• LIFE&STYLE

    Η Ανατολική Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση στις γυναίκες-γιατρούς


    Η Εσθονία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών-γιατρών ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με μια μελέτη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης [Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)]. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις γιατρούς στα Ανατολικά Ευρωπαϊκά Κράτη είναι γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσοστό 46% του Ηνωμένου Βασιλείου και το 34% των ΗΠΑ.  Οι Ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών στον τομέα της υγείας :

    1

    Ποσοστό των γυναικών-γιατρών στον κλάδο της υγείας:

    Τα περαιτέρω καλά νέα είναι ότι η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις πλούσιες, ανεπτυγμένες χώρες στο πλαίσιο του OECD, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά των γυναικών-ιατρών στο εργατικό δυναμικό, αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες μεταξύ του έτους 2000 και του 2013.

    Ποσοστά των γυναικών-γιατρών σε χώρες του OECD (τα 10 υψηλότερα και τα 10 χαμηλότερα):

    Τα υψηλά ποσοστά των γυναικών γιατρών είναι σίγουρα μια καλή είδηση ​​για την ισότητα των φύλων, αλλά οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Στοιχεία από μελέτη των ΗΠΑ δείχνει ότι εκεί, οι γυναίκες-γιατροί είναι πιθανό να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους, και είναι πιο πιθανό να απολυθούν αυτές παρά οι άνδρες. Ακόμα απαιτούνται λύσεις για να διορθωθούν αυτά τα ζητήματα.

    Ο αυξανόμενος αριθμός από γυναίκες γιατρούς θα μπορούσε επίσης να αλλάξει την οργάνωση της περίθαλψης. Οι γυναίκες γιατροί είναι πιο πιθανό να ζητήσουν προγράμματα μερικής απασχόλησης από ό, τι οι άνδρες γιατροί, και κάποιες ομάδες, όπως η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σπάνε τα κεφάλια τους για το πώς μπορούν να προσαρμοστούν σ’ αυτό.

    Ωστόσο, η έκθεση του OECD δείχνει ότι τα προγράμματα εργασίας των ανδρών και των γυναικών συμπίπτουν. Και πέρα ​​από την επανεξέταση της προσέγγισής τους στο πρόγραμμα εργασίας ενός γιατρού, οι περισσότερες χώρες του OECD έχουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα μπροστά τους: Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών, σχεδόν σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, αυξάνεται.

    Κατά μέσο όρο, το 33% των γιατρών στις χώρες που μελετήθηκαν ήταν άνω των 55 ετών το 2013, ανεβαίνοντας το ποσοστό από περίπου 20% το 2000.  Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία και το Ισραήλ, σχεδόν το μισό του συνόλου των γιατρών ήταν άνω των 55 ετών, διαπίστωσε η μελέτη. Το 2000, το ποσοστό αυτών των χωρών ήταν περίπου 20% και 30%, αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ