και δεν θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων φτηνού κουτσομπολιού και αλληλοφαγωμάρας. Αξιοπρέπεια και Πολιτισμός. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ», ήταν η αντίδραση της Ναταλίας Τσαλίκη στο Facebook.

    Η Νατάσα Εξηνταβελώνη έγραψε σε ανάρτησή της: «Αυτά που αποσιωπούνται στους ευρύτερους καλλιτεχνικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους για τον χώρο μας, τα έφερε μια γυναίκα στην πρωϊνή ζώνη ενός καναλιού, παίρνοντας τον λόγο και κάνοντας σπουδαίο άνοιγμα. Δεν έγινε σε δικαστήριο, δεν έγινε σε καμία από τις σημαντικότερες φυλλάδες, δεν έγινε με κανενός τη στήριξη. Τις συνθήκες τις φτιάχνουμε λοιπόν, έτσι μου έμαθε η Ζέτα Δούκα και την ευχαριστώ. Ας είναι μόνο η αρχή».

    «Ο Κιμούλης??? Ο Γιώργος ο Κιμούλης?? Έβρισε και κλώτσησε συνάδελφο?? Μιλάμε για τον Γιώργο τον Κιμούλη παιδιά?? Αποκλείεται.. Αφού από το πρώτο έτος σχολής ακόμα, οι σπουδαστές, μαθαίνουν τοποθέτηση φωνής, καλή άρθρωση και πόσο καλός συνεργάτης είναι ο Κιμούλης», σχολίασε με δόση ειρωνείας η Φανή Παλιούρα.

    Με τη σειρά του, ο Πάνος Βλάχος έγραψε στο Instagram: «Μπράβο, Ζέτα».

    O Φάνης Παυλόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη σχολή και την ψυχολογική βία που ασκούσε στους μαθητές:

    «20 χρόνια μετά.

    3 χρόνια στη σχολή του. 3 χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση, εκμετάλλευση, κλάματα, δουλοπρέπεια, τοξικότητα, ψυχολογική βία, τσακωμούς. Διέλυσε ένα ολόκληρο έτος, φιλίες, κατέστρεψε προσωπικότητες, γιατί έτσι γούσταρε και γιατί μπορούσε. Την τελευταία ώρα μιλάω με συμφοιτητές που κλαίνε με λυγμούς γιατί θυμήθηκαν τι ζούσαμε αυτά τα χρόνια στη σχολή του. Σήμερα συνειδητοποίησα γιατί, όταν κάποιοι με ρωτάνε σε ποια δραματική σχολή να δώσουν εξετάσεις, δίνω πάντα την ίδια απάντηση. “Σε καμία”».

    «Masterclass στο bullying ο μεγαλύτερος Βαλκάνιος ηθοποιός. Όσοι έχουμε υπάρξει έστω και λίγο ‘δίπλα’ του, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ταραχή και τον πόνο του εκφοβισμού και της κακοποίησης. Συγγνώμη που το λέω, αλλά σήμερα νιώθω μια δικαίωση», γράφει η ηθοποιός Μαρία Μαμούρη.

    Η συγκλονιστική περιγραφή της Ζέτας Δούκα

    Η Ζέτα Δούκα βρέθηκε χθες καλεσμένη στην εκπομπή Πάμε Δανάη! στο MEGA, όπου προχώρησε σε μια άκρως συγκλονιστική εξομολόγηση, καταγγέλλοντας τον Γιώργο Κιμούλη για ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία, για την περίοδο που συνεργάστηκε μαζί του σε θεατρική παράσταση.

    Σε μια έντονη στιγμή συναισθηματικής φόρτισης η ηθοποιός μίλησε για μια «απίστευτη ένταση ψυχολογική και λεκτική βία εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις, περιστατικά θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

    «Δεν είναι σεξουαλικής φύσεως και θέλω να το τονίσω, είναι ψυχολογική και λεκτική βία. Ήταν πριν από 13-14 χρόνια σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας με ένα πολύ ωραίο έργο, με σπουδαίο καστ. Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός ήταν επικεφαλής του θιάσου, ο οποίος είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός», είπε αρχικά η Ζέτα Δούκα και συνέχισε: «Συνάντησα μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις, περιστατικά θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πάνω στη σκηνή έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να προκαλέσει στον άλλον ένα βραχυκύκλωμα για να τα χάσει…».

    «Ένα βράδυ, όταν καιγόταν η Αθήνα με τα γεγονότα για τον Γρηγορόπουλο, έστειλε έναν συνάδελφο να μου πει να βγω στη σκηνή και να πω ότι ακυρώνεται η παράσταση. Όταν πήγα να τον ρωτήσω γιατί δεν το λέει αυτός ως επικεφαλής, με έβρισε, με κλότσησε και είπε “ΟΚ, πάμε τρίτο κουδούνι”», ανέφερε η Ζέτα Δούκα.

    «Έβαλα την αξιοπρέπειά μου κάτω από το θέατρο, έβαλα τον φόβο μου πάνω για να μην πουν ότι έκλεισε το θέατρο αυτή. Κατέρρευσα δύο φορές επί σκηνής. Η παράσταση για την οποία μιλάω ήταν το ‘Πιο κοντά’ (‘Closer’), στο Θέατρο Αθηνών το 2008-2009. Ό,τι είπα, το υπέστην από τον Γιώργο Κιμούλη», αποκάλυψε η ηθοποιός.

    Δείτε το βίντεο:

    Με μήνυση απαντά ο Γιώργος Κιμούλης

    Μετά τις καταγγελίες της Ζέτας Δούκα, ο Γιώργος Κιμούλης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και δήλωσε πως πρόκειται να κινηθεί διά της δικαστικής οδού απέναντι στην ηθοποιό.

    Αρχικά, διέψευσε κατηγορηματικά ότι άσκησε σωματική βία κατά της Ζέτας Δούκα, ενώ υποστήριξε ότι σε όλους τους εργασιακούς χώρους υπάρχουν εντάσεις.

    Ακόμη, ο Γιώργος Κιμούλης έκανε λόγο για «γενικές και αόριστες καταγγελίες», ενώ τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου».

    «Θεωρώ απαράδεκτο το να χρησιμοποιείται η πολύ σωστή κίνηση της Μπεκατώρου και να προσπαθεί όποιος έχει νιώσει προσβεβλημένος να έρχεται μετά από 13 χρόνια να περιγράφει ένα γεγονός, να υπερβάλει και να λέει ψευδή γεγονότα», είπε, προσθέτοντας: «Έχω καταθέσει μήνυση για αγωγή και δεν θα το πάρω πίσω ακόμα και αν ζητήσει συγγνώμη».

    Δείτε το βίντεο:

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Κιμούλης: Δεν αποσύρω τη μήνυση ακόμα και αν η Ζέτα Δούκα ζητήσει συγγνώμη

    Ζέτα Δούκα: Η ηθοποιός κατήγγειλε τον Γιώργο Κιμούλη για ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία

    Γιώργος Κιμούλης: Γιατί παραιτήθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ