• LIFE&STYLE

    Αυτή η έξυπνη συσκευή μπορεί να αναλύσει την χημεία των δακρύων σας για να βοηθήσει να σταματήσουν οι λοιμώξεις των φακών επαφής


    Οι φακοί επαφής είναι μια σπουδαία εφεύρεση. Ένας στους δέκα ανθρώπους στις ΗΠΑ τους χρησιμοποιούν, αφήνουν στην άκρη τα γυαλιά τους και εξασφαλίζουν μια καλή όραση. Αλλά οι φακοί επαφής έρχονται και με προβλήματα. Κάθε χρόνο πάνω από 60.000 χρήστες φακών επαφής στις ΗΠΑ μολύνονται από σοβαρές οφθαλμικές μολύνσεις που, στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση.

    Η πιο κοινή αιτία των μολύνσεων είναι ο ανεπαρκής καθαρισμός των φακών επαφής – οι πρωτεΐνες συσσωρεύονται στο φακό και δημιουργούν ένα εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για τα επικίνδυνα βακτήρια. Αλλά ακόμη και με σωστό καθαρισμό, ορισμένα βακτήρια παραμένουν. Τα περισσότερα διαλύματα καθαρισμού είναι σε θέση να εξουδετερώσουν μόνο το 50% των πρωτεϊνών που αναπτύσσονται στους φακούς, αφήνοντας τους χρήστες να εκτίθενται στον κίνδυνο μόλυνσης.

    Μία μικροσκοπική νέα συσκευή ελπίζει να εξουδετερώσει πολλές από αυτές τις λοιμώξεις. Κάθε χρήστης παράγει διαφορετικές ποσότητες πρωτεϊνών πάνω στους φακούς του, οι οποίες μπορούν να αναλυθούν εύκολα. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό «Lab on a Chip», ερευνητές από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Πανεπιστήμιο George Washington έχουν δημιουργήσει μια συσκευή – ελάχιστα μεγαλύτερη από ένα τέταρτο του δολαρίου – για να προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις καθαρισμού με βάση την χημεία των δακρύων.

    untitled2

    Η μικρορευστομηχανική συσκευή παίρνει ένα μεμονωμένο δάκρυ και έναν μεταχειρισμένο φακό από τον χρήστη και τα περνά μέσα από μια σειρά δοκιμασιών για να βρει το καλύτερο διάλυμα καθαρισμού ειδικά σχεδιασμένο για την μοναδική χημεία του κάθε ατόμου.

    Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές αυτές θα βοηθήσουν τους οπτικούς να συστήνουν ένα καθαριστικό διάλυμα που περιέχει, για παράδειγμα, μια μεγαλύτερη συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου, αν οι οφθαλμικές εκκρίσεις ενός ατόμου τείνουν να παράγουν περισσότερες πρωτεΐνες. Επί του παρόντος, μπορεί να δοκιμάσει μόνο τρεις τύπους από διαλύματα καθαρισμού ταυτόχρονα, οπότε η διαδικασία διαρκεί πολλές ώρες. Στην επόμενη προσέγγισή τους, οι ερευνητές θα επεκτείνουν τον αριθμό των ταυτόχρονων δοκιμών στις 10 και με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν το χρόνο που χρειάζεται για να εκτελεστεί το τεστ.

    Αν επιτύχουν στην εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας, μην εκπλαγείτε αν ο οπτικός σας, σας ζητήσει να χύσετε ένα δάκρυ για την επιστήμη.

    http://qz.com/627314/if-your-contact-lens-cleaner-doesnt-work-blame-your-tears/



    ΣΧΟΛΙΑ