• Ροή Ειδήσεων

    Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο βιρτουόζος του μπουζουκιού, Σωκράτης Θεοδωρίδης

    • NewsRoom


    Την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του στις Συκιές ο τελευταίος της παλιάς ρεμπέτικης νύχτας στη Θεσσαλονίκη, ο βιρτουόζος του μπουζουκιού Σωκράτης Θεοδωρίδης, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 81 χρόνων.

    Από το θρυλικό “Μινουϊ”, όπου “κατέθεσε” την τελευταία του πενιά το 2006, αναχώρησε σήμερα με προορισμό το “πάλκο τ ουρανού”, για να σμίξει και πάλι με την μποέμισα Λιλή και τον “παππού” Γιώργο Καμπουρέλο και να τρελάνουν με τα ταξίμια τους τούς αγγέλους.

    Μαζί με τον «παππού» Γιώργο Καμπουρέλο  και την μποέμισα Λιλή υπήρξαν το εμβληματικό τρίο που σφράγισε τις δεκαετίες του 80 και του 90, τη ρεμπέτικη Θεσσαλονίκη, στο θρυλικό θρυλικό “Μινουϊ”, στην οδό Δαγκλή, απέναντι από την ΧΑΝΘ στην αρχή και στην Καμάρα αργότερα μέχρι το 2006. Τότε, με τον θάνατο του Καμπουρελου πρώτα, της Λιλής αργότερα, αποφάσισε να αποσυρθεί από τη νυχτερινή ζωή.

    Αποσύρθηκε έκτοτε στο σπίτι του στις Συκιές. “Δεν πάνε τα δάχτυλα”, έλεγε στον φίλο του Νικο Βαλάνα, όποτε τον παρότρυνε έκτοτε να παίζει κάποια κομμάτια.

    Στο Μινουϊ ή “Βόθρος”, όπως “τρυφερά” το αποκαλούσαν οι “φαν”, λόγω των περίεργων οσμών στην ατμόσφαιρα, κατέβαιναν προσωπικότητες της πολιτικής της τέχνης και του πολιτισμού, του χρήματος αλλά και του “λούμπεν”. Εκεί χτυπούσε επί είκοσι χρόνια η ” ρεμπέτικη καρδιά” της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων εκεί βρέθηκαν ο Κώστας Καραμανλής, ο Λαλιώτης, η Δαμανάκη, ο Πάγκαλος, ο Ρουσόπουλος, ακόμα και ο Λέων Καραπαναγιώτης.

    Άρχιζε πάντα γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα το πρόγραμμα και τέλειωνε κοντά στα ξημερώματα.

     Έπαιξε πλαϊ στην Πολύ Πάνου, τον Βεγγελη Περπινιαδη, στο “Φαληρικόν” και στη “Βεντέτα”, αλλά η Αθήνα δεν τον “σήκωσε”.

    “Ήταν μια ωραία προσωπικότητα της μουσικής “, δήλωσε ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

    Αύριο στις 11 το πρωί θα τελεσθεί η νεκρώσιμος ακολουθία στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στις Συκιές και ο Σωκράτης θα οδεύσει στην τελευταία του κατοικία συνοδεία μπουζουκιών.

    Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ