• LIFE&STYLE

    Ανακαλύφθηκε ορμόνη που μπορεί να επεκτείνει την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου κατά 40%

    • NewsRoom


    Το ελιξίριο της νεότητας αποτελεί το “Άγιο Δισκοπότηρο” στις έρευνες που σχετίζονται με την υγεία. Η ανακάλυψη του φαρμάκου που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν περισσότερο είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος στόχος των περισσότερων επιστημόνων. Αυτή τη φορά, όμως ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Yale υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία του πολυπόθητου ελιξιρίου.

    Για την ακρίβεια, εντόπισαν μία ορμόνη, γνωστή ως FGF21, η οποία προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από την φθορά που προκαλεί το πέρασμα των χρόνων. Αυξημένα επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν να επεκτείνουν την διάρκεια της ζωής ακόμα και 40% περισσότερο σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σε ηλικιωμένους, στην παχυσαρκία, και σε ασθένειες όπως και καρκίνος και ο διαβήτης.

    Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Vishwa Deep Dixit , καθηγητή ιατρικής στο Yale , μελέτησαν διαγονιδιακά ποντίκια με αυξημένα επίπεδα FGF21 και διαπίστωσαν πως η αύξηση της εν λόγω ορμόνης στα γηραιά ποντίκια προστάτευε τον θύμο αδένα από την φθορά του χρόνου και αύξησε την ικανότητα του για παραγωγή νέων κυττάρων.

    Ο καθηγητής Dixit εξηγώντας το εύρημα της έρευνας,είπε: “Βρήκαμε ότι τα επίπεδα FGF21 σε θυμικά επιθηλιακά κύτταρα είναι αρκετές φορές υψηλότερο από ό, τι στο ήπαρ, επομένως η FGF21 ενεργεί εντός του θύμου για την προαγωγή της παραγωγής των Τ κυττάρων. Επομένως η αύξηση των επιπέδων του FGF21 σε ηλικιωμένους ή σε ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να είναι ένα πρόσθετο εργαλείο στη στρατηγική για την αύξηση της παραγωγής των Τ κυττάρων, και έτσι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.”

    Παράλληλα βασιζόμενος στα αποτελέσματα των ερευνών, πρόσθεσε: “H oρμόνη FGF21 παράγεται στο συκώτι ως μια ενδοκρινής ορμόνη. Τα επίπεδά της αυξάνονται όταν περιορίζονται οι θερμίδες που καταναλώνουμε με αποτέλεσμα να καίγονται τα λίπη καθώς τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά. Η FGF21 επομένως είναι μία μεταβολική ορμόνη η οποία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και διεγείρει την απώλεια βάρους. Ως εκ τούτου μελετάται για θεραπευτικά αποτελέσματα σε διαβήτη και παχυσαρκία.”

    Όσον αφορά το γεγονός ότι μπορεί αυτή η ουσία να αποτελέσει συστατικό για την δημιουργία κάποιου φαρμάκου που θα καθυστερεί την γήρανση, ο καθηγητής επισημαίνει: “Mελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στο πως η εν λόγω ορμόνη προστατεύει τον θύμο αδένα από την γήρανση, επομένως αν απομονωθεί και χρησιμοποιηθεί σε μορφή φαρμάκου να μπορέσει να παρατείνει την ζωή του ανθρώπου και να μειώσει την συχνότητα εμφάνισης νόσων που προκαλούνται από την γήρανση ή σχετίζονται με την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

    The hormone, produced by the thymus glad, extends lifespan by 40 per cent. Their findings reveal increased levels of the hormone, known as FGF21, protects the immune system against the ravages of age
    Ενώ ο Dixit πρόσθεσε: «Θα αναζητήσουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο μιμούνται τον περιορισμό των θερμίδων, χωρίς στην πραγματικότητα να μειώνονται οι θερμίδες που καταναλώνουμε.»

    Να σημειωθεί ότι η μελέτη δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.



    ΣΧΟΛΙΑ