• LIFE&STYLE

    Οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να πάρουν άδεια πατρότητας εάν έχουν γιους


    Μετά την ψήφιση του νόμου της οικογενειακής άδειας μετ’ αποδοχών στην Καλιφόρνια το 2004, το ποσοστό των νέων μαμάδων που την έπαιρναν  στην Καλιφόρνια, διπλασιάστηκε. Νέα έρευνα δείχνει ότι επηρεάστηκαν έντονα και οι μπαμπάδες από αυτή την πολιτική γραμμή, καθώς το 46% είναι πιο πιθανό να πάρουν άδεια πατρότητας κατά το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού τους, από ό,τι ήταν πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

    Αυτά είναι καλά νέα ​​για εκείνους που προσπαθούν να βγάλουν τις ΗΠΑ από το Μεσαίωνα, διότι ήταν το μόνο βιομηχανικό έθνος στον πλανήτη που δεν κατέβαλε χρήματα στις οικογενειακές άδειες.

    Στη μελέτη βρέθηκε επίσης, ότι η επίδραση της νέας πολιτικής γραμμής ήταν 50% μεγαλύτερη για τους μπαμπάδες με γιους, σε σύγκριση με τους μπαμπάδες με κόρες. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που το κατακρίνουν, και εδώ είναι μία: «Όταν η έρευνα περιορίζεται στους μπαμπάδες, που είναι παντρεμένοι με εργαζόμενες μητέρες, τα αποτελέσματα για τα δύο φύλα γίνονται ακόμη ισχυρότερα – οι μπαμπάδες των κοριτσιών δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτή την πολιτική καθόλου» Και εδώ άλλη μία: η νέα πολιτική γραμμή για τις άδειες, αυξάνει την κοινή γονική άδεια κατά 58%, αν το βρέφος είναι αγόρι, αλλά καθόλου, αν το βρέφος είναι κορίτσι.

    Η μελέτη προσέφερε πολλές απογοητευτικές εξηγήσεις :

    Πρώτον, ίσως οι μπαμπάδες είναι πιο χρήσιμοι όταν περνάνε το χρόνο τους με τους γιους τους παρά με τις κόρες. Δεύτερον, ίσως οι ίδιοι οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι η πατρική φροντίδα για τα αγόρια είναι σχετικά πιο παραγωγική απ’ ότι είναι για τα κορίτσια .

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Maya Rossin-Slater στο Πανεπιστήμιο Santa Barbara της Καλιφόρνια, διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν άδεια στην περίπτωση, που εργάζονται σε γραφεία με ένα υψηλό ποσοστό εργαζομένων γυναικών. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό είναι η δύναμη του παραδείγματος: Όσο περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν γονική άδεια, τόσο πιο κοινωνικά αποδεκτό γίνεται.

    Η μελέτη συνέκρινε τα ποσοστά των αδειών στην Καλιφόρνια μεταξύ των μπαμπάδων με βρέφη πριν και μετά την εφαρμογή της πολιτικής γραμμής του 2004, των μπαμπάδων με λίγο μεγαλύτερα παιδιά, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από αυτή την πολιτική, και των μπαμπάδων με βρέφη σε άλλες πολιτείες. Η έρευνα όμως δεν ερευνά τη γονική άδεια μεμονωμένα, αλλά εξετάζει τα άτομα που απουσιάζουν προσωρινά από την εργασία τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Επίσης, στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται μόνο οι μπαμπάδες που ζουν στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά τους, οπότε αποκλείονται αυτοί που δεν ζουν με τα παιδιά τους.

    Επιπλέον, οι γυναίκες στην Καλιφόρνια έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρουν άδεια απ’ ότι οι άνδρες. Αλλά η πολιτική γραμμή έχει σαφώς επιπτώσεις: το 2013, οι αιτήσεις των μπαμπάδων για οικογενειακούς λόγους έφτασε το 30% σε σύγκριση με το 2005 που το ποσοστό ήταν 19,6%.

    Ενώ οι κόρες θρηνούν για την πατριαρχική εμμονή, θα πρέπει επίσης να συγκρατήσουν την όποια δυσαρέσκειά τους για τα μεγαλύτερα αδέλφια τους: οι μπαμπάδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν άδεια με τα πρώτα παιδιά, και όχι τόσες πολλές για τα επόμενα, ένα αποτέλεσμα που δεν ισχύει για τις μαμάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ