• LIFE&STYLE

    Αλβανία: H χώρα της έσχατης λύσης για το προσφυγικό

    • NewsRoom


    Η Sultana Kuka είναι συνοριοφύλακας στην Αλβανία. Δεν είχε συναντήσει Σύρο πρόσφυγα από κοντά.Άκουγε για εκείνους μόνο από τις ειδήσεις.Αλλά τον Οκτώβριο τους συνάντησε.Άνθρωποι απελπισμένοι και εξαθλιωμένοι να την κοιτούν στα μάτια για να τους πει τι να κάνουν και που να πάνε.Τους πήγε στο γραφείο ασύλου για να κάνουν αίτηση και το μόνο που σκεφτόταν ενώ  τους συνόδευε ήταν: « Είναι στην ηλικία μου.Θα μπορούσα να ήμουν εγώ στη θέση τους»

    ALBANIA 2

    Εκείνο το παγερό βράδυ της Πέμπτης το μόνο που περνούσε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας ήταν ένα αδέσποτο σκυλί.Αλλά από αύριο θα είναι εκατοντάδες πρόσφυγες.Οι Αλβανοί που για χρόνια μετανάστευαν στις γειτονικές τους χώρες Ιταλία και Ελλάδα για να βρουν μια καλύτερη ζωή , τώρα βρίσκονται στην απέναντι θέση.Να γίνουν η χώρα που πρέπει να τους υποδεχθεί.

    Μία χώρα τριών εκατομμυρίων ανθρώπων θα πρέπει να υποδέχεται κάθε μέρα χίλιους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα και η Αλβανία να μη ξεφύγει από το τσουνάμι που έχει σκεπάσει και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο.

    Σε αντίθεση με τους γείτονες της όμως η Αλβανία έχει χρόνο να προετοιμαστεί για την ημέρα της υποδοχής.Έχει αρχίσει να μετατρέπει πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αχρησιμοποίητες τουριστικές υποδομές σε προσωρινά καταλύμματα.

    Επειδή οι ίδιοι ξέρουν από ξενιτιά και γνωρίζουν τι θα ήθελαν να βρίσκουν όταν φθάνουν σε μία ξένη χώρα, θα έχουν την ευκαιρία να διδάξουν φιλοξενία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανώτατοι αξιωματούχοι όμως ανησυχούν ότι η άφιξη χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μπορεί εύκολα να τη μετατρέψει σε πεδίο διακίνησης λαθρεμπόρων.

    Το περασμένο έτος περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις ζώνες του πολέμου και μπήκαν στην Ευρώπη, η οποία όμως ασθενεί βαριά.Οι χώρες υποδοχής έχουν φθάσει στα όρια τους και οι χώρες μετάβασης βρίσκονται στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης.Η  γενναιοδωρία της Γερμανίας αρχίζει να φθίνει.Η Ελλάδα έχει χάσει σχεδόν εντελώς τον έλεγχο από τη στιγμή που καθημερινά δέχεται ένα κύμα 7 χιλιάδων προσσφύγων στις ακτές της.

    Την ίδια στιγμή, τα Σκόπια, ανατολικά της Αλβανίας, έκλεισε τα σύνορα στους αιτούντες πολιτικό άσυλο από χώρες εκτός Συρίας όπως Αφγανούς , Μαροκινούς και Νιγηριανούς.

    Σίγουρα η Αλβανία δεν αποτελεί πρώτη επιλογή κανενός πρόσφυγα.Οι πιο μορφωμένοι θα προτιμήσουν να μείνουν στην Ελλάδα μέχρι να βρουν κατί καλύτερο ή θα προσπαθήσουν να βγάλουν πλαστά διαβατήρια και να βρουν τρόπο για να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια.. « Δεν έρχονται εδώ εάν δεν έχουν άλλη επιλογή.Ακόμα και για τους ίδιους τους πολίτες της η Αλβανία είναι χώρα τελευταίας λύσης» λένε όσοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση.Άλλωστε ο μισός πληθυσμός της Αλβανίας ζει στο εξωτερικό και ο υπόλοιπος προσπαθεί να βρει τρόπο για να πάει.

    Μέχρι στιγμής πάντως το μοναδικό hotspot της Αλβανίας βρίσκεται στα περίχωρα των Τιράνων και φιλοξενεί μόνο 130 νόμιμα εγεγγραμμένους αιτούντες πολιτικό άσυλο.Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι απολαμβάνουν τον ήλιο, γελάνε , παίζουν μπάλα και βλέπουν τηλεόραση σαν τίποτα να μην συμβαίνει. Ωστόσο, δεν απολαμβάνουν όλοι καλές στιγμές.Τα  βουνά είναι άγρια και οι λαθρέμποροι αδίστακτοι.Η Αλβανία ακόμα παραμένει επικίνδυνο έδαφος για τους ανυποψίαστους πρόσφυγες. Η Amal Zelmani, μία μεσήλικας από τη Συρία, που ξέφυγε από τον πόλεμο στη Δαμασκό και πέρασε στην Αλβανία με σκοπό να ξαναβρεί τον άνδρα της στη Γερμανία, βασανίστηκε από τον λαθρέμπορο που τη βοήθησε να περάσει απέναντι.Της έσπασε τα πόδια από το ξύλο και της έκλεψε τα λεφτά.Θα είχε πεθάνει στο δάσος εάν ένας βοσκός δεν την βοηθούσε να αναρρώσει. Πέρασε έναν πραγματικό εφιάλτη αλλά τελικά κατάφερε να επανενωθεί με την οικογένεια της στο Βερολίνο..

    Η Αλβανία, η οποία έχει καταγραφεί ως  η τέταρτη πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης, και βρίσκεται στην black list των διεφθαρμένων χωρών του κόσμου έχει άπειρους λόγους να προβάλει για να μη δεχθεί πρόσφυγες. Ένα ξαφνικό κύμα εξαθλιωμένων προσφύγων θα αναζωπυρώσει τα κυκλώματα σωματεμπορίας που είχαν αρχίσει να διαλύονται, εν όψει και της πιθανότητας η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Η Αλβανία ,ωστόσο, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων Βαλκανικών κρατών. Ως η τελευταία χώρα που ενδέχεται να επιλεχθεί για να υποδεχθεί πρόσφυγες θα έχει μάθει το μάθημα της από τα σφάλματα των άλλων χωρών, τα οποία μέχρι στιγμής είναι δύο. Μην αφήνετε τους πρόσφυγες να μπαίνουν μαζικά και μη χτίζετε φράκτες που είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας, όπως λένε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    Τη στιγμή που τελειώνει ο χρόνος για τους χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στα σύνορα της Ειδομένης στα Σκόπια και τα αλβανικά λεωφορεία μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο Μαυροβούνιο, η συνοριοφύλακας Sultana Kuka συνεχίζει τη δουλειά της

    « Δεν έχει πολύ δουλειά σήμερα..Είναι λίγο βαρετά» λέει. Πρόσεχε τι εύχεσαι, Kuka..



    ΣΧΟΛΙΑ