• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μερικά από τα πιο ακριβά «ακίνητα» στον κόσμο ταξιδεύουν στα πέρατα της Γης [pics]

    • Bloomberg


    Είναι ένα από τα πιο ακριβά συγκροτήματα κατοικιών στον κόσμο με βάση την τιμή ανά τετραγωνικό, αλλά η θέα του στον ωκεανό δεν σε κάνει να πλήττεις ποτέ, ενώ με την τιμή που πληρώνεις αποκτάς πρόσβαση σε κάτι που θα ήταν αδύνατο να έχεις πρόσβαση διαφορετικά: στα 165 διαμερίσματα του κρουαζιερόπλοιου – οικιστικού συγκροτήματος The World. Οι πάμπλουτοι κάτοικοί του περνούν κατά μέσο όρο τέσσερις μήνες τον χρόνο ταξιδεύοντας στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη: στην Ανταρκτική, σε ατόλες του Ειρηνικού που έχουν να δουν πλοίο είκοσι χρόνια και στη Νήσο της Αναλήψεως (Ασενσιόν), μία ηφαιστειακή κορυφή ανάμεσα στην Αφρική και τη Βραζιλία.

    Ο Trevor Rowe, πρόεδρος της Rothschild Australia, χρειάστηκε μόλις 72 ώρες για να αποφασίσει να αγοράσει ένα δυάρι το 2012. Μόλις 30 τετραγωνικά, το νέο του σπίτι δεν ήταν τίποτα μπροστά στην τεράστια κατοικία του στο Σίδνεϊ. Παρ’ όλα αυτά, το κόστος αγοράς είναι υψηλότερο απ’ όσο κοστίζει ένα ακίνητο σε κάποιες από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

    «Το αγόρασα για τον τρόπο ζωής», λέει ο 73χρονος Rowe. Γιος οικοδόμου από το Περθ, ο Rowe είναι αυτοδημιούργητος, όπως και πολλοί άλλοι από τους κατοίκους του πλοίου. Απέκτησε την περιουσία του εργαζόμενος ως επενδυτικός τραπεζίτης στην Ασία, τη Νέα Υόρκη και την Αυστραλία και υπολογίζει ότι έχει επισκεφτεί το Τόκιο τουλάχιστον 40 φορές. Όμως, όπως λέει ο ίδιος, ενώ είχε πάει παντού, δεν είχε δει τίποτα στη ζωή του.

    Για να αγοράσει, όμως, κάποιος ένα διαμέρισμα στο πλοίο πρέπει να έχει περιουσία τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια και οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να εξασφαλίσουν τη στήριξη δύο παλαιότερων κατοίκων, να δουν το παρελθόν τους να περνά από… κόσκινο και να είναι έτοιμοι να πληρώνουν χονδρικά 900.000 δολάρια ετησίως σε έξοδα συντήρησης για τα μεγαλύτερα διαμερίσματα. Αλλά από τη στιγμή που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο συγκρότημα, ανήκουν πλέον σε ένα αποκλειστικό κλαμπ που παίζει γκολφ τα μεσάνυχτα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, πίνει τη σαμπάνια του στους παλιότερους αμμόλοφους του κόσμου στη Ναμίμπια και στέκεται στο χείλος ηφαιστείων στο Βανουάτου.

    Οι κατοικίες ξεκινούν από τα 27 τετραγωνικά και φτάνουν τα 325 και οι τιμές κυμαίνονται από 1,8 εκατ. μέχρι 15 εκατ. δολάρια. Η τιμή ανά τετραγωνικό είναι επτασφράγιστο μυστικό, αλλά υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τη μέση τιμή ανά τετραγωνικό των πολυτελών κατοικιών σε Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο και Νέα Υόρκη και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και στο Μονακό.

    Ένα μοναδικό εγχείρημα

    Η ιδέα ενός πλοίου που θα έδινε τη δυνατότητα σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους ήταν πνευματικό τέκνο του Νορβηγού κληρονόμου Knut Kloster Jr., ο πατέρας του οποίου υπήρξε ιδρυτής της πλοιοκτήτριας εταιρείας Norwegian Cruise Line Holdings Ltd.. Χτισμένο στη Νορβηγία, το κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε για πρώτη φορά από το Όσλο τον Μάρτιο του 2002. Την επόμενη χρονιά, οι κάτοικοί του εξαγόρασαν τις συμμετοχές των προηγούμενων ιδιοκτητών και απέκτησαν τον έλεγχο του πλοίου. Σήμερα, το πλοίο ανήκει σε μια εταιρεία με έδρα τις Μπαχάμες, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο 142 οικογενειών-μετόχων.



    ΣΧΟΛΙΑ