• LIFE&STYLE

    Αυτές είναι οι 11 πιο “μορφωμένες” χώρες του κόσμου

    • NewsRoom
    Χαρβαρντ


    Το World Economic Forum, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός κατέταξε τις πιο “μορφωμένες” χώρες στον κόσμο σαν μέρος της ετήσιας Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ανταγωνιστικότητα. Για να μπορέσει να διεξάγει τα αποτελέσματα το WEF χρησιμοποίησε ένα σύνολο από διαφορετικούς παράγοντες.

    Η κάθε χώρα βαθμολογήθηκε από το 1 μέχρι το 7, όπου 1 είναι ο κατώτατος βαθμός και 7 ο ανώτερος, βασίζεται σε παράγοντες όπως είναι το σύνολο των πολιτών που έχουν λάβει δευτεροβάθμια αλλά και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για την κατάταξη επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους ηγέτες επιχειρήσεων στις 5 ερωτήσεις που τους έγιναν, μερικές από τις οποίες ήταν:

    “Στη χώρα σας πόσο καλά ανταποκρίνεται το εκπαιδευτικό σύστημα στις ανάγκες μιας ανταγωνιστικής οικονομίας;” αλλά και “Στη χώρα σας σε ποιο βαθμό οι επιχειρήσεις επενδύουν στην κατάρτιση και ανάπτυξη των εργαζομένων;”

    Παρακάτω σας δίνουμε την λίστα με τις πιο καλά εκπαιδευτικά καταρτισμένες χώρες του κόσμου:

    Ισλανδία, 5.9

    11-iceland

    Αυτή η μικρή χώρα που έχει πληθυσμό μόλις 330.000 κατοίκους, κατάφερε να βρίσκεται σχετικά ψηλά στους παγκόσμιους δείκτες.

    Νέα Ζηλανδία, 5.9

    10-new-zealand

    Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται συχνά ανάμεσα στις πιο εκπαιδευμένες χώρες του κόσμου και σε αυτό συνδράμει το ιδιαίτερα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζει να εισάγει oline μαθήματα, έτσι ώστε οι σπουδαστές να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο συγκεκριμένες ημέρες και ώρες μέσα στην εβδομάδα.

    Αυστραλία, 5.9

    9-australia

    Η Αυστραλία είναι μία καλά εκπαιδευμένη χώρα ενώ διαθέτει ένα υψηλό ποσοστό ενηλίκων που έχουν λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 43% από τους ενήλικες Αυστραλούς πολίτες έχει πάει σε κάποιο πανεπιστημιακό ή αντιστοιχώ εκπαιδευτικό ίδρυμα μετά το σχολείο.

    ΗΠΑ, 5.9

    8-united-states

    Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων στην Αμερική κατέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43%.

    Νορβηγία, 5.9

    7-norway

    Η Νορβηγία έχει υψηλά επίπεδα φορολογίας και επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης. Η ετήσια δαπάνη της ανά μαθητή φτάνει τα 13.000 ευρώ.

    Δανία, 5,9

    6-denmark

    Η Δανία είναι η χώρα που δίνει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της στην εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ετήσιες δαπάνες της για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα φτάνουν το 7,9% του ΑΕΠ της.

    Βέλγιο, 6.0

    5-belgium

    Στο Βέλγιο μόλις το 3% των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χωρίς δουλειά. Τα επίπεδα ανεργίας της χώρας είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως η διδασκαλία είναι ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα στο Βέλγιο με μέσο όρο μισθού 72.000 ευρώ ετησίως.

    Ελβετία, 6.0

    4-switzerland

    Το 86% ηλικίας 25-64 ετών, του Ελβετικού πληθυσμού, έχει λάβει πλήρη δευτεροβάθμια εκπαίδευση .

    Ολλανδία, 6.1

    3-netherlands

    Οι Ολλανδοί βρίσκονται ψηλά σε πολλούς τομείς της παιδείας και της εκπαίδευσης. Το ένα τρίτο των Ολλανδών ηλικίας 25-64 ετών, διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.

    Φιλανδία, 6.2

    2-finland

    Το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ευρέως αναγνωρισμένο. Χαρακτηριστικό είναι πως οι δάσκαλοι επιλέγονται πολύ προσεκτικά και ανήκουν στο 10% των κορυφαίων αποφοίτων ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην εκπαίδευση.

    Σιγκαπούρη, 6. 3

    1-singapore

    Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας και αυτό οφείλεται κυρίως στην αυστηρότητα αλλά και την ένταση του εκπαιδευτικού συστήματός της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/spoudazis-sto-exoteriko-ke-thes-extra-isodima-8-doulies-pou-sigoura-se-endiaferoun/79039



    ΣΧΟΛΙΑ