• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βενεζουέλα: Στην πληθωριστική κόλαση του 500.000%!

    • Bloomberg


    Βαλτωμένη σε μια θηριώδη οικονομική κατάρρευση, η Βενεζουέλα αρνείται να δημοσιεύσει ακόμη και τα βασικότερα στατιστικά στοιχεία. Γι’ αυτό το Bloomberg δημιούργησε τον δικό του δείκτη για να υπολογίσει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που λείπουν: τον πληθωρισμό.

    Ο δείκτης Cafe Con Leche του Bloomberg, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, παρακολουθεί ένα και μόνο είδος: μία κούπα καφέ που σερβίρεται καυτή σε ένα αρτοπωλείο στο ανατολικό Καράκας. Η τιμή της εκτινάχθηκε από τα 1.800 στα 380.000 μπολιβάρ* μέσα σε 12 μήνες, μια αύξηση 21.011%.

    Αν και ο συγκεκριμένος δείκτης δεν είναι τόσο εξελιγμένος όσο ένας συμβατικός δείκτης τιμών καταναλωτή, θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει τα δικά του πλεονεκτήματα: είναι ξεκάθαρος, ενημερώνεται τακτικά και, καθώς παρακολουθεί ένα προϊόν καθημερινής κατανάλωσης στη Βενεζουέλα, παρέχει ένα μοναδικό, κοντινό πλάνο για τον πληθωρισμό στη χώρα.

    *Οι μετατροπές τιμών από το ένα νόμισμα στο άλλο είναι δύσκολες στη Βενεζουέλα καθώς στη χώρα ισχύει ένα χαοτικό σύστημα πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Όμως, στη «μαύρη αγορά», εκεί όπου πουλά και αγοράζει δολάρια ο περισσότερος κόσμος, τα 380.000 μπολιβάρ αξίζουν λιγότερο από 1 δολάριο.

    Στη Βενεζουέλα, ένα κούρεμα κοστίζει 5 μπανάνες και 2 αβγά
    Εκεί που τα χαρτονομίσματα λειτουργούν και σαν… υλικό χειροτεχνίας
    Ψωνίζοντας… λαχανικά στο Καράκας



    ΣΧΟΛΙΑ